Малките и времето, което прекарват пред екрана

Спонсорирано съдържание | 25 ное 2023 10:53, Александър Попов
Малките и времето, което прекарват пред екрана

В последните години малките и подрастващи деца са неразривно свързани с технологиите – били те смартфони, компютри или таблети. Само по себе си в това няма нищо лошо. Интернет е място, от което по-малките могат да вземат много информация и знания, които да ги развиват, докато порастват, да ги учат на нови неща и да ги свързват с интересни хора. Въпреки това обаче е важно да ограничаваме екранното време на децата си, което както знаем влияе на съня, поведението им и води до по-малко физическа активност.

Според проучвания за децата, а и за възрастните, не е полезно да прекарват повече от час-два дневно пред екран. И докато възрастните могат да вземат осъзнато решение кое е здравословно и кое не, то за децата това не е толкова лесно. Особено важно е да ограничаваме децата от екраните вечер преди сън, но и да знаем колко време прекарват те с устройство в ръка през деня. Модерните технологии предоставят опции, чрез които да бъде сложен лимит, след преминаването на който смартфонът се заключва и детето не може да го ползва освен за обаждания. Това е един добър старт, който дава възможност на родителите да бъдат в час и да поемат контрола. Въпреки това е важно и да говорим с децата си и да ги образоваме защо такова ограничение е нужно, за да могат те сами да взимат правилния избор колко време да отделят на интернет пространството и любимите си игри.

Лесен начин да направим това е последното издание на „Интернет за всички“ на А1. Образователните материали представляват седем интерактивни видеа, в които децата сами взимат решения за героя и по този начин се учат как безопасно да използват интернет. Една от засегнатите теми е именно екранното време, а видеото показва как малките трябва да ограничават продължителността на използване на интернет и вместо това да отделят необходимото време да играят с приятели навън. Освен това във видеата се говори за киберхулиганство, интернет измами, сигурност в интернет и социални мрежи и всички важни неща, които децата трябва да знаят, за да използват мрежата по най-добрия и безопасен начин.

„Интернет за всички“ е за деца от 5 до 15 години, за да се включат подрастващите трябва да преминат успешно през всички интерактивни видеоуроци на https://internetforall.bg/ до 31.12.2023. След успешното преминаване през видеата участниците ще получат сертификат за преминато обучение по интернет безопасност.

Освен образователен елемент, „Интернет за всички“ дава възможност на младежите да спечелят вълнуващи технологични награди. Голямата награда, която ще бъде подарена на един от късметлиите, е iPhone 15, а на всеки две седмици ще бъдат теглени и по-малки награди – 3 гейминг пада Redragon Pluto, 6 микрофона Genesis Radium 200 и 6 чифта слушалки Redragon T-Dagger Ural.

Останете на линия за „Интернет за всички“ и дайте на децата си да се запознаят с възможностите на безопасния интернет. В основата на това приключение е желанието да дадем на малките възможността сами да вземат решения онлайн, така че да могат да растат в една безопасна онлайн среда.


Още по темата: А1Интернет за всички
Още от