Видове осветителни тела за коридор и как да ги използвате

Спонсорирано съдържание | 18 дек 2023 15:16, Александър Попов
Видове осветителни тела за коридор и как да ги използвате

Коридорът обикновено е първото нещо, което виждаме, когато се приберем вкъщи. Това е и първото място, което хората, които ни идват на гости, ще забележат. Освен това коридорът е една от зоните с най-висок трафик. Ето защо е важно това пространство да бъде както практично, така и привлекателно.

Добре подбраното осветление е един от най-лесните и ефективни начини да постигнете този баланс между удобство и естетика. То може да ви помогне да зададете стилен  тон на останалата част от дома си, без да се налага да препроектирате цялото пространство.

Независимо дали искате да създадете по-топла и задушевна атмосфера или по-изчистен и минималистичен външен вид - с правилното осветление може да го постигнете.

По отношение на самите осветителните тела в коридора може да изберете нещо богато украсено като многослоен полилей или защо не направо висящо осветление с няколко висящи лампи от магазини Орион. Можете да запазите и опростен дизайн със скрито вградено осветление. Точно както при всяка стая или пространство, добавянето на различни видове осветление създава слоеве, които са приятни за окото. По този начин коридорът ви ще бъде една от най-атрактивните части в дома. Малко по-долу ще ви разкажем как да постигнете този ефект. Също така ще ви дадем някои експертни съвети за създаване на перфектната атмосфера.

Видове осветителни тела за коридор

Има най-различни видове осветителни тела подходящи за коридор - от големи полилеи и пендели, до минималистични вградени лампи и плафони. За да създадете добре осветено и визуално приятно пространство, обаче, е важно да разберете как правилно да позиционирате тези осветителни тела.

Като цяло, има три основни зони, на които ще искате да наблегнете и те включват:

•    Таван;
•    Стени;
•    Мебели

Тук ще разгледаме всяка една от тези зони и ще обсъдим кои видове осветителни тела работят най-добре за тях.

Осветителни тела за таван

Тук възможностите са много. На пазара се предлагат най-различни видове осветителни тела за таван, които да отговорят на всеки стил и бюджет.

•    Вградени осветителни тела

Това са едни от най-често използваните типове лампи за коридор. За разлика от традиционните осветителни тела, които висят от тавана или се прикрепят към повърхността, вградените светлини се монтират вътре в самия (най-често окачен) таван.

Вградените осветителни тела са идеални за:

    Коридори с ниски тавани;
    Домове с минималистичен дизайн;
    Модерни търговски коридори.

•    Висящи лампи

Висящото осветление е стилен избор за всяка стая в дома. Те се предлагат в разнообразие от дизайни - от по-изчистени и дискретни до по-пищни и с кристални висулки.

 
Този тип осветителни тела са идеално решение, ако искате да създадете по-персонализиран и уникален външен вид на вашия коридор. В случай че пространството е по-голямо, може да поставите по-обемни осветителни тела или да ги комбинирате с други лампи, за да го осветите напълно.

Висящите лампи са подходящи за:

    Коридори с високи тавани;
    Тези, които търсят интересен или уникален тип осветление за коридор;
    Домове обзаведени в модерен, традиционен или арт стил.

•    Полилеи

Полилеите винаги са били символ на лукс. Те могат да добавят нотка елегантност във всяка стая. Поставен в коридора полилеят със сигурност ще привлече вниманието на вашите гости. Имайте предвид, обаче, че този тип осветителни тела може да не е най-подходящият избор за малки и тесни пространства. Освен това, ще трябва внимателно да изберете стила на полилея, за да сте сигурни, че той съответства на декора на останалата част от къщата или жилището ви.

Този тип осветителни тела обикновено се препоръчват за:

    Големи коридори с високи тавани;
    Къщи обзаведени в традиционен стил.

