»кономист: Ќай-големи€т риск е да не се присъединим към еврозоната

«абав€нето ни вреди, н€маме политическа класа, посочи √анчо √анев
15 май 2024 17:45, »нна јнгелова
51

ѕрез юни, когато излиза докладът за конвергаци€, Ѕългари€ н€ма да успее да изпълни всички критерии  за влиането в еврозоната. “ова каза управител€т на ЅЌЅ ƒимитър –адев на конференци€ за въвеждане на еврото. »кономистът √анчо √анев сподели, че –адев е бил доста мек в констатци€та си.

"ћного държави са се присъедин€вали, без да изпълн€ват тези критерии. “ова, което наблюдаваме е, че има моменти, когато при нас инфлаци€та е по-висока от ≈врозоната, има го и обратното. Ѕългари€ не следва да бъде строго държана отговорна за това. √оре-долу в рамките на тези критерии е. ѕо-скоро проблемът е в българската политическа класа", за€ви икономистът проф. √анчо √анчев в студиото на "Ѕългари€ сутрин".

»кономистът е категоричен, че тр€бва да се присъединим към еврозоната като получим подкрепа от парламента и допълни, че едно служебно правителство също би се справило с такава задача.

"Ќе считам, че Ѕългари€ е в политическа криза, просто имаме проблем със състав€нето на коалиционно правителство. ѕолитическа криза имаме в √рузи€, където народът е против парламента, ние н€маме такава политическа криза. ≈врото е свързано с рискове. Ќай-големи€т риск е да не се присъединим към еврозоната", допълни √анчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

—поред икономиста забав€нето за влзиане в еврозоната ни вреди, а от изключителна важност е законът да бъде приет.

"≈дно служебно правителство също може да внесе този закон. ¬ъв всички страни имаше контролни механизми цените да бъдат едновременно и в евро, и в лева. ¬ъпросът е законът да бъде приет. ўетите от забав€нето са колосални. ќт 1997 г., когато сме приели валутни€ борд досега ние възпроизвеждаме положението на най-бедна страна, ко€то най-бавно модернизира икономиката", коментира гостът.

—поред √анчев можем да приемем еврото и в средата на следващата година, стига да е подкрепено от политическите сили. ѕо думите му обаче без политическа подкрепа винаги ще си измислим причина да се бавим.

√анев допълни, че инфлаци€та е извън контрола на нашата централна банка. “Ќие н€маме механизъм за ограничаване на инфлаци€та. ’ората за 6 месеца ще се адаптират към новите цени. Ќ€ма основание да очакваме н€какви инфлационни шокове", добави той.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


51
ќще от »збори 2024
√лавчев за пенсиите: ќще една предизборна пушилка беше разсе€на
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
47
0
 
1
 
! ќтговори
WWE-UFC преди 1 седмица
“ози какви глупости дрънка –иск е ако Ѕългари€ приеме ≈врото
46
1
 
4
 
! ќтговори
анонимен преди 1 седмица
Ѕай ***, кой те накара да лъжеш, или си с такива възможности. ƒо сега е доказана, че най-силната икономика, тази на √ермани€ е на плюс от еврозоната. Ќай-слабата икономика, нашата, загубва фискални€ си суверенитет и се озовава в позици€--изуй ***. »ма много причини за това, който се интересува ще ги научи.
45
0
 
6
 
! ќтговори
бг смешки 2 преди 1 седмица
 ќЋ» ќ“ќ —ѕ≈„≈Ћ» от приватази€та толкова ще спечели и от влизането в еврозоната български€т народ ! демек ще бъде прецакан €ко «а пореден път !
44
0
 
7
 
! ќтговори
какъв е зора преди 1 седмица
ѕо евтини заеми за държавата и фирмите. ќбикновени€ човек н€ма никаква сметка от това евро. ƒори ще се набута с по-високи лихви.
43
0
 
6
 
! ќтговори
розов женди преди 1 седмица
много е хубаво в еурозоната - като не слушаш ти дърпат ушите спирайки ти еврото- не е като ти сам да си печаташ парите,,,по добре е Ўолц и ћакрон да те навеждат :))
42
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
как му пасва името на този не е истина :)) както и на кресливата паветножлътна *** натискаща се да плаща дългове на гърци,испанци и т.н.
41
5
 
1
 
! ќтговори
јбсолютно е прав! преди 1 седмица
ћного точен коментар! Ќека служебното правителство го внесе и да се види кой ще го подкрепи! ј коментиращ 41 €вно изобщо не си е направил труда да прочете коментара!
40
6
 
10
 
! ќтговори
¬ъзраждане се над€ва преди 1 седмица
Koпейкаджиите са в див екстаз след такива изказвани€. «а т€х живот по скотски какъвто е в огромната част от –уси€ е за предпочитане пред демокраци€та и цивилизаци€та.
39
5
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
най-добре да сме в съюз със северна коре€! масата от народа иска бедност, изолаци€ и опростачване, ще видим на изборите когато герп-дпс, итн и въZраждане се окажат предпочитаните от масата
38
3
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
всички с обратни наклонности много се страхуват да си го призна€т и за това €ростно крещ€т че са против, пример руси€
37
3
 
2
 
! ќтговори
ƒо ааааааа преди 1 седмица
казваш прокопсахме като се клан€хме на руси€, та да продължаваме, а?... ей, бравус
36
2
 
9
 
! ќтговори
аве? преди 1 седмица
ј ти що си за еврото, така ли издиктуваха от ѕѕƒЅЋЅ√“???
35
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
що сте против еврото?... така ви издиктуваха от въZраждане и от бсп?...
34
0
 
5
 
! ќтговори
мюмюн преди 1 седмица
јйде влизайте е тази еврозона, че с айшето искаме да сме 100% ромски европейци, даже малки€ асан го накарахме да стане небинарен!
33
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
Ќа ƒърти€ комунист евро му се е приискало. Ќапълнил е дюшека с пачки и сега чака да въведат еврото
32
3
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
ќт къде го намериха този грантаджи€? »стински икономист трудно би защитил влизането ни в еврозоната.
31
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
 ато не можем да напишем √ анчо √ ейчо ли да му казваме?
30
3
 
6
 
! ќтговори
Ќе на еврото преди 1 седмица
јйде бе.
29
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
ј, защо цензутирате името на човека - √ ан чо ?
28
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 седмица
 онвергенци€*