Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия
21 май 2019 21:57, Боряна Павлова
241
Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР
Снимка: Reuters, архив

Зимбабве преживява една от най-сериозните икономически кризи под управлението на Роберт Мугабе. Падането на Съветския съюз довежда страната до колапс. 90-те са катастрофални за Куба.

Но кризата на икономиката във Венецуела през 2019 г. задминава всички тези събития.

Падането на Венецуела е най-големият икономически колапс, без да се броят страните, в които е водена война, за последните 45 г., казват икономистите.

Още по темата

"Много е трудно да си мислим за човешка трагедия от този мащаб извън рамките на гражданска война", обяснява пред New York Times икономистът от Харвард Кенет Рогоф и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия  по-рано през това десетилетие, или Ливан през 70-те. Но Венецуела, която в един момент беше най-богатата страна в Латинска Америка, не е разтърсена от въоръжен конфликт.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Лошо управление, корупция и недалновидните политики на президента Николас Мадуро и неговият предшественик Уго Чавес довеждат до инфлация, фалирали бизнеси и де факто поставят страната на колене.

С икономическия колапс идва възходът на въоръжените банди. Цели градове са под техен контрол, докато обществените услуги са тотално недостъпни, а покупателните сили на повечето венецуелци са сведени до просто няколко килограма брашно на месец.

На пазарите месарите са изправени пред предизвикателството да продадат развалящата се стока преди залез слънце, защото няма постоянно електричество, което да захрани хладилниците. Предишни служители ровят в боклука за остатъци от храна или рециклируема пластмаса. Търговци сноват напред-назад между банките в надежда да депозират пари, чиято стойност е изядена от хиперинфлацията.

Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Николас Мадуро обвинява американските санкции и твърди, че те са причина за гладът на венецуелците и липсата на медицински консумативи. Повечето икономисти обаче смятат, че рецесията е започнала много преди санкциите да встъпят в сила, а те само са ускорили процеса. Липсата на продукти е докарала страната до хуманитарна група, а достъп до все по-оскъдните запаси вече има висшия ешелон на властта и военните.

За останалите всеки месец води до ново дъно.

Най-богатата на петролни залежи страна в света вече изнася по-малко от черното злато дори и от Ирак след американската инвазия от 2003 г. Хиперинфлацията се очаква да стигне 10 млн. процента през тази година, според данни на МВФ. Така Венецуела ще стане страната с най-дълго продължило увеличение на цените след това в Конго от 90-те години.

До края на годината венецуелският БВП ще се е свил с 62% от началото на рецесията през 2013 г., която слуайно или не съвпада с началото на управлението на Мадуро. В сравнение, в най-тежките години на кризата в бившите съветски републики през 90-е средният икономически спад е бил около 30%.
 


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро*ейският съюз няма нищо общо с това за което е основан. Пропит от корупция, лобизъм и бандитизъм, шампион по празноговорене и нишопраевене, тежък бюрократизъм и ранен комунизъм
90
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И идват спасители на бял кон - МВФ, почва се приватизация, страната се демократизира.. и т.н.
89
17
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
EU ще пребъде защото е ДОБРОВОЛНО основан на споделени ценности и морал!
"Наша" мать обаче има ли как да излезе от калта!-не мисла, защото икомомиката и е суровина и няма никакво производство с добавена стойност, като изключим филиалите на западните фирми.
Венецуела ще се оправи тогава когато излезе от хватката на комуниста Мадуро!
88
15
 
13
 
! Отговори
пр0р0к преди 1 година
Този уикенд Фарадж ще спечели, Льо Пен също ще спечели, ЕС е в последните си часове!
87
10
 
5
 
! Отговори
к0нсерва преди 1 година
Колапсът на ЕСССР ще мине и този във Венецуала, Европо ще е за тоалетни нужди!!
86
3
 
