Радослав Радев, НЛВК: Не е лесно и не трябва да е лесно да се произвеждат алкохолни напитки

Сдружение "Българска домашна ракия" прокламира неверни неща и манипулират управляващи и обществото
Спонсорирано съдържание | Обновена: 1 апр 2016 12:50 | 1 апр 2016 12:49, Екип на Dnes.bg
Радослав Радев, НЛВК: Не е лесно и не трябва да е лесно да се произвеждат алкохолни напитки
Снимка: Архив Булфото

"Не е лесно и не трябва да е лесно да се произвеждат алкохолни напитки", това заявява в интервю за в. Труд председателя на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. "Ако продуктът не бъде произведен както трябва, става опасен за живота и здравето на потребителя", обосновава се той.

Във всекидневника той разказва как вече 10 години наред НЛВК се опитва да се пребори с нелегалното производство на алкохол, анализира проблема и подава сигнали и предложения до всички държавни органи. Мерки са взети в края на миналата година, когато Парламентът гласува промени в Закона за акцизите и данъчните складове, според които се намалява обемът на производство на ракия от 1000 на 500 л, както и времето й на производство от юли до декември, когато зреят сезонните плодовете за направата й.

Едва приети обаче промените вече искат да бъдат зачеркнати. Няколко души, казанджии, планират протести пред НС и настояват да се върне старият режим на производство на ракия, който се оказва предразполагащ към злоупотреби, сформиране на сив сектор на производство и опасен за живота и здравето на консуматора. По информация от медиите група генератори на недоволство, прокламиращи неверни неща, сформират сдружение "Българска домашна ракия", което е подкрепено дори от някои представители на политиката. Сред учредителите са производител на съоръжения за варене на ракия и трима-четирима собственици на казани, които защитават единствено техните собствени бизнес интереси, в това число и нелегалния и изцяло незаконен бранш. Недоволството им основно е срещу двете промени – за капацитета на казаните и срока, в който може да се вари ракия.

"Ако излезем от популисткото говорене, фактите са следните – намалява се  капацитетът на едно производство от 1000 на 500 л. Поглеждайки статистиката за декларираното производство и платения акциз, виждаме, че реално няма нужда от подобен голям капацитет. По данни на Министерство на финансите всички 1573 специализирани малки обекти за дестилиране, регистрирани в Агенция „Митници”,  внасят едва 0,4% от общия акциз от алкохол. Средно на месец всеки един казан произвежда по 15 литра ракия, като това количество ракия може да се извари за няколко часа в казан от 500 л", обяснява ситуацията Радослав Радев. "Казанджиите претендират да работят целогодишно и заявяват, че през периода януари-юли имат много работа. Данните на МФ показват, че за първото шестмесечие на 2015 г. (януари-юли вкл.) се произвежда едва 6% от цялото количество ракия, произведено от малките обекти за дестилиране. Значи казаните не отчитат официално дейност през този период, но казват че трябва да работят", коментира още той.

Свидетелите сме на това, че по традиция у нас този, който крещи най-силно, най-много привлича вниманието и звучи по-достоверно от нормалния, цивилизован и аргументиран тон. Протестите се превърнаха в метод за манипулация на правителството и порочна практика за отмяна на закони, които защитават или изсветляват бизнеса. Управляващите обаче трябва да следят и да защитават правата на легалния бизнес. А шепа хора маргинални групи винаги ще има, които се опитват да прокарат интересите си с шум, манипулации на обществото, заплахи. Легалните производители също могат да решат да водят контра битка за правата си пред Народното събрание. Тогава няма да се съберат едва 100 души, а десетки хиляди протестиращи. И това ще е някак по-нормално, защото те ще защитават правата на легалния бранш.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации