Корнелия Нинова: Три пъти ми е предлагана охрана от НСО и трите пъти отказах

Тя и Фицо били нарочени за "черни овце"
19 май 2024 13:00, Нели Христова
65
Корнелия Нинова: Три пъти ми е предлагана охрана от НСО и трите пъти отказах
Снимка: БГНЕС

"Три пъти ми е предлагана охрана от НСО и трите пъти отказах. Първият беше след като два поредни пъти такси се врязваше в колата ми отзад и от камшичния удар носих яка на врата. Вторият , когато един краен екстремист Кемал ми пращаше съобщения, че ще ме убива и ме причакваше , където се появя. И третият, когато бях вицепремиер. Лично шефът на НСО дойде в кабинета ми да ме убеждава. Отказах. Така разбирам нещата. Не харесвам привилегиите за политиците. Никога не съм ползвала парламентарната кола и шофьор, които се осигуряват на всеки председател на група.

"Ние нямаме никакви колебания по темата за борбата с домашното насилие. БСП внесохме закон, в който се припокриват текстовете от Истанбулската конвенция, отнасящи се точно до насилието над жени и деца. Но сме против текстове, които въвеждат социален пол, различен от биологичните мъж и жена. Срещу тези текстове са и българската конституция, българската църква, мюсюлманското вероизповедание." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова нюз.

Тя бе категорична, че мястото на БСП е в Партията на европейските социалисти, въпреки различията в някои позиции, което по думите ѝ е нещо нормално и естествено.

"Що се отнася до Истанбулската конвенция, пред българската конституция, българското традиционно семейство и защитата на децата от джендър идеологията или позицията на ПЕС, аз избирам българското", каза Нинова и добави: " В ПЕС имаме съмишленици по тези въпроси. Ето Роберт Фицо, с когото сме приятели от 2018г. винаги ме е подкрепял в политиката за мигрантите, за истанбулската конвенция. Бяхме нарочени двамата за черните овце в нашето политическо семейство, но сега все повече лидери и депутати започват да говорят така.

Лидерът на БСП посочи, че българските социалисти искат по-голямо отчитане на националните интереси на България в ЕС и спиране да се гледа на нас като второстепенни. "Не може да се отнасят към българските граждани като втора ръка хора – всички сме равнопоставени", подчерта тя, давайки пример с Шенген и различните субсидии за българските и европейските земеделци.

Според нея е тревожно намерението в последните месеци на ЕС оттук нататък решенията да се вземат не единодушно, както досега, а с мнозинство, което означавало, че някои държави могат въобще да бъдат изключени от процеса на вземане на решение.

"Представете си сега да се вземе решение за приемане на Северна Македония, без да се отчита позицията на България или Гърция. Това не бива да се допуска", категорична бе Нинова.

По нейните думи Северна Македония трябва да изпълнява задълженията си по договора с България, което, за съжаление, не се случва, а напротив – след президентските избори се е засилила антибългарската реторика. Ние не подкрепихме навремето ратификацията на договора с Македония. Аз като вицепремиер отказах да водя българска делегация там, защото предишния ден президентът им направи много антибългарско изказване. Имахме разправия с Кирил Петков и замина Даниел Лорер.

„Българската граница не се пази ефективно. БСП първи подавахме сигнали за злоупотреби и корупция при строителството на оградата. Темата с нелегалните мигранти си стои отворена. Важно е ние, като външна граница на ЕС, да решим този въпрос“, каза още Корнелия Нинова.

Тя припомни, че по искане на БСП наказанията за каналджии са увеличени, но отчете, че все още няма някой хванат, осъден и влязъл в затвора за това, че има организирани канали за мигранти.

Лидерът на БСП бе категорична, че Украйна и Русия трябва да прекратят огъня и да се търси мирно решение на конфликта.

"Напоследък все повече европейски лидери повтарят тези думи. Когато ние за първи път ги заговорихме, бяхме обвинени в антиевропейско поведение, защото искаме мир. Европейският съюз е създаден като съюз на мира. Вярвам, че след тези европейски избори, все повече бъдещи евродепутати и лидери в Европа ще говорят в тази посока", посочи Нинова.

"БСП е европейска партия и когато твърдя това, говоря с факти. В Европа средно 50% от БВП на европейските държави се преразпределя през бюджета. В България се преразпределят 40%. Ние искаме като в Европа. Това означава, че ще има 20 млрд. лв. повече в бюджета. Представете си ги инвестирани и без да се краде в образование, в здравеопазване, в индустрия - България ще стане райска градина", коментира Корнелия Нинова за искането на социалистите за отпадането на европейските рестрикции за държавните бюджети.

