Енергия за доброто

Близо 400 000 лева са дарили служителите на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за последните 8 години
Спонсорирано съдържание | 5 май 2022 09:25, Александър Попов

Да помагаш на уязвимите, да се погрижиш за природата, да дадеш възможност за образование и развитие на младежи, които се борят сами – това са само част от каузите, с които живеят модерните хора. Все повече българи желаят да се ангажират дългосрочно с благотворителност, а един от най-удобните и лесни начини това да се случва е като с помощта на отговорен работодател даряват директно част от месечното си възнаграждение.

По данни на Фондация “BCause”, през миналата 2021-а година 45 български компании и техните служители са участвали в програма за “дарителство по ведомост”. Събраната от тях сума от почти 600 000 лева е достигнала до 11 000 души от уязвими групи и общности в цялата страна.  Програмата за дарителство по ведомост, администрирана от Фондация „BCause”, съществува вече 20 години, а събраните чрез нея до момента средства от участието на десетки компании и техните служители са близо 5 милиона лева.

Дългогодишен участник в програмата е и енергийната компания „КонтурГлобал Марица Изток 3“, която управлява една от най-големите топлоелектрически централи в Маришкия басейн. Освен отговорната им роля – да осигуряват ежегодно над 10% от произведената електроенергия в страната – и добрите дела не са чужди на енергетиците от „КонтурГлобал“. Вече 8 години служители на компанията активно участват в програмата за дарителство на работното място, отделяйки част от възнагражденията си в подкрепа на 5 избрани от тях добри каузи. Компанията от своя страна подкрепя избора на служителите си и удвоява дарените средства - така до момента помощта за младежи, лишени от родителска грижа, деца със специални потребности, млади майки в уязвимо положение и други вече е почти 400 000 лева. „Дарителството е акт на съпричастност, на желание да промениш света около себе си. За нас това е дългосрочен ангажимент към решаването на актуални обществени проблеми -  част от личните ни, но и от нашите корпоративни ценности. Искрено се гордеем с колегите-дарители и тяхната дългогодишна отдаденост на добрите каузи, затова и компанията обединява усилия с тях, за да удвоим доброто“, разказва Надя Синигерска – Бохорова, мениджър Комуникации и КСО на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. „Участието в програмата е напълно доброволно – желаещите да се включат в нея колеги имат възможност да избират както каузата или каузите, които да подкрепят, така и сумата на ежемесечните си дарения. Само през 2021 г. нашите служители са  дарили общо 22 930 лв. за любимите си каузи,  а компанията добави още толкова.“

Една от организациите, които енергетиците от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подкрепят, е Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора. През центъра годишно преминават над 2000 пациента, най-вече птици и малки бозайници, които имат нужда от лечение или временен дом. Професионалистите от „Зелени Балкани“ успяват да върнат излекувани в природата повече от половината от тях. Останалите пренасочват към зоопаркове у нас и в чужбина, а някои остават да посрещат посетителите на Центъра в Стара Загора. „Изборът ни да подкрепяме дългосрочно тази кауза не бе случаен“, разказва Надя Синигерска-Бохорова. “Спасителният център е добре познат сред колегите, през годините сме имали не една и две съвместни инициативи – доброволчески дни за колегите и техните семейства, образователни посещения в училища и детски градини и много други.”

Друга “местна” кауза за служителите на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е работата на Център „Алтернатива“ в Стара Загора, който оказва специализирана подкрепа на деца с аутизъм и други генерализирани разстройства в развитието. Над 60 000 лева са дарени в рамките на това вече 8-годишно партньорство, а компанията от своя страна е удвоила сумата. Благодарение на тези средства „Алтернатива“ успява да финансира голяма част от основните си инициативи в подкрепа на децата и техните семейства.

Любимата кауза на работещите в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е програмата „Готови за успех“, която осигурява стипендии за продължаване на гимназиалното и висше образование на ученици и студенти с отличен успех, но останали без родителска подкрепа. Благодарение на „КонтурГлобал“ през годините такава помощ са получили над 100 ученици и студенти. Много от тях - вече реализирали се лекари, инженери, юристи – на свой ред започват да даряват за програмата. Сред другите каузи, подкрепяни със събраните средства по волята на дарителите, е дългосрочния проект „Детството не бива да боли“ на Сдружение „Самаряни“ за работа с деца, пострадали от насилие, както и инициативата, управлявана от Фондация „За нашите деца“ в подкрепа на самотни майки с цел предотвратяване изоставянето на бебета.

Активното включване на служителите на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ в програмата за даряване по ведомост и различни социални инициативи  е отличавано нееднократно - “Златен знак“  2014, 2015, 2016 г.  и „Сребърен знак“ 2019 и 2021 г.  от Годишните награди за дарителство на работното място и доброволчество на Фондация BCause, както и награда в категорията „Инвеститор в обществото“ от Годишните награди на Български форум на бизнес лидерите за 2014 г.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ е сред най-големите корпоративни дарители в района Стара Загора. За последните 10 години компанията е  инвестирала над 10 млн. лева в подобряване на средата на живот на хората в региона на Гълъбово и Стара Загора. Устойчивите резултати от дългогодишната й работа с местните общности са признати през годините – отличието „Общински дарител“ 2017 на Националната Асоциация на Общините в Република България, „Корпоративен дарител“ за 2018 на Българския Дарителски Форум, наградата „Бизнес Хонорис Кауза“ през 2022 г.


Още от

Спонсорирани публикации