Битката между OLED и QLED – кои са по-добрите телевизори?

Спонсорирано съдържание | 4 юни 2021 08:30, Александър Попов
Битката между OLED и QLED – кои са по-добрите телевизори?
Снимка: Pixabay

Дали заради близките си наименования или заради разнообразието от нови технологии в екраните, но при избора на нови телевизори хората трудно правят разлика между OLED и QLED. В следващите редове ще Ви разкажем какви са различията между двете технологии и коя от тях ще Ви осигури възможно най-добрата картина.

Какво е OLED?

OLED e съкращение от Organic Light-Emitting Diode. При тази технология екранът е покрит с въглероден филм, през който два проводника пропускат електричество и по този начин го карат да излъчва светлина. Изключително важно тук е, че светлината се излъчва пиксел по пиксел. Така до напълно черна точка може без проблем да се появи яркобяла или цветна точка, без двете да си влияят една на друга.

За сравнение, при обикновените LCD телевизори има цяла подсветка, която преминава през слой от оцветяващи пиксели. По този начин съседните цветове си влияят един на друг, като по-ярките осветяват по-тъмните. В следствие на това контрастът на картината не е достатъчно добър.

Друга добра характеристика на OLED телевизорите е, че техните панели са по-тънки от LCD и LED. Освен това ъгълът на добра видимост е по-широк и времето им за реакция е по-кратко, което прави картината по-плавна.

Недостатъци на OLED

Основните минуси на OLED са:

-    Цената им е сравнително висока;
-    Няма малки размери – наскоро се появиха 48-инчови телевизори, но на практика размерите са от 55 инча нагоре;
-    Не притежават яркостта на LED технологията;
-    Екраните са по-склонни да задържат изображения и дори да изгарят, тъй като са създадени от органичен материал. В ръководството на производителя можете да прочетете как да предпазите тези телевизори от подобни повреди.

Какво е QLED?

QLED е технология на Samsung – единственият производител, който, поне засега, не произвежда OLED телевизори. Съкращението идва от английското ѝ наименование – Quantum dot-based Light Emitting Diode. Това са диоди с квантови точки, които представляват полупроводникови елементи с размер едва няколко нанометра. На практика технологията прилича повече на LCD, тъй като и тук подсветката е обща. Въпреки това квантовите точки осигуряват значително по-добър контрол върху картината и излъчват много по-ярки, живи и разнообразни цветове.

Кой печели битката?

Ако трябва да обобщим уникалните предимства на всяка от двете технологии, QLED дава много по-добри цветове и по-ярка картина, а OLED – невероятен контраст. По отношение на дълбочината на черното и ъглите на видимост двете технологии доста се доближиха, заради усилията на Samsung, която постоянно работи за това да подобрява своите модели. Като начало, компанията започна да намалява размера на подсветките – това са моделите Neo QLED. Чрез тази иновация се увеличава броят на независимите затъмнени зони, което подобрява контраста. Смята се, че моделът QE65QN95A има цели 800 такива подсветки, макар че това не е потвърдено от компанията.

Що се отнася до OLED екраните, отделните производители успяват да създадат значителни разлики в картината дори в рамките на една и съща технология. Така телевизори на LG, Philips, Panasonic и Sony на практика дават различна картина – някои са по-ярки, други – с по-богати цветове, трети са с по-плавна картина. В същото време Samsung, макар и единствен производител на QLED, също успява да създаде разнообразие по отношение на яркостта и контраста. Имайки това предвид, препоръчваме да не избирате уреда според технологията, а основно според конкретните характеристики, които търсите.


Още по темата: OLEDQLED
Още от

Спонсорирани публикации