Лозари и винари се обединиха в кооператив "Карнобат"

Кооперативът ще защитава интересите на дребните земеделци
Обновена: 15 фев 2016 08:46 | 14 фев 2016 18:00, Екип на Dnes.bg

Снимка: SIS Industries

Лозарите и винопроизводителите от Карнобат вече заедно ще обработват лозята и ще търсят общи пазари за вината и ракиите си. На Трифон Зарезан "Винпром Карнобат" подаде ръка за обединение на местните стопани, за да възродят основания през миналия век Лозаро-винарски кооператив "Карнобат".

Към гроздопроизводителите от карнобатските села Огнен и Венец се присъединиха енолозите на"Братя Минкови", земеделците от Лозенец и Деветак, изба "Грозден", лозарите от Житосвят и Искра, ЕТ "Агрокомерс" както и ЕТ "Златен  грозд" Карнобат.

Мисия и цели на кооператива

Кооперативът ще защитава интересите на дребните земеделци, като гарантира достойна цена за реколтата им. Целта е да се постигне затворен цикъл на производство от засаждането и отглеждането на лозята, през преработката на гроздето във винарските изби, до съвместни продажби на карнобатските вина и ракии на много подобри цени както у нас, така и на международните пазари.

Мисията на съкооператорите е да защитават родното производство от нелоялната конкуренция и да се борят напитките от региона да заемат подобаващо място в ресторанти, магазини и търговски вериги.

Обединените в Кооператива винопроизводители ще обезпечават лозарите със земеделска техника, а агрономите ще ги съветват как да обработват масивите екологично и да извлекат най-доброто от уникалната карнобатска природа.

Гроздоберът ще се извършва със гроздокомбайните на "Винпром Карнобат", а за лимитираните винени селекции технолозите на "Братя Минкови" ще организират ръчно бране в оптималното за всеки сорт време. Масивите на Кооператива ще имат обща целогодишна охрана, която да ги пази от набезите на крадци и нелегални изкупвачи.

Членовете на Лозаровинарския кооператив ще развиват съвместно винен туризъм, използвайки богатото историческо, археологическо и архитектурно наследство на Карнобатския край. В резултат на съвместната работа се очаква в общината да се разкрият над 150 нови работни места за енолози и специалисти по селско стопанство, което ще допринесе за връщането на младите хора по родните им места.

На Трифон Зарезан: лозари и винари посрещат празника обединени

В деня на Свети Трифон, кметът на общината Георги Димитров изтъкна, че модерното лозарство и винопроизводство се случват там, където хората са единни и работят за общата кауза. Той се обърна към стопаните от Лозаровинарския кооператив "Карнобат" с прочутия завет на хан Кубрат: "Докато всички вие – земеделски стопани и винопроизводители сте заедно и се поддържате като сноп лозови пръчки, никой няма да ви победи. Знайте, че силата се крепи на единството". Изпълнителният директор на "Винпром Карнобат"Десислава Николова пък сподели, че населени места с високоразвита култура се изграждат само там, където хората се подкрепят и подпомагат. Тя припомни, че още преди сто години икономическият подем на България е бил тясно свързан с окрупняването на стопанствата и работата в колектив.

Кооперативът вече се окичи с международно признание

Още със създаването си, лозаро-винарският кооператив "Карнобат" получи признание и четири златни отличия от най-влиятелните икономики в Далечния Изток. Вина на едни от основателите на Кооператива - изба "Братя Минкови", бяха отличени в Страната на изгряващото слънце. MINKOV BROTHERS Cuvee и MINKOV BROTHERS White Cuvee бяха отличени със златни медали в престижния японски конкурс Sakura Wine Awards. MINKOV BROTHERS Cuvee покори енолозите от Sakura Wine Awards с високо ценения в японската култура аромат на зряла вишна. Купажът на Шардоне и Вионие в MINKOV BROTHERS White Cuvee пък бе обявен за едно от най-добрите допълнения към традиционното японско суши. Ден порано изисканият Ризлинг на Le Photographe се окичи със злато от China Wine and Spirit Awards в Китай. Ценителите го нарекоха "владетел на белите вина" заради изискания му минерален вкус и заслужено поставиха виното измежду най-добрите световни образци на този сорт. Златен медал от същата надпревара получи и друг член на кооператива "Винпром Карнобат" за елегантното си розе Chateau Karnobat.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации