Обезвреждане на опасни отпадъци: основни етапи

Преработвателните дейности, свързани с боклука, се извършват при стриктно спазване на екологичното законодателството
Спонсорирано съдържание | 14 авг 2023 12:09, Александър Попов
Обезвреждане на опасни отпадъци: основни етапи
Снимки: Pixabay

Вредното въздействие на опасните отпадъци върху околната среда изисква специални мерки при тяхното обезвреждане. В България правилата за събиране, транспорт, депониране и рециклиране на боклука са разписани в Закон за управление на отпадъците. Спазването на нормата цели ограничаване до минимум на всички потенциални рисковете, които съществуват за природата и хората.

Кои отпадъци се определят като опасни?  

Независимо дали са под формата на течности, твърди вещества, газове или в друг вид, общото между всички опасни отпадъци е техният повишен риск, който те крият за замърсяване на въздуха, почвата, водата и населението. Опасните отпадъци може да са продукт на промишлеността, строителството, селското стопанство или бита на хората.

Всяко едно съвременно домакинство също е източник на боклук с негативно въздействие върху околната среда. Причината е, че в своето ежедневие хората използват различни химикали, бои, медикаменти, електроуреди и т.н., които след като вече станат непотребни, могат да доведат до нарушаване на екоравновесието.

Ето една от основните причини опасните отпадъци да трябва да се събират отделно и да се нуждаят от последваща преработка преди тяхното рециклиране.

Основни етапи при рециклирането на опасните отпадъци

Правилното управлението на опасните отпадъци, с цел те да попадат в минимален досег с околната среда и да не и навредят, минава през следните основни етапа:

  • Събиране;
  • Сортиране;
  • Транспортиране;
  • Рециклиране;
  • Обезвреждане.


От съществено значение при изхвърляне на опасните отпадъци е те да не попаднат в досег директно с околната среда. Така се повишава рискът от замърсяване, което пък може да доведе до екокатастрофа в определен регион на планетата. С цел да се намали опасността,  част от боклуците е важно да се изхвърлят в обособени контейнери или депа.

Битовата смет от години се разделя по вид, което предполага и отделяне на потенциалните вредители на природата. От друга страна много от строителните материали или старите медикаменти, например, се изисква да се събират контролирано. Специализирани фирми ги извозват до местата за рециклиране.

Производствените мощности, за да не замърсяват околната среда, също спазват екологичното законодателство. Големите компании имат собствени пречиствателни станции, филтри и някои от тях  директно унищожават част от изхвърляните материали от своята дейност. Опасните отпадъци директно се извозват далеч от населените места.

В обособените депа боклукът се обработва и разпределя за рециклирането. Съществуват също така пунктове за изкупуване на непотребни отпадъци, като излезли от употреба превозни средства, метални елементи, стари електроуреди, акумулатори и други, които не може да се изхвърят при общата смет. Лицензираните фирми също събират от домакинствата непотребните  боклуци, които попадат в групата на опасните отпадъци.

Част от опасните отпадъци се извозват по суша, вода и въздух извън пределите на нашата страна. Причината е, че те се транспортират до модерни мощности в чужбина, където рисковият боклук може да се обработи. Това е възможно благодарение на технологичния подем в определени сфери на рециклирането. Специлизираните компании разполагат с подходящ транспорт за целта и с обучени екипи за работа с опасни отпадъци.

 
Ползи от рециклирането на опасните отпадъци?

Рециклирането е познатият начин на този етап от развитие на човечеството, за да се съкрати обемът на опасните отпадъци и да се преодолеят рисковете за околната среда и населението на Земята.

Огромни ползи има обработката на боклуците за световното стопанство, тъй като земните ресурси са ограничени, а и се правят достатъчно икономии като част от отпадъците отново влизат в производствения процес. А това води и до намаляване на вредните парникови емисии, които са основна причина за климатичните промени, които се наблюдават в последните години на планетата.  

Рециклирането помага природата да се съхрани чиста. От една страна се преодоляват рисковете от директно замърсяване и попадане на опасни отпадъци в екосистемите. От друга страна се ограничават огромните количества боклук навсякъде около нас.

Поради сложността на обработката на редица опасни отпадъци човечеството се стреми към ограничаване на някои продукти в своето ежедневие.

Например определени опаковки от пластмаса досега не можеха да се рециклират, затова те се заменят  с обработваеми. По този начин се затварят производствени цикли и боклукът успява да се рециклира стопроцентово с повторно влагане като нова суровина.

Другият основен начин е директното унищожаване на рисковата смет, чрез изгаряне в пригодени за целта пещи. Към този етап от човешката история рециклирането е най-оптималният начин за преодоляване на кризата с боклука.


Еко кампании апелират населението да изхвърля разделно своята смет, за да се облекчи нейното последващо преработване. А то се извършва от всички специализирани фирми, които са лицензирани за работа с отпадъци. В работата си те стриктно спазват еконормите, за да няма рискове за екологичното равновесие и здравето на населението на Земята.  

Нашият български лидер в преработката на опасни отпадъци е компанията Норд Холдинг, която е специализирана в цялостното им управление и обезвреждане. Повече за дейността й можете да научите на специализирания сайт opasnite.bg.


Още по темата: отпадъцирециклиране
Още от

Спонсорирани публикации