Как да подсилите имунната си система през есента?

Спонсорирано съдържание | 30 окт 2023 17:37, Красимир Ангелов
Как да подсилите имунната си система през есента?

Смяната на сезоните и по-специално преходът от лято към есен, носи със себе си и резки промени в температурата. Те могат да имат отрицателно въздействие върху човешкия организъм.

Затова е важно имунната система да бъде правилно подкрепена през есента. Така се избягват и неразположенията през зимния сезон.

За да държите настинките и възпаленото гърло надалеч, трябва да обърнете внимание на храненето, движението и подходящите за вас имуностимуланти. Нека ви ги представим по-подробно в статията.

Здравословно хранене

Приемането на здравословна храна е един от ключовите елементи за укрепване на имунитета през есента. Правилната и балансирана диета през сезона трябва да е богата на витамини, минерали и антиоксиданти.

От най-съществено значение са витамините А, Е, С и D, които в комбинация вършат чудеса.

Така че не пропускайте в менюто си да добавите следните плодове и зеленчуци:

Цитруси
Чушки
Домати
Броколи
Зеле
Чесън
Лук

Не са за пренебрегване и подправки като къри, червен и лют червен пипер, които имат антисептични и противовъзпалителни свойства.

Навици за здравословен начин на живот

Следването на здравословен начин на живот не е само здравословната и балансирана диета. Трябва да имате и изградени полезни навици в ежедневието си. Например да избягвате пушенето и пиенето.

Не подценявайте и ползите от спорта. Избягването на заседнал начин на живот е добре за имунитета и цялостната ви енергия. Освен това ще спомогне за нормалното кръвно налягане, а телесното тегло ще е под контрол.  

Приемът на вода също не трябва да се пренебрегва. Ще ви изненада колко много хора не пият повече от 500 мл на ден.

Освен това през този сезон е особено важно да се грижите и за качеството на съня и почивката си. Нужен ви е минимум 7-часов сън и възможно най-малко стресови ситуации.

Помощ за имунната защита от природата

В природата има различни съюзници на имунната система, като бета-глюкани (полезни полизахариди, съдържащи се в гъбите) и бета-каротин (отличен антиоксидант, съдържащ се в морковите, източник на витамин А).

Ето и най-подходящите природни “лекарства” за укрепване на имунната система:

Джинджифил - естествено противовъзпалително действие. Подпомага и доброто храносмилане.;
Прополис - има антивирусни и антимикробни свойства;
Бъз - полезен при висока температура, грип и настинка;
Астрагал - притежава имуностимулиращо и антивирусно действие и допринася за повече енергия.
Ехинацея - известна е със своите антивирусни качества. Може да се консумира под формата на билков чай.;

Спортуващите приемат и аминокиселини, които също подпомагат имунната система. Това могат да бъдат орнитин, глутамин и аргинин. Те са добра подкрепа при интензивна физическа активност.

Имуностимулатори

Когато храната, спортът и билките не са достатъчни, в аптечната мрежа има и други имуностимуланти. Минерали като желязо и цинк са също полезни за укрепване на имунитета, като имат и други положителни действия върху организма. Също така те подпомагат производството на антитела.

Селенът е известен със своите антиоксидантни свойства. Той е още по-полезен, когато се комбинира с витамин E.

От чревното здраве зависи 80% от добрия имунитет, затова приемът на пробиотици е изключително важен в този период. Те подобряват храносмилането и помагат на имунната система да се справя с инфекциите и патогените.

Накратко, хранителните добавки за подсилване на имунитета не само стимулират защитните функции на организма, но и му помагат да се бори успешно с инфекциите.


Ще завършим с това, че есента и зимата са сезоните, в които имунитетът ни работи усилено, за да ни предпази от инфекции и вируси. В нашите ръце е да му помогнем, спазвайки няколко основни съвета.

Нека ви ги представим по-долу:

Консумиране на полезна и висококачествена храна, богата на витамини и минерали;
Редовно движение и избягване на заседнал начин на живот;
Спокоен сън и по-малко ежедневен стрес;
Прием на билки, които имат имуностимулиращи действия;
Прием на имуностимулатори.