Световни тенденции в градоустройственото планиране и архитектура

Проектирането и изграждането на "умни селища" все повече се налага като трайна тенденция
Спонсорирано съдържание | Обновена: 5 юли 2017 11:23 | 5 юли 2017 08:08, Екип на Dnes.bg
Световни тенденции в градоустройственото планиране и архитектура

Проектирането и изграждането на „умни селища” (smart villages) и „умни къщи” (smart houses) все повече се налага като трайна тенденция в устройственото планиране и архитектурата в световен мащаб.
Това беше основната тема на Световния конгрес на FIABCI от 26-ти до 28-ми май 2017 в Андора, в който участваха представители от над 40 държави. На форума присъстваха представители на Софконсулт и лично управителят - Галина Максимова.

Бяха представени реализирани проекти, основно в Азия, на селища и къщи, използващи смарт технологии, в т.ч технологии за енергийно самозахранване и енергийна ефективност, безотпадни и високи технологии.

Изграждането на сателитно селище около София, отговарящо на новите тенденции за устойчиво развитие, беше основната идея на Софконсулт да привлече български и чуждестранни инвестиции при окрупняване на масив от 185 декара в района на Панчаревското езеро и Лозенската планина. Районът отлично съчетава всички предимства на южния пояс на град София, естествена зелена среда и бърза комуникация.

Проектът „Лозен резиденшъл парк” , представлява изключителна възможност за изграждане на цял жилищен район от нов тип, в съчетание с непосредствената близост до столицата и с природосъобразния начин на живот, отговарящ на всички най-нови архитектурни и устройствени идеи. В допълнение е отличната еко среда, южни и източни планински склонове, с по-дълго слънцегреене и прекрасна панорама, близост до воден басейн, планина и голф игрище.

Софконсулт, заедно със своите партньори в проекта, след закупуването на земята, извършиха всички градоустройствени процедури и снабдяване с визи за проектиране. Подробният устройствен план предвижда квартали за жилищно строителство, училище, детска градина, търговски център, офис сгради, спортни съоръжения и др. В квартала, предвиден за училище, вече функционира EAA (English American Academy), спечелила наградата „Сграда на годината за 2014” в категория „Учебни заведения”. Останалата част от проекта се предлага за продажба, като при интерес от страна на инвеститор, Софконсулт може да предостави подробна информация.

Проектът „Лозен резиденшъл парк” е част от портфолиото на агенция Софконсулт, която скоро отпразнува 25 успешни години на пазара за недвижими имоти.

Световни тенденции в градоустройственото планиране и архитектура


Още по темата: Софконсулт
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации