С Watch 4 Pro Huawei затвърждава позициите си на пазара на умни часовници

Компанията отново залага голямо устройство, изработено с висок клас материали, което има и eSIM
Спонсорирано съдържание | Обновена: 7 юли 2023 23:59 | 7 юли 2023 18:55, Екип на Dnes.bg
С Watch 4 Pro Huawei затвърждава позициите си на пазара на умни часовници

След като успешно се позиционира във високия клас умни часовници, последно с невероятния модел Watch Ultimate, технологичният гигант Huawei продължава да развива портфолиото си от висок клас предложения в този сегмент. Предстои да ви разкажем повече за ключовото устройство от серията Watch 4, а именно бижуто Watch 4 Pro.

Както подсказва и името му, Pro моделът предполага повече функции и по-добро качество. За начало трябва да кажем, че часовникът е голям – с размери 47,6 x 47,6 x 12,9 мм и тегло от цели 65 грама. Категорично става дума за устройство, което стои добре на по-голяма китка и е за хора, които искат да бъдат забелязани. В самия комплект има и допълнителни компоненти за удължаване на титаниевата каишката според големината на китката, в случай, че е необходимо. Диаметърът на корпуса е 47,6 мм, което стои добре на мъжка китка.

По отношение на функциите изненади няма. Още щом видите Watch 4 Pro ще се убедите, че става дума за продукт, който определено е премиум. На първо място това се дължи на използваните материали. Корпусът е изработен от TC4 – титаниева сплав от аерокосмичеси клас, която е изключително издръжлива и здрава. Благодарение на това Huawei гарантира, че часовникът няма да се надраска лесно, дори и при удари, а амортизацията му ще се случи много по-бавно с годините.

Другата отличителна черта е кръглото изпъкнало стъкло, с което е покрит дисплеят. То е от устройчив сапфирен кристал и също се драска трудно. Същевременно устройството е прахо и водоустойчиво, като поддържа гмуркане на до 30 метра дълбочина.

Говорейки за дисплея, той е 1,5-инчов LTPO OLED и е с 1 до 60 Hz честота на опресняване. Предвиден е и режим Always-On Display при 1 Hz. Резолюцията на екрана е 466x466 пиксела. Истината е, че екранът се вижда без проблем дори и при много слънчево време, така че това не е проблем, както при повечето часовници. При Always-On Display говорим за опресняванена всяка секунда, като това не е причина за бързо източване на батерията. При този модел имаме до четири дни и половина издръжливост на батерията с едно зареждане при стандартно ползване. Ако тренирате повече и ползвате различните тренировъчни режими, тогава логично батерията се изтощава допълнително. За потребителите, които ползват eSIM, трябва да отбележим, че тя също е причина за по-бързото намаляване на заряда.

От Huawei обаче са решили да заложат на бързо зареждане – часовникът успява да се зареди напълно за около 90 минути. Само 15 минути зареждане пък предлагат достатъчно голям зарад, за да може часовникът да издържи цял ден.

В софтуерен план часовникът разчита на операционната система Harmony OS, където изненади няма, като устройството работи без проблем както със смартфони с Android, така и с такива с iOS.. Менюто е подобно на това на предишни модели часовници на Huawei и все така цветно и интерактивно. Целият набор от приложения може да бъде разгледан след натискане на разположената в дясно коронка. За да приближите и да видите по-добре иконките, е нужно само да завъртите коронката напред. Същото действие назад пък води до смаляване на иконите. Приплъзването на пръста по екрана надолу дава директен достъп до известията, докато в обратната посока ще видите настройките.

Да, в софтуерен план ще получите много познати неща, но Huawei е добавила и нови функции, като Health Glance. Тя дава възможност за измерване на общо седем показателя за минута. Това са пулс, наситеност на кръвта с кислород, температура на кожата, ЕКГ, стрес, артериална ригидност и белодробна функция. Последното изисква малко усилия от страна на потребителя. За да се установи белодробната функция, е необходимо да поемете въздух, а след това да го издишате в микрофона на устройството. На пръв поглед изглежда странно, но часовникът реагира веднага и показва резултати. Като цяло идеята е всеки потребител да следи основните си показатели, а в случаите, когато има съмнения, че някой показател наистина е извън норма, човек трябва да се обърне към лекар.

Едно от най-важните неща, които Huawei Watch 4 Pro, е да следи здравните показатели за дълги периоди от време, с идеята за дългосрочен мониторинг на здравното състояние на потребителя. Ако има някакви отклонения в качеството на съня, колко кислород има в кръвта на човек или други, часовникът известява, че може да има проблем. От Huawei подчертават, че това е средство за първоначален мониторинг и при проблеми е необходимо да се потърси лекарска помощ. Но пък часовникът е добра отправна точка при някакви колебания в показателите, особено когато става дума за важни неща като пулса, артериалната ригидност или ЕКГ-то.

Разбира се, няма как да не споменем и спортните функции на Huawei Watch 4 Pro. В случая потребителите имат избор между над 100 спортни режима. Аз успях да тествам бягането и в приложението Health на Huawei получих подробна разбивка на всички основни показатели, които часовникът следи по време на тренировката. През Health можете да получавате повече информация за различните видове тренировки, както и за самото устройство. Подобно на другите часовници на Huawei, и този се свързва с телефона с Bluetooth, така че няма да изпитате никакви трудности.

Huawei Watch 4 Pro е часовник за хора, които искат да бъдат забелязани и които не са склонни да правят компромиси, когато става дума за носимите устройства, които ползват. Категорично тук ще получат високо качество, добре развит софтуер и лесно за ползване устройство. Високото качество на материалите, от които е разработен часовникът, е пореден плюс.


Спонсорирани публикации