Димитър Манолов не е оптимист, че ще има стабилно управление след вота

По думите му служебен кабинет не може да реши проблема с минималната заплата
Обновена: 23 май 2024 22:17 | 23 май 2024 20:39, Красимир Ангелов
8

Минималната заплата да стане 1080 лв. от 2025 г. настояват синдикатите.

"Пари винаги има, това е лесният отговор, но оттам нататък отиваме на това как се определя минималната работна заплата. В закона пише, че тя трябва да е равна на 50% от средната работна заплата. Това беше един запис в закона, който беше направен преди 2 години. Той беше по предложение на БСП, то беше и по-добро, но го развалиха в пленарната зала. Има европейска директива за определяне на адекватна минимална работна заплата", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че когато работодателите скачат срещу тази директива, КТ "Подкрепа" също скача.

"Абсурдно е ние да постигнем съгласие. Но това, което ни обединява и едните, и другите е, че в механизма за определяне на минималната работна заплата трябва да има повече възможности за преговори между нас с работодателите. Тук големият проблем е, че по тази проблема ние сме недоговороспособни. Ние не сме в състояние да произведем продукт. Ако ползваме по-съвременни данни, ще получим други числа, различни от това, което правителството е предвидило като минимална работна заплата", допълни Манолов за Bulgaria ON AIR.

Самият той не е оптимист за предстоящите избори.

"Не знам доколко политиците са в състояние да излъчат стабилно управление. Очертаващата се конфигурация не е в полза на минималната работна заплата. С "Възраждане" никой не иска да говори по тези теми. Не знам "Има такъв народ" каква позиция биха заели, защото не сме имали подобни обсъждания с тях, те са с много разностранен политически профил, трудно е да се предположи реакцията им", подчерта президентът на КТ "Подкрепа".

По думите му служебен кабинет не може да реши проблема.

"Размерът на минималната работна заплата за другата година трябва да бъде определен през септември тази година. А всички помним какво се случи с бюджета за текущата година. На фона на всичко, което се задава, размерът на минималната работна заплата няма да е най-големият проблем. Политическата нестабилност е вредна за държавата", добави Димитър Манолов.

Според него ВУЗ-овете имат достатъчно причини за протестите: "Разбирам ги, на тяхно място най-вероятно щях да постъпя по същия начин. Само не разбрах защо те тръгнаха на конфронтация с нас. Това е налудничаво, имаше хора, които затрудняват нормалния разговор", посочи Манолов.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Избори 2024
Откриват най-много изборни секции в Турция, Великобритания и Германия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
всеки преди 2 седмици
или почти всеки знае как БКП си назначиха опозиция и синдикати които би трябвало да се издържат от членски вноски а не от държавния бюджет НО тука е така иначе са големи евродемократи закриляни от закони писани от адвокати ........
6
0
 
2
 
! Отговори
Този преди 2 седмици
Ретро комунист няма нито морал, нито съвест! Къде по света има синдикат, който да защитава интересите на работодателите? За да не се загубели работни места?!!! Работни места за работещи бедни! И...т!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бре , другарят Манолов откога захвана да разбира от управление на държавата ?! Че той знае ли друго освен да слушка и козирува на тези дето отпускат паричките ?!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дърт съсел и пенция влачи и заплата влачи :)))
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И мнението на този гал.фон ни интересува защото?
2
1
 
2
 
! Отговори
Аз съм обтимист преди 2 седмици
Че има БОГ и БОГ ще я закрие тая държава Амин!
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бе той служебен кабинет подари всичко на Украйна не можел да се справи с минималната заплата. Не може защото не иска.