Да преодолееш болката в името на спортния триумф

Спонсорирано съдържание | 12 май 2022 09:00, Александър Попов
Да преодолееш болката в името на спортния триумф
Снимка: Pixabay/pasja1000

С топлото време идва и желанието за по-често и по-редовно физическо натоварване, дълги разходки и моменти, прекарани сред природата. Научно доказано е, че физическите натоварвания правят имунната ни система по-силна, имат благотворен ефект върху сърдечно-съдовата система и психическото ни състояние, намаляват стреса и подпомагат доброто кръвообращение. Затова редовните тренировки и раздвижвания са задължителни.

За съжаление, както всяко нещо, спортът има и своята тъмна страна - колкото повече увеличаваме активностите, толкова по-голяма става вероятността да претърпим физическа травма. Мускулните разтежения причиняват болка и ограничават движението в засегнатата мускулна група. Леките до умерени разтежения могат да се третират успешно в домашна обстановка с ледени компреси, както и с мазила, които облекчават локалното възпаление, болка и оток, като Рефригеранс® Aктив например.

Затова, когато откриваме или преоткриваме удоволствието от бягането и активния начин на живот, трябва да спазваме определени правила, за да може усилията ни да ни носят повече удоволствие и ползи и по-малко неприятности.

Да се предпазим от травма

Всички медицински специалисти са единодушни – след зимното застояване не трябва да увеличаваме физическата активност рязко. Когато се връщате към по-активен начин на живот през пролетта, трябва да бъдете предпазливи, за да се предпазите от контузии. Разтеженията могат да се получат най-лесно, когато не сте загрели добре или дълго време не сте спортували.

Ако сте фенове на бягането по-конкретно, то не бива да увеличавате пробяганото разстояние с повече от 15-20%. Например, ако първата седмица бягате 5 км, следващата не трябва да изминавате повече от 6 км. За предпочитане е да разнообразявате бягането с друг вид тренировки – плуване, колоездене или йога, вместо да увеличавате дистанциите твърде драстично. Истината е, че ключът е в постоянството!

„Но защо получих разтежение?“

Често, след като вече е късно, влизаме в интернет пространството, за да проучим защо и поради какви обстоятелства се получава дадена травма. Разтежения и разкъсвания на мускулите се случват внезапно и неочаквано. Експертите споделят, че случаите най-често се дължат на:

-     неправилно или недостатъчно загряване преди физическа активност - може би сте чували, че загрявката или т.нар. стречинг е един от най-важните етапи на нашата тренировка. Ако го изпуснете обаче, може да разтегнете мускул или сухожилие;

-     намалена гъвкавост на мускула;

-     лоша кондиция;

-     пренапрежение и умора на мускула.

По-остро разтежение на мускулите може да се получи при подхлъзване, скок, тичане, вдигане на голяма тежест, хвърляне на предмет. Погрешно е схващането, че травми могат да се получат само и единствено при тренировки с висока интензивност.

Реалистични цели

Винаги трябва да знаем, че няма да станем шампиони от днес за утре. Методиката е важна! Да се опитваме да слагаме летвата твърде високо от първия месец би ни попречило повече, отколкото да ни помогне.

Затова има няколко съвета, които биха били от помощ в първите седмици на нашата по-дейна физическа активност. Като за начало е добре да прогресираме сигурно и постоянно, опознавайки тялото и възможностите му. По-високата интензивност за кратък период от време няма да ни донесе по-голям успех, точно обратното – ако насилваме тялото си, то може да стигнем именно до мускулна травма.

По време на първите седмици би било най-добре да редуваме бързо ходене с бавно бягане. Идеята е мускулите ни постепенно да привикват с натоварванията и това да не предизвика шок за нашето тяло. Определянето на разумни цели винаги върви ръка за ръка с успеха и здравето.

Лечение на мускулни травми

Както споменахме, често се случва да търсим информация за дадена травма, след като вече сме я получили. Ако и във вашия случай е така, то трябва да знаете как да действате оттук нататък.

Трябва да знаете, че важно за възстановяването от този тип травми е избягването на използването на мускула няколко дни. Често хората се оплакват от болка известно време след получаване на разтежението. Рефригеранс® Aктив крем е предназначен за облекчаване на травми (разтегнати мускули и сухожилия), при мускулни спазми след заседяване, дискомфорт след тежки физически упражнения и преумора. Продуктът може да се използва продължително време и без възрастови ограничения, защото не съдържа нестероидни противовъзпалителни средства като диклофенак и ибупрофен например. В състава на продукта влизат също евкалиптово масло и екстракт от невен, които освен локално, действат ободряващо и ароматерапевтично на целия организъм, премахват нервното напрежение и умората и спомагат за бързото възстановяване.


Спонсорирани публикации