ќткриха забравената лаборатори€ на д-р »рма ∆ел€зкова

—понсорирано съдържание | 11 дек 2023 13:39,  расимир јнгелов
ќткриха забравената лаборатори€ на д-р »рма ∆ел€зкова

"«абравена лаборатори€ в подземи€та на Ќационални€ природонаучен музей при ЅјЌ, бе открита наскоро. ќказва се, че това е лаборатори€та на д-р »рма ∆ел€зкова, ко€то през 1980 г. изчезва безследно в “ихи€ океан по време на проучвани€та си. ‘окус на изследвани€та й са били изчезващите, вследствие от пром€на в климата, видове".

“ова е началото на истори€та, ко€то ни въвежда в първата образователна ескейп ста€, създадена в партньорство между Ѕългарска фондаци€ „Ѕиоразнообразие“ и Ќационални€ природонаучен музей при ЅјЌ.

—та€та носи името BioXcape /биоескейп/, разположена е в подземни помещени€, до които се влиза през самосто€телен вход в ÷арската градина в —офи€.

—та€та отвори врати в началото на октомври и вече намира своите почитатели сред софи€нци и гости на столицата, не само от Ѕългари€, но и чужденци, защото е достъпна и на английски език.
ћоже да запишете сво€ отбор за игра в сайта на играта: https://bioxcape.com/ като запазите свободен час между 11:00 и 21:00 и потвърдите резерваци€та си на тел. 0897 326 800.

Ќадникнете в ста€та: />
ѕроцесът по създаването ѝ продължи повече от година, в ко€то екип учени от музе€, експерти от Ѕългарска фондаци€ „Ѕиоразнообразие“ и специалисти в разработването на ескейп стаи обедин€ват усили€, за да преведат на достъпен език и да трансформират в увлекателни игри различни факти, свързани с биоразнообразието и глобалните промени на климата.

“–ешихме, че ескейп ста€та дава перфектна възможност за паралел между реални€ живот и игровото прежив€ване на темата.  акто в ескейп ста€та, така и в живота, имаме ограничено време за действие, за да намалим темпа на причинените от човека климатични промени. ≈скейп стаите са отборни предизвикателства, точно както всички заедно тр€бва да направим нужното, за да се преборим с глобалните проблеми”, разказвa асистент Ќи€ “ошкова от Ќѕћ-ЅјЌ.

“ћного често информаци€та за климатичните промени е объркваща и противоречива и от нас зависи да отсеем в€рното. ¬ същото време, не си мислете, че е нужно да познавате тематиката, за да влезете в играта. BioXcape е създадена заедно със специалисти в сферата на ескейп стаите и единственото, от което се нуждаете, е съобразителност, наблюдателност и готовност да играете в отбор”, допълват от фондаци€ „Ѕиоразнообразие“.

¬сички приходи от играта подпомагат научната работа и дейността на партньорите, създали ста€та.

—та€та е създадена от Ќационални€ природонаучен музей при ЅјЌ,  Ѕългарска фондаци€ „Ѕиоразнообразие“ и ћист »нженеринг и с финансовата подкрепа на  програма DEAR на ≈вропейската комиси€.


—понсорирани публикации