Модерните операции са без скалпел и разрез

Как преглеждат и лекуват уролозите на Хил клиник в условията на пандемия
Препоръчан материал | Обновена: 20 ное 2020 09:57 | 20 ное 2020 08:30, Мартин Иванов
Модерните операции са без скалпел и разрез
Източник: Хил Клиник

Аденомът на простатата е едно от най-често срещаните доброкачествени състояния при мъжете, което влияе много силно върху ежедневието на пациентите и нощния им сън.  Състоянието увеличена простата е познато на медицината отдавна, ясни са и най-добрите и щадящи начини за лечение. В ситуацията на пандемия обаче мъжете с такъв проблем много внимателно подбират мястото, където да отидат. Забелязва се, че пациентите масово избягват големите болници и се ориентират към специализирани клиники. Там рискът от заразяване с новия коронавирус е много по-нисък, защото няма инфекциозни отделения и спешна помощ.

Една такава профилирана в мъжкото здраве болница е Хил клиник. Нейният екип е сред най-опитните в Европа по отношение лазерната операция на увеличена простата. В лечебното заведение разполагат и с най-модерна техника за диагностика, което ги прави предпочитано място за бърз, но качествен скрининг на простатата.

Съвременната медицина прилага безкръвни операции, които разчитат не на скалпел и разрези на коремната стена, а чрез супертънко лазерно влакно преминават през естествените отвори на тялото. Това позволява ефективно премахване на увеличената простата, но без да има нужда от шевове, зарастване, дълъг възстановителен период. Драстично се намалява и кръвозагубата, няма нужда от кръвопреливане, което беше един от най-сериозните странични нежелани ефекти при класическите хирургични интервенции.

В условията на пандемия все повече пациенти търсят оптимални и бързи решения на здравословните си проблеми. При лазерното отстраняване на увеличена простата например, престоят в болница е не повече от 24 часа.

В Хил клиник са разработили специален протокол на работа и на достъп до клиниката - всеки пациент има "зелен коридор" - не се среща с други пациенти или с членове на екипа, които не са пряко ангажирани с лечението му. Всяка диагностична процедура или манипулация се извършва в предварително почистени и проветрени помещения. Ако се наложи болничен престой, то настаняването става в самостоятелни стаи, с индивидуален сестрински пост. В това отношение пациентите на частните болници са по-спокойни за сигурността си, по-лесно е и на екипа да спазва стриктно правилата на дезинфекция и социална дистанция.

Ето какво споделя пациент на Хил клиник, 58-годишният Иван Пантелеев, за прегледа си при уролог:

Грижа се за здравето си по най-добрия възможен начин, защото на раменете ми е и бизнесът, и семейството. Ако аз съм болен, ще страдат много хора. Затова не пропускам да се видя с личния си уролог всяка година. Имам му абсолютно доверие и знам, че е голям професионалист и човек. Звъннах да го попитам кога мога да се запиша за преглед и мога ли да съм спокоен за безопасността си. Той ме увери, че са взети всички необходими мерки и наистина така се оказа. Бях съвсем точен за часа си, 10:20 сутринта. Предоставиха ми пълна информация как трябва да се явя – без да съм закусил, но да съм изпил половин литър вода. Още на вратата ме инструктираха как да си сложа автоматично калцуни, премериха температура, дезинфекцирах си ръцете. Насочиха ме към лабораторията. Там спокойна медицинска сестра ми взе малко кръв за PSA туморен маркер. Не съм усетил дори убождането - много бързо стана. След това ме насочиха към кабинета на д-р Боцевски, който беше току-що проветрен и почистен, а самият доктор - надеждно защитен със специално облекло. Направи ми обичайния преглед с ехограф и всичко останало, поинтересува се как се чувствам, поговорихме малко и ми препоръча да продължа медикаментозната си терапия. Без напрежение и страх минах своята урологична консултация, както всяка година. Сега съм сигурен, че година напред спокойно мога да си гледам живота. В клиниката всичко беше изключително чисто, със създаден перфектен ред и без каквото и да е усилие от моя страна. Цената на всички изследвания и прегледа, както Хил клиник обичайно правят през ноември, е свалена наполовина. За мен това също е от значение, макар и не първостепенно. И пълната сума да трябваше да платя, пак щях да се прегледам. Здравето ми е най-важно!
Неговият уролог д-р Александър Боцевски добавя:

Съветвам мъжете да не пренебрегват реалните симптоми на увеличената простата заради хипотетичен страх от заразяване, да отлагат консултация. Има случаи, когато болестите на простатната жлеза могат да са фатални. Дори да не говорим за рак на простатата, а само за доброкачествена хиперплазия, нетърсенето на лекарска помощ може да задълбочи заболяването и да създаде сериозни здравословни проблеми. Нашият екип е на разположение да даде допълнителни разяснения по повод всеки допълнителен въпрос, който изникне пред пациентите. Внезапното блокиране на уринирането, т.нар. "запушване" е спешна индикация и веднага трябва да се обърнете към уролог. Продължителното носене на катетър също не е желателно - създават се условия за инфекции. Всяко възпаление в уринарната система, нараняване на уретрата и околните структури при многократна смяна на катетър водят почти винаги до стесняване на пикочния канал. При уретрална стриктура няма медикаментозна терапия, която да повлияе позитивно състоянието. С една дума – навременната и адекватна грижа за уринарната система на мъжа го спасява от редица усложнения и проблеми, които могат да настъпят при неглижиране на проблема.
За повече информация: 02 439 3131 или hillclinic.com

Имиджова публикация

Още от Спонсорирани публикации
Онлайн консултации с лекар специалист при съмнение за COVID-19