Да подготвим автомобила за зимата

Спонсорирано съдържание | Обновена: 26 окт 2022 11:28 | 26 окт 2022 11:28, Александър Попов
Да подготвим автомобила за зимата
Снимка: pexels.com

Есента и зимата са периоди с ниски температури и много валежи, придружени с чести заледявания. Всичко това прави шофирането и работата на двигателя и автомобила по-трудно. Редица системи в автомобила се натоварват повече при ниски температури и повредите през зимата са по-чести.

Преди първите студени дни е добре да подготвите автомобила си за зимата. Това ще ви помогне да шофирате без проблеми в суровото време и де се чувствате сигурни на пътя.

Най-добрият вариант за подготовка за зимата е да посетите автосервиз, където да направят диагностика и техническо обслужване на колата.

Но ако все пак смятате да се справите сами, то може да го направите в няколко стъпки, а необходимите авточасти и консумативи да закупите от верига магазини за авточасти и аксесоари Avto.BIM.BG. Там ще намерите качествени продукти, голям асортимент и добри специалисти, които ще ви помогнат в избора. Може да поръчате и онлайн на www.avto.bim.bg.

Ето какво трябва да проверите в автомобила:

Обърнете внимание на спирачната система

Спирането през зимата е в пъти по-трудно, отколкото през останалото време от годината. Наличието на лед, сняг и вода по пътната настилка затруднява управлението на автомобила и значително увеличава спирачния път.

Проверете работата на спирачките: състоянието на накладките, спирачните маркучи, нивото на спирачна течност в казанчето, наличието на теч от системата и т.н.. При необходимост сменете износените части и долейте течност.

Проверете акумулатора

Проверката на състоянието на акумулаторната батерия е първото нещо, което трябва да направите. Средно един акумулатор има ефективен експлоатационен живот от около пет години.

Ако той няма пълния си капацитет сега, то при минусови температури може да не проработи.

През зимните месеци батерията на колата страда от ниските температури и е с намалена производителност, като същевременно потреблението на ток е увеличено от използването на светлините, подгряване и вентилатори.

Ако имате проблеми със запалването, то сега е момента да смените акумулатора преди настъпването на студеното време.

Проверете нивото на охлаждащата течност на двигателя

И не само нивото, а състоянието на антифриза. Ако видимо няма промяна в цвета, то е добре да се измери температурата на замръзване и ако е висока да се долее концентрат.

Това е необходимо, защото при много ниски температури разреденият антифриз може да замръзне и да повреди редица елементи от охладителната система и двигателя.

Ако антифризът е на повече от четири години, то направо го сменете с нов, защото той е загубил свойствата си и не е ефективен, а това също води до определени повреди в автомобила.

Не забравяйте да промиете системата преди наливането на новия антифриз.

Сменете летните гуми със зимни

Гумите са от ключово значение за управлението и спирането на автомобила. Те трябва да създават добро сцепление  независимо от настилката и състоянието на пътя. Това е особено важно при мокра и заледена настилка, което често се случва през зимата.

Не е достатъчно гумите на автомобила ви да имат дълбочина на грайфера над 4 милиметра – те трябва да са предназначени за зимата. Зимните гуми са конструирани така, че да имат по-добро сцепление в сняг, киша и лед. Различни са както шарката на протектора, така и самият материал, от който са изработени.

Проверете и почистете светлините

Зимата е сезонът, в който повече от всякога ни трябва добра видимост. Късият ден и лошите метеорологични условия изискват качествено осветление и добра светлинна сигнализация.

Добрата видимост е от решаващо значение за безопасното шофиране. Затова проверете работата на всички светлини, мигачи и стопове.

Сега е момента да смените крушките и да почистите фаровете, мигачите и задните рефлектори. Регулирането на фаровете също е от полза.

Сменете течността за чистачки и чистачките

За да нямате излишни проблеми през зимата с чистачките трябва да смените лятната  със зимна течност за чистачки. Основното предимство на зимната течност е, че издържа на ниски температури и не замръзва.

Освен това проверете състоянието на перата на чистачките. Ако има напуквания и накъсвания на гумата, трябва да ги смените. През зимата работата на чистачките е затруднена от падащия сняг и заледяването на стъклата.

Подгответе двигателя

За никого не е тайна, че при ниски температури двигателят на автомобила пали трудно и му е необходимо известно време да загрее. Това е по-характерно за дизеловите двигатели, където горивото има склонност към замръзване.

За да облекчите старта на двигателя и да нямате проблеми със запалването е добре да ползвате добавки към горивото. Обикновено добавките за гориво се разделят на: добавка за дизел и добавка за бензин и се използват в зависимост от типа на двигателя: бензинов или дизелов.

Разнообразието от автомобилни добавки е голямо. Предлагат се: добавки за подобряване на горивото, добавки за масла, добавки за почистване на различни системи в автомобила и други.

Поверете състоянието на пистовите и ангренажен ремък. Те са особено важни за работата на двигателя.

Подгответе купето за зимата

Прегледайте цялостно покритието на купето и ако забележите драскотини и повреди по боята, то е добре те да се поправят, за да не се увеличат през зимата.

Добре е да поставите подходящо защитно покритие от вакса върху купето, както и допълнителни антикорозионни покрития. Не само климатичните условия създават предпоставки за повреди по купето, а и много от субстанциите, с които се обработват пътищата през зимата.

Погрижете се и за салона с едно основно почистване и премахване на мръсотията и праха от лятото. Сменете салонния филтър.

Поставянето на подходящи стелки за кола, които да предпазват пода от намокряне също е важно.

Сега е момента да поставите подгряващи седалки, духалки за кола и друго зимно оборудване.

Проверете работата на отоплението и при необходимост отстранете повредите. Не чакайте да ви потрябва и тогава да го ремонтирате.

Снабдете се с необходимото зимно оборудване и го поставете в багажника

Когато става въпрос за подготовка на автомобила за зимата това е най-повтаряната тема, но е от голямо значение за безопасността на водача и пътниците. И така какво трябва да има допълнително в колата през зимата и особено при потегляне на дълъг път:

-     Кабели за ток е добре да имате винаги, но се използват по-често през зимата.
-     Лопата, фенерче.
-     Стъргалки за лед и четки за сняг, както и спрей за размразяване на стъкла и ключалки.
-     Допълнително количество антифриз, масла, спирачна течност и зимна течност за чистачки.
-     Вериги за сняг.
-     Покривало за кола.

И тъй като през зимата времето е непредвидимо и обстановката бързо се сменя трябва да сте подготвени за продължителни престои понякога. Затова в колата трябва да има одеяла, топли дрехи, зареден телефон и зарядно за телефон, храна и вода.

Винаги тръгвайте с пълен резервоар гориво, защото не се знае кога ще успеете да се придвижите и при какви условия.


Още от

Спонсорирани публикации