При затруднено уриниране могат да се увредят бъбреците

Не отлагайте операция на увеличена простата, ако пречи на нормалното изпразване на пикочния мехур
Спонсорирано съдържание | Обновена: 3 юни 2016 12:16 | 3 юни 2016 11:36, Екип на Dnes.bg
При затруднено уриниране могат да се увредят бъбреците
Снимка: Д-р Георги Георгиев, уролог

Премахването на простатната жлеза чрез лазер помага пикочните симптоми, причинени от ДПХ, да отшумят сравнително бързо. Тези неприятни и постоянни неудобства влияят негативно върху качеството на живот на мъжа и могат да включват честа, спешна нужда за уриниране, трудност да се започне уриниране, слаба или прекъсваща струя, усещане, че не може да се постигне пълно изпразване на пикочния мехур, както и парене, причинено от инфекции на пикочните пътища.

Нелекуваната простата може да предизвика редица усложнения, дължащи се блокирано отделяне на урина, сред които повтарящи възпаления на пикочните пътища, дискомфорт, увреждания на бъбреците или пикочния мехур, образуване на камъни, неспособност да се контролира уринирането ( инконтиненция ) или неспособност за задържане на урина.

Редица процедури са на разположение на уролозите за лечение на увеличена простата, но лазерна хирургия има няколко преимущества в сравнение с други методи.

Хил клиник е здравното заведение в страната, което има най-богат и дългогодишен опит в използването на лазери за премахване на простата, както и първата и единствена клиника в България, която работи със Зелен, Тулиум и Холмиум лазери. От лазерите е най-познат Зеления лазер, който се е наложил като предпочитан от българските мъже. Предимствата на лазера със зелена светлина са:

- По-малък риск от кървене и следоперативни усложнения

- Липса на кървене, болка, разрези

- По-бързо възстановяване и по-кратко носене на катетър

- Сигурни резултати и бързо подобрение

- Съкращаване на болничния престой

- Практически до края на живота си мъжът няма проблеми с простатата

Коментар на лекаря

Д-р Георги Георгиев, уролог в Хил клиник, експерт по лазерната хирургия:

„В клиниката от години прилагаме с успех лазерите като най-модерния и ефективен метод за лечение на аденом на простатата. Манипулациите минава безпроблемно, подходът е изключително надежден, проверен в практиката и с отлични резултати, потвърдени категорично от Европейската и Американската урологични асоциации. Нашият екип може да се похвали със завиден опит, какъвто на друго място в страната няма.

При много големи простати има 2 възможности - отворена операция или лазер. Отворената хирургическа операция е тежка. Тя носи своите големи рискове и нежелани усложнения. При нея пациентът изпитва физически дискомфорт, възможна е кръвозагуба, следоперативният период е дълъг и тежък. Най-неприятното е, че има сериозна опасност от импотентност и инконтиненция /изпускане на урина/.

За разлика от класическата операция със скалпел Зеленият лазер дава възможност за безкръвно и безболезнено лечение. Хирургът БЕЗ НИТО ЕДИН РАЗРЕЗ отделя простатата, проблемните увеличени тъкани се разбиват в пикочния мехур и се аспирират извън тялото. Методът, наречен енуклеация, съкращава драстично времетраенето на интервенцията. Той дава възможност и за хистологичен анализ за евентуално наличие на туморни клетки и отличен, бърз ефект от лечението.

При по-малки простати прилагаме друг метод – вапоризация. При него Зеленият лазер използва тънко оптично влакно, което безкръвно преминава през пикочните пътища. След като достигне до органа подава мощна светлинна енергия, която НЕ РЕЖЕ простатата, а я загрява и води до изпаряване на излишната тъкан. Именно тази тъкан затруднява освобождаването на урината от пикочния мехур и притиска пикочния канал, като прави проблемно изтичането на урината. Зеленият лазер е безрискова и нетравматична процедура за пациента. Лекарят също я предпочита, защото може да гарантира висока ефективност.“

Поради тези му неоспорими достойнства и въз основа на опита на водещите световни уролози в момента в света Зеления лазер е сочен като най-подходящ за отстраняване на аденом.

Процедурата е бърза и безопасна. Трае около 1 час и още на следващия ден човек се прибира вкъщи без ограничения в ежедневието.
Според световните медицински стандарти само прегледът при уролог (ректално туширане) не е достатъчен. Задължително е да се огледат органите с ехограф и да се направи кръвен тест за рак на простата (PSA  - туморен маркер). Този стандарт се поддържа неизменно при прегледа на всеки пациент в Хил клиник.

За консултация със специалист уролог в Хил клиник: 02 439 3131. Повече информация на hillclinic.com
 


Още по темата: Хил Клиник
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации