Видове артрит и причините за възникването му

Спонсорирано съдържание | 20 окт 2022 09:00, Александър Попов
Видове артрит и причините за възникването му

Обикновено свързваме думата „артрит“ с болка, подуване и изкривяване в ставите. Tова са основните му симптоми, но артритът представлява възпалителен процес и термина се използва, за да означи над 200 състояния, засягащи ставите, хрущялите, костите и съединителната тъкан. Това възпаление нарушава способността на човек да живее пълноценно и да изпълнява ежедневните си дейности. Има ли лечение артрита и кои са трите най-разпространени форми на артрит?

Артрит

Артритът няма универсално лечение. То зависи от вида на заболяването, причините за възникването му, възрастта и общото състояние на организма. Терапиите с лекарства, хранителни добавки, физиотерапия, спорт не лекуват артрита. Те имат за цел да контролират болката и да поддържат качеството на живот. И все пак, животът с артрит не е присъда и съществуват различни методи за лечение и стратегии за промяна на начина на живот, които могат да предпазят ставите от допълнително увреждане и обездвижване.

Съществуват много различни видове артрит, както и многобройни състояния, които се означават с този термин. Част от видовете артрит засягат само ставите, а други оказват влияние и върху други органи на тялото. Кои са трите най-разпространените форми на артрит, които засягат ставите?

Остеоартрит

Остеоартритът е най-често срещаната форма на артрит. Той се причинява от намаляването на количеството на хрущялна тъкан, която покрива и омекотява движението на ставата, и ѝ позволява да се движи гладко и безболезнено. Хрущялът е твърда, подобна на гума, гъвкава съединителна тъкан, която покрива краищата на костите в здравите стави. Състои се основно от вода и протеини, като основната му функция е да намалява триенето в ставите и да служи като „амортисьор“. При натиск, нормалният хрущял променя формата си и омекотява движението. При намалената хрущялна тъкан, ставата не се движи гладко и това често предизвиква възпаление, нараняване на костта, влошаване на състоянието на сухожилията. Основните симптоми на остеортрита са болка, подуване и деформация на ставата, намалена гъвкавост и скованост.

Тези симптоми се усещат предимно в носещи стави, като колене, бедра и гръбначнен стълб, но често се появяват и в ставите на пръстите на ръцете и палеца на крака. Остеоартритът може да се развие на всяка възраст, но има тенденция да се среща по-често при хора на възраст над 40 години, при активни спортисти, или хора извършващи активна физическа дейност.

Леките до умерени симптоми на остеоартрита обикновено се управляват добре чрез комбинация от лекарствена терапия и промяна на начина на живот. Медицинските препоръки за лечение включват приема на болкоуспокояващи за локално приложение, перорални аналгетици, включително нестероидни противовъзпалителни лекарства, които спомагат за облекчаване на болката.

Умерените упражнения, здравословното хранене и намаляването на теглото, могат да повлияят много позитивно в посока възстановяване на хрущяла и намаляване на тежестта върху ставата. Хранителните добавки също имат своята важна роля за овладяването на остеоартрита. Съществуват определени активни съставки, които доказано спомагат за облекчаване на болезнените симптоми и сковаността на ставите. Глюкозаминът е естествено съединение, намиращо се в хрущяла, но приемът му под формата на хранителна добавка е изключително важен. Той спомага регенерацията на хрущяла, облекчава острия дискомфорт в костите и в мускулите, а от друга страна, стимулира процеса на образуване на костна маса.

Renovax Rapid включва мощна комбинация от глюкозамин, извлечен от ракообразни и миди, в комбинация с МСМ - органично съединение на сярата, което подпомага облекчаването на общия дискомфорт.. Допълнителната сила на препарата идва от екстракта от Дяволски нокът, който съдържа т.нар. харпагозиди като активно вещество. Съществуват много клинични и научни данни, които потвърждават, че приемът на харпагозиди облекчава болката. Това от своя страна, води до по-рядката употреба на обезболяващи лекарства и нестероидни противовъзпалителни медикаменти, които често дразнят стомаха и натоварват черния дроб.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува собствените клетки на тялото. Причината за възникване на ревматоиден артрит не е съвсем изяснена. Смята се, че имунната система може да се „обърка“ след прекарана инфекция или вирус, и да започне да атакува ставите. Предполага се, че такава реакция може да се предизвика и от натрупване на определени химикали в тялото.

Ревматоидният артрит може да се появи постепенно или внезапно, но при всички случаи е свързан с голям дискомфорт - деформация на ставите, болка, подуване, зачервяване и скованост. Подуването може да стане толкова силно, че простите ежедневни дейности като ходене, шофиране, отваряне на буркан, да станат трудни или направо невъзможни.

Ревматоидният артрит може да се появи на всяка възраст и е свързан с умора и продължителна скованост след почивка. Причинява преждевременна смъртност и може да влоши качеството на живот. Състоянията, с които се свързва ревматоидният артрит, са сърдечно-съдовите заболявания (исхемична болест на сърцето и инсулт).

Лечението на ревматоиден артрит много наподобява лечението на остеоартрита. Обезболяващи, нестероидни противовъзпалителни медикаменти, глюкозамин, здравословна диета, включваща основно риба, ядки, семена, плодове и зеленчуци, бобови растения, зехтин, пълнозърнести храни.

Подагра

Подаграта е доста често срещана форма на артрит. Характеризира се с внезапни, силни пристъпи на болка, подуване, зачервяване и чувствителност в една или повече стави, най-често в палеца на крака. Пристъп на подагра може да възникне внезапно. Болният често се събужда посред нощ с усещането, че големият пръст на крака му гори. Засегнатата става е гореща, подута и толкова нежна, че дори тежестта на чаршафа върху нея може да се усеща непоносима.

Каква е причината за възникване на подагра? Подагра се появява, когато в ставата се натрупат уратни кристали. Това натрупване се дължи на високи нива на пикочна киселина в кръвта, а нивото на пикочна киселина се вдига, когато тялото разгражда т.нар. пурини. Пурините са вещества, които се намират естествено в тялото, но също така и в някои храни - червено месо, черен дроб, аншоа, сардини, миди, пъстърва и риба тон. Алкохолните напитки, особено бирата, както и напитките, подсладени с плодова захар (фруктоза), предизвикват по-високи нива на пикочна киселина. Затова начинът на хранене е много важен за хората с подагра. Спортът и контролът върху теглото също са важни фактори за постигане на подобрение и намаляване на честотата на болезнените пристъпи.

Различните видове артрит, се предизвикват от различни причини и съпътстващи заболявания в тялото. Но имат и общо помежду си – предизвикват изключително неприятни симптоми и водят до трайни изменения в ставите и влошаване на качеството на живот. Дали има какво да направим за да ги предотвратим? Да, здравословната диета, физическата активност и поддържаща терапия с хранителните добавки биха могли да ни помогнат. А ако вече имаме някаква форма на артрит – могат да облекчат симптомите ни.


Още по темата: артритподагра
Още от

Спонсорирани публикации