4
 
! Отговори
Охобохо преди 1 година
Политиката на САЩ и Русия е еднаква по света.Или налагат санкции и печелят на гърба на по-слабите държави,или ядат бомбите.Морков или тояга е принципа,но винаги локален за да не стане световна война.Всеки президент на САЩ досега е водил някъде война.Тръмп засега не е,но ако вземе втори мандат ще прати и той войската някъде.За Русия и Крим какво да коментираме,там е ясно.Преди това Чечня,Афганистан.Днес САЩ и Русия са се съсредоточили в петролните Иран и Венецуела.Всичко е за влияние и контрол.
85
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нещо не е така както пишат.
Ама нали ние първосигнално,веднага се връзваме и сме големи капацитети в коментарите.
Чувал съм за Предварителна Обработка на Общественото Мнение.
84
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана? Нали руснаците щяха да помагат. Нещо май . . .
83
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 148
В грешка си, С. Корея поне от 25г. е под опеката на Китай.
Русия се отегли от там след след като Горбачов им спря дотацийте, ако бяха под руска опека, още през 90те щяха да бъдат бомбени от САЩ, както се случи на Сърбия, Ирак, а по-късно и на Асад.
Русия на никой не може да даде защита! Това, че САЩ не свалят с военна сила режима на Мъдуро се дължи на латинодържавите, които неискат, бомбене на на тяхна държава.
82
13
 
13
 
! Отговори
Охобохо преди 1 година
Където има намеса на Русия има мизерия.Ето в Европа всички бивши соц страни са по-бедни от западните в които няма социализъм след войната.Освен Венецуела,Иран също е под руско крило а и Северна Корея.Единствен Китай успя да смеси двата строя и да се развие.
81
6
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 1 година
"Най-богатата на петролни залежи страна"
ето тази грека седи в дъното на всичко. Защото е грешка. Само на хартия, на практика е толкова лошокачествен че купуват отвън за да го смесвт че да става годно за износ. Просто петрола свърши, остана само нискокачествен който не става за нищо.
П.С. ае Гоше ти не спиш ли в БГ? Колко е часа там сега? Тук в $ydney наближава обяд
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко рублеи е боливара?
79
20
 
19
 
! Отговори
Гoшу преди 1 година
До ХА-ХА-ХА !!!

Ами вие пенсиите може и да сте клошари, но много хора са по-добре при Тиквата, отколкото при Жан Виденов, Орехчо и най-вече правешкия *** Тошку, когато всички бяхме еднакво бедни, с еднакви коли, секции и дивани.
78
24
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 година
Оставете я Венецуела. Там САЩ отдавна водят своята подривна дейност, за да дестабилизират по-малката, но богата на петрол държава.
ЦРУ зарази Уго Чавес и той си отиде рано-рано...
Автобусният шофьор Мадуро, който го наследи е по-лесна мишена за американските амбиции да сложат ръка върху нефта на Венецуела.
Няма криза по света, в която да не се вижда дългата ръка на Чичо Сам.
Я кажете нещо за евроатлантическа България...
Цъфтим и вържем под мъдрото ръководство на другаря Тиква.
Нали ? :)
77
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако другаря Мадуро беше изучил безценния опит на другаря Жан Виденов нямаше да има 10 милиона процента инфлация във Венецуела а само 100 хиляди процента. България трябва да се гордее с такива достойни кадри на БКП-БСП.
76
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Помнете 1878 година.

Помнете Берлинския конгрес когато Европа удари грабливите лапи на руската мечка и призна съществуването на България вместо Задунайската губерния предложена от Русия. Помнете също така 1916 и 1944 години когато България беше вероломно нападната от Русия.
75
22
 
19
 
! Отговори
Помнете 1878 година. преди 1 година
Поклон пред паметта на всички загинали наши братя-Руснаци, дали
живота си за освобождението на България.
Поклон!!!
Ние,истинските Българи помним!!!
74
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Не може да бъде, защото съветската криза е най-голямата криза в света.
73
17
 
23
 
! Отговори
Слава за Русия!!! преди 1 година
Кризата след разпада на СССР беше благодарение на Горбачов.
Благодарение на Путин Русия отново е велика военна сила.
Братята Руснаци победиха Наполеон,а по-късно и Хитлер.
И още нещо-Путин ЗАБРАНИ ГЕЙ-ПАРАДИТЕ В РУСИЯ.
Забрани всякакви НПО в Русия.
Слава на Путин и нашите братя-Руснаци!!!
72
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалистическите камаради Чавес и Мадуро тамън научиха венецуелците да живеят без да работят и сега нова беда, ще трябва да ги научат да живеят без да ядат.

Спонсорирани публикации