Top Employer и Best in Test: По какво си приличат едни от най-престижните сертификати?

Спонсорирано съдържание | 5 окт 2023 14:05, Александър Попов
Top Employer и Best in Test: По какво си приличат едни от най-престижните сертификати?
Снимка: Теодор Пенчев

Всеки сертификат е различен посвоему, но някои определено си приличат повече, отколкото предполагаме. Точно такъв е случаят с два от най-престижните в своята област сертификати – Best in Test в света на телекомуникациите и Top Employer в областта на работодателските политики. Кои са трите основни прилики между двата, разказваме по-долу.

Само една компания у нас притежава и двата

На първо място, само една компания в България притежава и двата и това е Yettel. Шест поредни пъти телекомът получава сертификата за най-добра мрежа Best in Test. Наскоро компанията стана и първият телеком у нас, получил другия престижен сертификат – Top Employer. Той отличава работодателските политики и практики и утвърждава Yettel като един от най-добрите работодатели в страната и света.

Независими и престижни

И Best in Test, и Top Employer се издават от независими световни организации, което до известна степен обяснява защо получаването им е толкова важно признание. Сертификатът за най-добра мрежа Best in Test се дава от независимата световна организация за сравнителен анализ umlaut, част от Accenture, а Top Employer – от международния и независим Top Employers Institute.

Umlaut има над 20-годишна история, като основната ѝ цел е да отличава доставчици на телекомуникационни услуги чрез провеждане на независим измервания и анализ на събрани данни. Компанията анализира качеството на телекомуникационни мрежи чрез набор от критерии в повече от 120 страни из цял свят, като използва изцяло обективен подход в методологията си.

От своя страна, Top Employers Institute сертифицира компании от цял свят в продължение на повече от 30 години. В своята дългогодишна история организацията е отличила над 2200 компании в 122 държави на пет континента.

Методологията

Методологията безспорно е другият показател, по който Best in Test и Top Employer си приличат. И при двата тя представлява задълбочен и детайлен одит, а не просто моментна снимка.

Best in Test е базиран на реалното клиентско потребление и изживяване в мрежата и показва дали клиентът получава достатъчно от нея, докато използва различни услуги. За да гарантират безпристрастна и справедлива оценка, umlaut правят измерване на мрежите на трите мобилни оператора в страната за период от 24 седмици. Оценката и сравнението е излючително комплексно и става на база покритие, надеждност и качество на предоставяните мобилни услуги. Анализираните данни за България са събрани от реално използвани услуги от над 24 000 независими крайни потребители на трите мобилни оператора, като са направени впечатляващите над 82 милиона софтуерни измервания. Всичко това обяснява защо методологията на umlaut е световно призната в индустрията за един от най-високите стандарти за оценяване на мобилни мрежи.

Същото важи и за сертификацията по Top Employer. От Top Employers Institute провеждат 6-месечен одит на работодателските практики в компанията. Фокусират се върху шест ключови области – управление на хора, работна среда, привличане на таланти, обучение и развитие, ангажиране, култура и ценности. Именно по тези теми HR екипът и други отдели в Yettel отговарят на близо 300 въпроса, като подават както количествени, така и качествени данни.

При сертифицирането и за Best in Test, и за Top Employer Yettel постига изключително високи резултати. При оценяването на своята мрежа компанията постига 940 от 1000 възможни точки, което е най-добрият резултат сред мобилните оператори в страната. Така мрежата на телекома не само се класира най-високо в България, но се нарежда сред първите по качество 25% мобилни мрежи, тествани от umlaut в световен план в периода 2022-2023 г.

При сертификацията с Top Employer компанията постига общ резултат от 82,73%. Това е много над необходимия минимум от 60%, но е и над средното, което сертифицираните телекомуникационни компании в световен план постигат в конкретни области. За 2023 година в България са сертифицирани само 16 компании и Yettel е една от тях.