Златни правила при теглене на кредит

Какви правила да следваме - съвети от Microcredit.bg
Спонсорирано съдържание | 11 фев 2020 17:07,
Златни правила при теглене на кредит

В идеалния свят, всеки би имал достатъчно пари за нуждите си и за каквото си поиска. В действителност, обаче нещата не стоят точно така. Хубавата новина е, че все пак има начин да си набавим бързо и лесно сумата, която искаме, макар и не безвъзмездно, разбира се - чрез пари назаем. С напредването на технологиите, се развиват и банките и небанковите институции за отпускане на кредити. В момента спокойно можем  да се сдобием с желаната от нас сума, без дори да излизаме от вкъщи или офиса. Докато начинът за отпускане на заеми се променя, правилата за разумно теглене на кредити си остават същите. Все още е безсмислено да вземете пари назаем, когато реално не ви трябват или обратното, имате спешна нужда от определена сума, а се притеснявате да се обърнете към някоя институция за предоставяне на средства.

Вземане на кредит - правила, които да следваме

Ето и някои съвети от Microcredit.bg, които може да ви послужат, ако сте решили, че имате нужда да заемете пари:

1.     Не заемайте повече, отколкото можете да платите. Първото правило при теглене на кредит е продиктувано още от старото поколение: „не живейте извън възможностите си“. С други думи, вземете заем, който лесно можете да погасите. „ Вашите месечни разходи за всички заеми взети заедно, не трябва да бъдат повече от 50% от месечния ви доход.“ – казва известен финансов консултант. Вземането на кредит е много лесно и достъпно, но все пак е добре да го обмислите. Уверете се, че съотношението заем - доходи е в приемливи граници.

2.     Плащане навреме. При невъзможност за плащане на вноски и закъснение, е много вероятно да се сдобиете с допълнителни лихви и наказателни такси. Тогава вместо да си помагате със заетата сума, вие си вредите. По-добре вземете кредит за по-дълъг период от време и по-ниски вноски, така че да можете навреме да си плащате нужната сума. Освен това изрядната кредитна история ще ви е от голяма полза при вземането на бъдещи заеми.

3.     Запознайте се добре с общите условия. Задължително трябва да прочетете внимателно договора и да се запознаете добре с условията (срокове, лихви, такси). Ако има нещо, което не разбирате при прочита, се обърнете за помощ към някой от служителите във компанията.

4.     Запознайте се с фирмата, от която взимате кредит. Кредити имат право да дават само банките и небанковите институции. Те подлежат на строг контрол и трябва да отговарят на куп критерии. Прочете добре за фирмата, от която ще вземете кредит, проверете дали има сайт и съответно дали има лиценз за извършване на тази дейност.

5.     Помислете за обединяване или рефинансиране на няколко кредита. При положение, че имате няколко заема, защо да ги плащате един по един. А и най-вероятно, лихвите са доста високи в този случай. Най-добре е да обмислите възможността да обедините всички в един. Това ще рече, да изтеглите един по-висок заем и чрез него да изплатите всички по-малки. Така ще плащате само един кредит. Понякога компаниите предлагат по-добри условия при рефинансиране и обединяване на заеми.

6.     Не взимайте пари назаем от частни лица. Не се доверявайте на частни лица и нелицензирани фирми. Те нямат право да отпускат кредити.

7.     Сравнете условия при различните кредитори. Направете проучване за лихвите, таксите и всичко, което ви интересува. Сравнете условията, които предлагат различните компании и изберете, тази която ви удовлетворява най-много. Обърнете внимание на това, че понякога кредит с по-ниска лихва може да се окаже по-скъп от кредит с по-висока, ако към този с по-ниската има допълнителни условия или такси.

8.     Харчете парите с предназначение. Преди да вземете пари назаем, трябва да знаете за какво ще ги похарчите - имате сметки за плащане, датата за наема ви наближава или имате нужда от нова техника или мебел вкъщи. Ако смятате да похарчите изтеглената сума за нещо глупаво, по-добре помислете отново. Желателно е да инвестирате тези средства в нещо, от което наистина имате нужда.

Пристигането на пари по сметката ви, при всички случаи е страхотно. Като си представите, че най-сетне може да осъществите някоя мечта, да си купите нещо, което искате от много време или просто да решите финансов проблем. Звучи много добре, но все пак имайте предвид, че взимането на кредит е нещо сериозно. Освен това е ангажимент, който не можете просто да отмените за следващия път. Затова е добре предварително да помислите за плюсовете и минусите и да вземете максимално най-доброто за вас решение.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации