Добавката за репресирани лица у нас става пенсия

Законовите промени засяга около 6 000 български граждани
34
Добавката за репресирани лица у нас става пенсия

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ), свързани с изплащането на пенсии на репресирани. Промените са внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Те предвиждат добавката, която получават сега репресирани лица у нас, да стане пенсия за репресия, както и да се повиши размерът ѝ. Пенсията за репресия щеше да се полага на съответното лице от момента на навършването от него възраст за пенсиониране.

В мотивите към поправките е посочено, че част от репресираните от тоталитарния комунистически режим са били изгонени от органите на  Държавна сигурност (ДС) през 1989 г. от страната. Друга част от репресираните през 80-те години на 20-ти век са били подлагани на натиск от органите на ДС за напускане на страната след излизането им от затвора. През 90-те години на 20-ти век и по-късно през годините на прехода много от останалите в страната репресирани са извършвали трудова дейност, но не са били социално осигурявани за осигурителен стаж от работодателите си. Тези обстоятелства обуславят невъзможност за тези категории репресирани да имат изискуемия от Кодекса за социалното осигуряване осигурителен стаж при навършването на възрастта за пенсиониране. Поради това те не могат, навършвайки възраст за пенсиониране, да кандидатстват за добавка към пенсията.

Промените засягат около 6 000 български граждани - репресирани и преживели съпрузи на репресирани, включително около 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Мухаха... Евроценност е криминалните и рецидивите да бъдат обгрижвани... за сметка на студентите например. Защото европейските политици няма да стават студенти. Факти.
8
0
 
29
 
! Отговори
ВЪПРОС КЪМ НОИ преди 1 месец
В тези Пенсии , за репресирани , включени ли са Наследниците на Екзекутираните Терористи за Гара Буново ?
7
2
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Аз съм брутално репресиран от МВР и от самата Българска държава, всеки ден! Палковника и той *** репресира! Кат са появи и стрес! Единствено при жената му не мина номера! Жената го стресира сериозно, памака, филибелийски милиционер!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за репресиите на политиците?
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А останалите няколко милиона българи репресирани от демократичния режим през така наречения "преход"?
4
2
 
26
 
! Отговори
НЕЛЕПО преди 1 месец
БГ Затворите и Лагерите имат Капацитет 5000 човека . Как са преживели тези 6 000 човека тези 75 години ?Тук нещо Смърди на Корупция . ДАНС и Президента трябва да ни защитят от опитите за Корупция и Ограбване на Нашите Пенсии и НОИ .
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пеевски, искам да кажа Доган, се четка на избирателите от Турция. Ох машаллах. Сега ще си цъкат пенсийките. А повечето заминаха по-желание..
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 80-ти не е имало натиск от ДС репресирани да напускат страната на Запад. Зад граница излизаха хора с връзки в ДС и хора с роднини, живеещи в чужбина, което за тях беше повод за гордост, а не признак за репресия. През 90-те всеки си дължеше осигуровките по общото законодателство!
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т.нар. репресирани станаха също като едно времешните "активни борци". При около 7000 партизани към 9-ти септември /по официални стравки на ЦК веднага след 9-ти/ по-късно през годините активните борци станаха над 100 000, после привилегиите се прехвърлиха и на техните деца и т.н. "Репресираните" у нас реално са били доста по-малко от 6000, като знаем, че повечето вече не са живи. Абсурдно е това число. ЯВно пак има фалшиви герои, които са се уредили с фалшива заслуги