Ваканционен или основен дом - какво търсим и изискваме и на какви цени?

Изпълнителният директор на "ГБС Инвест" Радослав Котларов пред Dnes.bg
Спонсорирано съдържание | 22 яну 2024 13:50, Александър Попов
Ваканционен или основен дом - какво търсим и изискваме и на какви цени?
Радослав Котларов. Снимка: Главболгарстрой

Търсят ли българите вакнционни имоти, какви са тенденциите при строителството, ще се промени ли пазарът в София като тенденции и цени? Dnes.bg разговаря по тези и още теми с Радослав Котларов, изпълнителен директор на "ГБС Инвест" и управляващ GHome, бранд за жилищно строителство на "Главболгарстрой".

Какви са изискванията на купувачите при търсене на ваканционен имот?

Строителството се променя заради различните европейски регулации, но основен двигател в тези промени са потребителите. Пандемията, войната в Украйна, нарастването на броя на хората, които могат да работят от разстояние, превърнаха ваканционните имоти не просто за почивка няколко седмици в годината, но и в дом за няколко месеца. Какъв е основният профил на хората, които търсят ваканционен имот?

"Опитът с купувачите, с които ние общуваме, показва, че това са предимно семейства, които търсят уединен комплекс, в който децата им да имат достатъчно зелени площи и да нямат досег на автомобили. Искат да намерят занимание на децата по време на голямата ваканция. Искат да имат една безопасна среда, сред природата. Да водят живот, за какъвто ние сме си мечтали - плаж, колела, сърф, плувни уроци - да имат натоварено ежедневие, което не преминава пред мобилните телефони и телевизора", казва Котларов.

Именно желанията на клиентите залагат и тенденциите при строителството на "Главголгарстрой". Не се търси максимален брой апартаменти и строителна площ, а по-скоро максимален брой удобства, които хората биха ползвали в дадения комплекс - от детски площадки до сервиз за колела и фризьорски салони.

Още по темата

"То е ваканционен дом, но може да се нарича и втори дом, защото особено след епидемията от корона вирус хората гледат да си нагласят графика на работа така, че да имат време и за семейството си - не в града, а във ваканционна среда. Реално, както навремето имаше село, сега тези ваканционни имоти играят тази роля", допълва изпълнителен директор на "ГБС Инвест".

В портфолиото на компанията ваканционните имоти заемат по-малък процент от основните. Но интересът към тях е завишен.

"Реално няма голямо предлагане. В момента нямаме обекти на Банско, но чух от колеги, че незавършени комплекси - част от тях на груб строеж, част от тях не са започнати, но има земя и одобрени проекти, сега се реализрат. Тоест се възражда като дестинация за ваканционни имоти. Ние имаме на Боровец, реално хората видяха, че могат да работят отвсякъде, трябва само интернет и компютър", обяснява Котларов.

Какви са цените "на зелено" на този тип имоти и накъде ще поемат?

Естествено, всеки купувач се интересува от цената на имота, да бъде справедлива и да не е надценен.

"В новата ни сграда "Лира", която е в комплекса "Свети Тома", средната цена ще бъде 1350-1400 евро без ДДС.

Как ще вървят цените?

Ако не дойдат нови законови разпоредби - било то от местните общини или от ЕС за по-високи регулации, по-високи разрешения за строеж, не мислим, че те ще са качват особено много. Може би ще вървят с темпове близки или малко под инфлацията. Защо хората купуват имот? Защото цената му расте с темповете на инфлацията и е начин да запазиш средствата си. Българите държат десетки милиарди в банки, хората виждат инфлацията. Ако се замислим преди 2-3 години какво сме купили в магазина със 100 лева и какво сега, няма как да не се отрази цената на труда на всеки човек. Като се вдигне цената на труда, вдигне се цената на материалите, вдига се и самата цена на строителството - няма как да няма и ръст на цените".

Пазарът в София и надценените имоти

Пазарът на имоти в София е много динамичен, Котларов очаква да има забавяне на темпото на вторичните пазари.

