София преди "Синята зона"

Вижте столицата без коли от 2 до 16 април на Моста на влюбените
Спонсорирано съдържание | 28 мар 2012 15:58,
11
София преди "Синята зона"
Снимка: stara-sofia.com

Кога за последно сте виждали емблематични места в София като пл. „Св. Александър Невски” и пл. „Александър Батенберг” без автомобили?

Ако не си спомняте или пък отговорът е „никога”, ще имате възможност да го сторите по време на изложбата на фотографии и пощенски картички „София преди Синята зона” от 2 до 16 април 2012 г. на Моста на влюбените.

Изложбата се организира от сдружение „Фрий София Тур”, което вече втора година прави безплатните пешеходни обиколки на английски език Free Sofia Tour.

Партньори на изложбата са Столична Община, сайтът Стара София, сайтът Изгубената България, Асоциация за развитие на София и Sofia Insider’s Guide. Медиен партньор на инициативата е Dnes.bg.

Снимките показват София преди да бъде затрупана от многобройни паркинги на открито, автомобили по тротоарите и зелените площи и задръствания.

Ще можете да видите над 30 познати места (ул. „Шишман”, ул. „Раковски”, Орлов мост, бул. „Цариградско шосе” и др.) с един неузнаваем облик от различни периоди от развитието на града. Изложбата показва и как изглеждат същите тези места в момента.

Заедно ще се повозим на велосипед по жълтите павета без да бъдем притеснявани от клаксони, ще застанем по средата на Орлов мост, ще повървим от Шарения мост до Централна гара, където ще може да се качим на такси, теглено от волове.

Ще видим колко спокоен може да бъде булевард „Дондуков“ на разсъмване. Ще видим и непоказвани досега кадри от архивите на Стара София и Изгубената България, сред които има уникални въздушни фотографии от града.

Вече повече от година и половина сдружение „Фрий София Тур” организира безплатните пешеходни обиколки на английски език из София.

Над 11000 души от над 105 държави от 6 континента са разгледали столицата чрез тях. С всяка една обиколка организаторите осъзнават все повече колко по-красив би изглеждал центърът на София без автомобили. В момента от сдружението подготвят и Free Varna Tour – безплатна пешеходна обиколка на морската столица на България.

Част от организаторите също са шофьори и разбират, че освобождаването на града не може да се случи без да се решат проблемите с движението по пътищата и паркирането.

Те обаче се надяват, че изложбата ще насърчи намирането на цялостно решение, което да удовлетворява всички страни, част от което е например втората линия на метрото.

Изложбата се организира във връзка с годишнината от обявяването на София за столица на 3 април 1879 г., безплатна е и ще продължи от 2 до 16 април.

Част от изложбата беше показана през септември 2011 г. в рамките на Европейската седмица на мобилността.


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Дедка преди 12 години
Евала на сдружение Фрий София Тур - страхотни инициативи!:) Браво!
9
0
 
2
 
! Отговори
до № 6 преди 12 години
Като си ходил през ваканциите в Стара Загора помниш ли,че улиците се миеха ВСЯКА сутрин?! И то между 4,30 и 5,30 часа,за да не пречат на движението. Горе-долу по това време зареждаха и магазините. А сега е пълна анархия- *** "метат" на сухо към 9 ч.,миенето става по същото време,през няколко месеца. Стотици бусове,камиони и баничарки сноват между магазинчета-гаражи по цял ден и предизвикват инциденти. Големите вериги не знам как са,но те си имат паркинги и не пречат.
8
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 12 години
В началото на миналия век в България се е живяло много по-добре. Съжалявам че не съм роден по това време. След освобождението е имало кадърни политици-патриоти. Сега има само политици - национални предатели.
7
0
 
4
 
! Отговори
Z преди 12 години
ТОВА СА ТРИТЕ ДУМИ - РЕД , КОНТРОЛ И САМОКОНТРОЛ. СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ.КОЙТО ГИ НАРУШАВА ЯКИ ГЛОБИ И ТОВА Е.
6
6
 
8
 
! Отговори
н20 преди 12 години
а точно пък Шишман винаги ми е приличала на арабска улица, особено ъгъла със Славянска. Както и винаги бе прашна лятото. Нищо, че наистина е на пъпа на града.Това, което е нужно е ред и контрол, така както съм го видял в чужбина, където живях 7 години.
5
1
 
19
 
! Отговори
h20 преди 12 години
доста добре си спомням, каква беше в детството ми. Беше спокоен, донякъде провинциален град. Съучениците ми си ходеха на село през ваканциите (аз в Ст. Загора), нямаше коли (защото нямаше в държавата), миеха се улиците (сега защо не се мият?!).Гледам обаче по снимки, че и тогава улиците са грозни, а сградите - сиви! Моята памет още е добра и не смятам, че съм богопомазан,защото съм роден в София.Имаше шкембеджийници дори по Витошка, хайде без носталгия и лъжи!
4
0
 
18
 
! Отговори
до 3 и 4 преди 12 години
буква20, Очевидно не знаеш каква беше София, как се разви през годините и каква е сега.Улиците на София се миеха много често, да не кажа всеки ден и беше чисто - това примерно през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Сега да паркираш в Люлин може да се окаже по-трудно от паркирането в центъра. София навсякъде е задръстена с коли, поради мутродемократичното презастрояване на София през последните 23 години и силно влошения градски транспорт.
3
5
 
7
 
! Отговори
н20 преди 12 години
техните наследници се изживяват като аристократи, на които по право се полагат всякакви благини. Истината е, че градът в центъра е хубаво планиран, има приятни места и квартали, ако е чисто и ако някой следи за реда. Не е трудно да се глобяват паркиралите коли, както е навсякъде по света. Като не ти отърва, че в центъра е трудно паркирането - *** в Люлин. Ако ти е скъпо да платиш за ремонт на фасадата, продай голямото си жилище и *** другаде.Не съвсем гражданите не мислят така, за жалост.
2
5
 
14
 
! Отговори
h20 преди 12 години
софия винаги е била град на контрасти, сивота и човешки маси от всякакви краища на българските земи, мечтаещи за по-добър живот, но получаващи само комплекси и проблеми. Стара София, за която много хора мечтаят е в голямата си част с мръсни и тесни улички, полу-селски дворове и къщи. За соц периода, в който бачкатори и студенти и студентки от всякакви паланки са налазили града - нямам коментар. Това са хората най-горди, че са най-после успели, уредили са се в големия град.
1
1
 
9
 
! Отговори
_!_ преди 12 години
аман от грешки в системата!

Спонсорирани публикации