2016 г. започва с 9 златни медала за Вила Ямбол

Само за 4 месеца избата спечели една дузина отличия за вината си
Спонсорирано съдържание | 10 май 2016 12:12, Екип на Dnes.bg
2016 г. започва с 9 златни медала за Вила Ямбол
Снимка: Вила Ямбол

С девет златни медала от различни международни конкурси за качество са наградени вината на Вила Ямбол в различните им сортове само от началото на годината. Заедно със сребрата, отличията са общо 12 за четирите отминали месеца на 2016 г.
 
Последното злато дойде едва преди дни за Villa Yambol Cabernet Sauvignon 2014 от най-престижния и независим конкурс в света - Concours Mondial de Bruxelles. 23-тото му издание се проведе за първи път в България от 29 април до 1 май 2016 в Международен панаир - Пловдив. Рекорден брой проби участваха в надпреварата за първите места - близо 9000 от 55 държави, като само от България конкуренцията също беше внушителна - 70 изби с 257 вина. Така страната ни даде заявка за шесто място по количество мостри след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили.
 
Призът за Villa Yambol Cabernet Sauvignon 2014 е осмото поредно признание за качествата на това вино от международна дегустация. Експертите оцениха високо живия му, рубинен цвят, уханието на букет от черна череша, тъмни горски плодове, боровинка и нотка касис. Определят го със средна структура и дължина, приятна свежест и апетитен финал с една осезаема, приятна младост.
 
Само преди година, през 2015 г., на същия световен конкурс медал получи и Villa Yambol Rose Cabernet Sauvignon 2014, което е едно от най-предпочитаните и награждавани розета не само в национален, но и в международен план. То е характерно с красивия си розов цвят с нюанс на  корал, привлекателен плодов аромат на конфи от череша, ягода и нотка карамел. Вкусът му е хармоничен и пълен, с добра атака и сочна дължина.
 
Тази година Вила Ямбол взе участие с общо 9 проби от няколко различни реколти. Сребро получиха Cabernet Sauvignon 2015, Mavrud 2014 и 2015, Merlot 2015. Това са една малка част от сортовото многообразие, които предлага избата на ценителите на качественото българско вино. Сред тях се нареждат още Chardonnay и Muscat, Резервите на сортовете Cabernet Sauvignon и Merlot, последното от които бе сред малкото български вина, които се завърнаха с отличие от международния конкурс Mundus Vini 2016.
 
Вината на „Вила Ямбол“ са с произход от традиционен лозаро-винарски регион с много добро съчетание на почви и климат за добив на червени и бели винени сортове грозде с отлични качества. Избата обработва над 10 000 декара лозя в долината на р. Тунджа и землищата на  гр. Болярово и с. Тенево, област Ямбол, както и в област Бургас - райони с традиции в лозарството.
 
Продукцията на избата е добре позната по света, не само заради десетките отличия, с които се прославя след почти всяка винена надпревара, но и защото избата е от водещите износители в над 20 страни по света.
 
Именно заради сериозните си завоевания на чуждите пазари, общият капацитет за преработка на грозде на избата възлиза на над 16 млн. кг., а за съхранение – на над 18 млн. литрa. През 2013 г. избата инвестира над 1 млн. лв. в направата на винарна за микровинификация, която позволява производство на малки партиди селектирани серии вина. Тя може да преработва 340 т. грозде, а капацитетът й е 170 000 литра.


Още по темата: винаВила Ямбол
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации