Съвети при избора на кросови мотори

Спонсорирано съдържание | 14 юни 2022 17:17, Александър Попов
Съвети при избора на кросови мотори
Снимка: Pixabay

За да сте сигурни, че изборът на първия ви кросов мотоциклет е правилен, има няколко основни критерия, с които е добре да се съобразите преди покупката.

Какво е важно да вземете под внимание при избор на първия ви кросов мотор?

Нивото ви на опит

То е решаващо значение при избора. Казваме го, тъй като този тип мотори са изключително пъргави и ако нямате опит е добре първо да си дадете време да свикнете с усещането на мотора, за да добиете малко по-голяма увереност.

В този ред на мисли, ако за пръв път се качвате на подобен мотор, нашият съвет е да се спрете на мотоциклет с по-малък работен обем. Моторите с по-малък работен обем (до 125 кубика) са с по-малка мощност и по-лесни за управление от начинаещи.

Едва след като увеличите нивото си на практика можете да преминете към кросови мотори с по-голям обем.

Височината и тегло ви

За разлика от други видове мотори, при които теглото и височината не са от чак толкова голямо значение, при крос моторите размерите ви са много важни както за комфорта, така и за безопасността ви.

Затова е важно при избор на кросов мотоциклет да посетите магазина на място и да седнете на двуколесната машина. Само така можете да сте напълно сигурни, че отговаря на вашия ръст.

Когато седнете върху мотора стъпалата ви не трябва нито да опират прекалено много до земята, нито да я достигате с върховете на пръстите си.
 
Относно теглото ви, ако сте съвсем начинаещ и сте със средно или малко по-ниско от средното тегло, тогава един 125 кубиков мотор би могъл да е добро попадение.

Ако имате някакъв опит и сте със среден ръст и тегло, може би 250 кубиковите кросови мотори ще са най-подходящи за вас, а ако сте опитен ездач, тогава 450 кубиковите машини са добър избор.

Тип двигател

Този избор се отнася до дизайна на двигателя и усещанията, които може да предложи. Когато става въпрос за крос мотори, то двигателите, които използват са два типа: двутактов или четиритактов.

Разликата между двата типа двигатели е осезаема като стига до там, че можете да познаете кой двигател работи само по звука, който издава.

При двутактовия двигател всички функции на цикъла (всмукване, компресия, експлозия и изпускане) се изпълняват с два хода на буталото (в един цикъл). Този тип двигатели са леки и са проектирани да създават повече въртящ момент при по-високи обороти. Те звучат малко по-високо и по-хленчещо от четиритактовите, но осигуряват повече мощност.

При четиритактовия двигател циклите се изпълняват с четири хода на буталото (в два последователни цикъла). Този тип двигатели са по-тежки от двутактовите и са проектирани да генерират по-висок въртящ момент при по-ниски обороти. Освен това са по-тихи от двутактовите си колеги и не изискват да използвате смес от гориво/масло.

Мотокрос или ендуро

Въпреки, че двата модела много си приличат, те имат някой важни разлики, които е добре да вземете под внимание при избора.

Така например, ако се спрете на мотор за мотокрос е добре да знаете, че не можете да го карате по пътя, а само по състезателното трасе. Този тип мотори не могат да се регистрират и за да ги придвижите до пистата трябва да ги транспортирате с ремарке или камион.

Ендуро моторите могат да се карат както по пътя, така и офроуд, тъй като могат да се регистрират и имат регистрационни табели, светлини и други компоненти, които ги правят приемливи за езда по пътя.
Употребяван или нов кросов мотор
Тук изборът ви зависи както от бюджета, с който разполагате, така и за какво искате да използвате мотора.

Ако искате просто да се научите да карате кросова машина, можете да започнете с покупката на употребявана такава и едва след като добиете опит да помислите за покупката на нова.

Не забравяйте обаче при покупката на мотора втора ръка да проверите състоянието на двигателя, лагерите, верижния комплект и съединителя.


Още по темата: кросов мотор
Още от