"Последните години се появиха доста хора, които купуват определени имоти, по неясни причини слагат цена, която се надяват някой да дойде и да хвърли едни пари. Допреди година, понеже имаше огромно търсене и ниско предлагане, мнозина купиха надценени имоти. И ако се говори за надценяване на пазара, то идва точно от това. При строителните предприемачи - те си правят една обемна сметка, финансов план, покупка на земя, цялото проектиране, цена на финансовия ресурс - дали е със собствени средства или кредитиране от банка, цена на строителство, печалба... И там цената е обективна. Докато много хора купуват един апартамент някъде и казват, че струва двойно. Не, може би струва колкото си го купил и процент инфлация", категоричен е Радослав Котларов.

Активните проекти на компанията и бъдещи инвестиции

Компанията има два активни проекта в София, като единият - D HOME, е продаден на 100%.

"Той ще бъде завършен в средата на годината. До него, това е интересен казус, дойдоха съседите, които са испански инвеститори, видяха, че направихме хубав комплекс и казаха, че искат да направим и на техния терен такъв. В момента правим градоустройствените процедури и се надяваме в края на годината да е готов проекта и да започнем и там. Март месец започваме нов проект - 4500 кв. в "Сухата река", близо до ъгъла на "Черковна" и бул. "Мадрид". Проектът, с който се занимаваме най-усърдно е "Детелина". Сграда, която се намира на изхода на бул. "Брюксел" в посока "Цариградско шосе" и е в един парцел с нов хотел. Получава се и добър тайминг със строежа на метрото, спирката ще бъде на около 500 м от обекта. Той е продаден на около 65%, в средата на годината ще има Акт 14. Наскоро направихме избор и на фасадата, която е доста сложен елемент, ще бъде негорима и доста висок клас. Сградата се намира близо и до Арена София, оказва се, че този район е един от новите мини квартали, които се получват за жилищно строителство", обяснява Котларов.

"ГБС Инвест" обаче се държи консервативно по отношение на строителство и инвестиция в затворени комплекси в покрайнините на София.

"Имаме предложения по цялата дъга на Околовръстното - от Лозен, през Герман, Симеоново, стигайки до Банкя. Имаме предложения за терени и партньорства, но за момента се въздържаме от такава инвестиция. Нашата компания е една идея по-консервативен инвеститор. Може би не намираме добрата симбиоза между цена и качество на терен, за да направим концепция", обяснява експертът.

Компанията оперира и два ваканционни комплекса. От 2007 г. хотел "Флора" в Боровец и от 2008 г. комплекс "Свети Тома". Именно в комплекса на черноморието предстои да бъде построена новата сграда "Лира". Тя ще отговаря на всички изисквания на потребителите по отношение на качество на строителството и използвани материали. Тя ще се състои от две тела с общо 55 нови апартамента, ще бъде свързана с пречиствателната станция. В проекта са заложени озеленен вътрешен двор, детски кътове, контрол на достъпа, ресторант, салон за красота. Предвидени са 76 паркоместа.

"Зеленото" предизивкателство пред строителите и инвеститори

Тази година влезе изискване да се строят сгради, близки до нулево енергийно потребление. Но готови ли са строителите и колко ще поскъпне цената на имотите?

"Тук въпросът е към проектантите. Според мен те имат нерешими задачи в момента. Доколкото си спомням - около 50-55% от енергията, която една сграда ползва, трябва да бъде произведена в терена. Аз лично не си го представям как ще стане. Това означава, че навсякъде ще се окичим с панели или вятърни перки. Предстоят ни срещи по темата, защото и проектантите, и изпълнителите, и обществото, а и администрацията не са готови за тази директива. В крайна сметка всичко това ще се плати от крайния купувач. Нямаме в момента разработен проект и не мога да кажа с колко би се оскъпило строителството, няма как да спекулирам. Като много неща това е добър замисъл и концепция, всичко идва след това в детайлите и изпълнението и дали ще може да се приложи", смята Котларов.


Още от