По думите ѝ в Европа все повече се надигат гласове за преразглеждане на Зелена сделка. „Вижте какво се случва: Германия отваря отново вече затворени въглищни централи, ние трябва да затваряме нашите. Изнасяме нашите въглища в Сърбия, те произвеждат енергия, ние я купуваме обратно. Какъв е смисълът в това? От износител на енергия, сега се превърнахме във вносител. Франция залага на ядрени централи, ядрената енергия е обявена за зелена, а у нас сглобката приключи проекта Белене и подарява реакторите на Украйна. Има много обстоятелства да се преосмисли Зелената сделка“, каза Нинова.

Тя се аргументира и с факта, след като БСП от години говори за това, в Европа се повдига темата за реиндустриализация, но за новата индустрия е нужна енергия. Според нея трябва да се търси баланс между възобновяеми източници, ядрена енергия и въглищни централи, а не от едната крайност да се отива в другата.

"Искаме да се изравнят земеделските субсидии, за да сме равноправни с другите европейски народи. Нужно е да се променят и квотите, защото на България винаги се определят по-малко, което убива нашето производство. И да се обединим да се спре безмитния и безконтролен внос на украински стоки. Не е справедливо европейските и българските стопани да трябва да отговарят на редица изисквания, а украинските – не", каза Нинова за предложенията на БСП за земеделието на европейско равнище.

В заключение тя призова: "Подкрепете ни с бюлетина №24 поне по 2 причини. Първата е, че никога не се предадохме, не ви продадохме и останахме единствените, които не направихме компромис и сглобка с мафията, задкулисието и паралелната държава. Втората е, че когато управлявахме, доказахме, че това, което обещаваме – изпълняваме. Изведохме България на първо място по индустриално производство на Европа и помогнахме на всички – от пенсионера до бебето – с 22 млрд. лв. социална помощ: безплатни ясли и детски градини, безплатни учебници, увеличени майчинство, ваучери за храна, минимална работна заплата и пенсии".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от Политика
Йотова: Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кирил Петков ще си спре кампанията ама друг път! Преди политиците убиваха народа по заобиколен начин, сега почнаха направо да газят!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И кой точно ще нападне Нинова, след като тя беше вицепремиер на Бай Киро Петков??? Или някой *** ще нападне Нинова заради Истанбулската конвенция?
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е как ще иска охрана на НСО, компроматите с които я държат, кой мислите ги е направил.
46
0
 
2
 
! Отговори
Киро убиеца преди 4 седмици
обаче не само че не отказа. Даже с радост прие. А после вряза колата сиби уби човек. А сега се хили като тиква по медиите.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо изрязват асфалта на мястото на катастровата с Киро и защо ударно го подменят с нов асфалт ? Заедно с асфалта изрязаха и спирачния път ли ?
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Борисов се сравни с Навални, а Нинова с Фицо. Но всъщност атентат имаше срещу Доган, а това че такси е бутнало колата на Нинова е направо изумително
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Кирчо още на първия път се опика от страх и се скри зад охрана на държавни разноски.
42
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 4 седмици
кога комунист е отказвал нещо безплатно ? НИКОГА !
41
1
 
5
 
! Отговори
ДО РОМКАТА НИНОВА преди 4 седмици
ЗАЩО БЕЛИТЕ ДЕЦА ПАК НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ, А САМО ВАШИТЕ ЧХАВЕТА ?
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нинова на изборите че будите бапоследно място с ПП )то нали са внуците на БКП
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За президент предлагали ли са й? Не ща да знам какво още са й предлагали УЖ
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Със сигурност синчето в Ню Йорк обаче има охрана. Само дали и тя се плаща от българския данъкоплатец
37
0
 
13
 
! Отговори
Ново мото дрогари преди 4 седмици
Винаги с ЕС, никога срещу Русия и децата завинаги в САЩ!
36
1
 
12
 
! Отговори
. преди 4 седмици
Г-жа лъ жа , останаха ли бала мурници , които да кълват на словоблудствата ти ?! Продължавайте все така ! Подкрепям падението Ви и очаквам скоро време да се наредите до другарите ви от групата на леваците и групата на лая и оная леко тъмната т.е. вън от Парламента !!
35
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво, не харчи народни пари. Не като разни изедници, дето се возят на сметката на народа и трепят електорални единици по пътя.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Киро и Радев въведоха модата с трима гавази в кадър, не се усещат че адски ама адски много дразнят хората, пак си ги изберете!
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сичкото в БГ политиката е като таа ниkаkвица но какъвто народа такова му и управлението!
32
0
 
17
 
! Отговори
От Брюксел преди 4 седмици
Червена лельо, как е синчето Рафаел в САЩ? Харчи ли още руzките долари там? Тате взима ли още тлъстата заплата от Лукойл? Парите от Митрофанова миришат ли?Един *** от една варненска панелка си купи с тях къща на брега на варненското езеро.
31
0
 
6
 
! Отговори
обикновен българин преди 1 месец
Попитаха го и той каза ,че Поема Политическата отговорност за милионите. Дори стана българин с Руско гражданство . И сигурно и охраната му е руска.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нинова напразно се е отказала от охрана.Отлюспи бая мастити съпартийци,а те са все терористи и шумкари...