 

Осветителни тела за стени

На първо място, е важно да отбележим, че не е препоръчително да разчитате само на този тип осветление. Стенните лампи са подходящи за добавяне на допълнителни светлинни слоеве и създаване на специфичен дизайн или настроение в коридора.

•    Аплици

Това са осветителни тела, които се монтират на стена. Има десетки стилове и покрития, от които да избирате, включително:

    С вграден монтаж;
    Тип фенер;
    Тип свещ;
    LED стенни лампи с минималистичен стил и много други.

Апликът може да бъде обърнат нагоре, за да освети тавана, което ще направи помещението визуално по-голямо. В случай, че искате по-уютна и задушевна атмосфера, то тогава може да насочите светлината към пода.

Осветяване на мебелите в коридора

По-малките и дискретни осветителни тела са отличен начин да добавите още един слой светлини към вашия коридор. Те могат да се използват за добавяне на повече околно или акцентно осветление. Тези по-малки светлини могат напълно да променят дизайна на помещението.

•    LED ленти

Те са изключително практични и могат да се използват в почти всяка една стая от дома. Въпреки че не осигуряват толкова много светлина, колкото другите видове осветителни тела, LED лентите са идеални за създаване на фокусна точка в интериора. Те могат да се използват за подчертаване на определени структурни или декоративни елементи.

LED лентите са невероятно гъвкави, с възможност да бъдат монтирани почти навсякъде. Ето и някои от местата, на които може да ги поставите:

    Вътре или около шкаф;
    В окачени тавани;
    Покрай первази;
    Около огледала.

Други фактори, които да обмислите

Тук са дадени някои други фактори, които може да обмислите, когато избирате осветление за вашия коридор.

Цветна температура на осветлението

Цветната температура описва външния вид на светлината, излъчвана от различните видове светлоизточници. Различните цветни температури са подходящи за различни среди.

Цветната температура се измерва в Келвини (K) и опциите най-често варират от 2700 K (топъл) до 6500 К (студен) като спектър на светлината. Колкото по-малко е числото, толкова по-топла  и жълтееща е светлината. За осветителните тела в коридора обикновено се препоръчва да се използват крушки с по-топла цветова температура, между 2700 K и 3000 K. Това ще създаде топло и приветливо усещане при влизане в дома.

Околно и акцентно осветление

За да създадете топла и приветлива атмосфера във вашия коридор може да комбинирате околно и акцентно осветление с топли цветови температури.

Околното осветление е вашето основно ежедневно осветление независимо дали идва от естествена слънчева светлина или от изкуствени източници. Неговата роля е да осветява цялото помещение.

Акцентното осветление фокусира светлината върху определена област или обект. То често се използва за подчертаване на интересни предмети или декорация.

Ако вашият коридор е твърде малък или сте се съсредоточили повече върху атмосферата, отколкото върху декорацията, простото решение е да използвате едно осветително тяло, което да служи както за основно, така и за акцентно осветление. Добър вариант могат да бъдат релсовите осветителни тела, които ви позволяват да насочвате светлина към определени зони или обекти като същевременно осигуряват цялостно околно осветление. Може да помислите и за компактна и стилна висяща лампа с регулируем поток на светлината.

Колко осветителни тела са ви нужни в коридора?

Броят на светлините необходими в коридора зависи от различни фактори като дължината на коридора, ширината, височината на тавана и желания интензитет на осветление.

При по-къси и тесни коридори, например, едно осветително тяло на тавана и няколко стенни лампи обикновено са достатъчни,  докато по-дългите може да изискват множество лампи за да осигурят равномерно осветление.

Ако имате голям коридор, то тогава може да бъдете по-смели и да експериментирате с различни видове осветителни тела. Включете комбинация от околно, акцентно и насочено осветление за балансирана и гъвкава схема на осветление.

И в крайна сметка не забравяйте да се съобразите с личните си предпочитания. Някои хора предпочитат добре осветени коридори по практически причини,  докато други могат да изберат по-меко, околно осветление за уютна атмосфера.

Източник: https://lightluxury.bg/