За втора година ТЕВА - България награди пациентски проекти с дарителската си програма „Заедно за здраве“

Спонсорирано съдържание | 7 фев 2024 16:31, Александър Попов
За втора година ТЕВА - България награди пациентски проекти с дарителската си програма „Заедно за здраве“

Шест от общо 26 проекта на неправителствени и пациентски организации спечелиха конкурса на ТЕВА България „Заедно за здраве“  и бяха отличени на специална церемония. Водещ на церемонията беше поетът и писател Гери Турийска, а наградите връчваха победителите в първото издание през 2022 г.

Финансиране за продължаване на дейности по свои настоящи проекти, свързани с помощ към пациенти и техните семейства получиха:

Проект „За по-качествен живот с диагноза рак“ на Българска Асоциация на хора с онкологични и други заболявания „Живот“ с председател Минка Арабаджиева. Целта на проекта е запазване или възстановяване на психологичния и емоционален статус, физическата активност и социалната адаптация на онкоболните и семействата им в община Хасково.

Минка Арабаджиева и Веселина Джамбазова

Наградата връчи Веселина Джамбазова от Асоциация на деца с бъбречни заболявания. Тя сподели, че по техния проект са успели да прегледат 500 деца от градове, в които няма болница и клинична лаборатория. „Родителите бяха доволни, че има лекар, който да се погрижи за здравето на техните деца. Това ни окуражава да продължим с прегледите и тази година“, заяви г-жа Джамбазова.

От своя страна г-жа Минка Арабаджиева – онкоболна, която създава Асоциацията преди 22 години – обясни, че с помощта на спечеления проект ще помогнат на много повече онкоболни да живеят достойно и с добро самочувствие.

Проект “Арт-терапевтична и когнитивна рекреация за подобряване на ежедневието на лицата с деменция“ на Фондация “Състрадание Алцхаймер България”. Целта на проекта е развиването на арт-терапевтична и когнитивна рекреация за подобряване на ежедневието на лицата с деменция в домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък.

Наградата връчи Наталия Григорова от Българската Хънтингтън Асоциация. „Нашата асоциация оказва психо-социална подкрепа на хора с редки болести, за които в 95% от случаите няма лечение. Благодарение на проекта на ТЕВА успяхме да направим над 250 консултации със психолог, социален работник и арт-терапевт и проведохме 12 групи за подкрепа както за пациенти, така и за грижещите се за тях“, отчете се г-жа Григорова.

От Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ благодариха на ТЕВА, защото програмата „Заедно за здраве“ е много навременна и полезна: „Хората с деменция наистина имат нужда да бъдат подкрепени с жест, с усмивка, с докосване и с внимание, защото емоциите при тях са съхранени до последно. Важно е също да им бъде дадена възможност да покажат какво могат, въпреки тежкото си състояние. В заниманията по арт-терапия и плетене дементноболните се чувстват добре“.

Проект "Светулка Карнобат" на Фондация "За доброто". Целта на проекта е цялостно преобразяване на детското отделение на болницата в Карнобат.

Наградата връчи председателят на сдружение „Югозападен обществен информационен център“ Красимир Кръстев. „Направихме тренинги за онкоболни така, че да им се съхрани достойнството и да се откъснат от мрачните мисли. Използвахме иновативни методи, които нарекохме „Слънчево колело“. Убедихме се, че това много помага онкоболните да искат да продължат активно и след болестта“, каза г-н Кръстев.

Надежда Рангелова и Димитрина Спирова

„Включихме се с удоволствие в прекрасната инициатива на ТЕВА. С парите от програмата ще закупим детски болнични легла за деткото отделение в Карнобат. Проект „Светулка“ прави нещо много по-голямо от промяната на средата в детските болнични отделения. Приятната среда помага в лечебния процес на децата, но променя и лекарите, и сестрите, носи усмивки на лицата им и ги вдъхновява. Промениха се и нагласите на обществото, което активно се включва в преобразяването на детските клиники“, заяви  Димитрина Спирова от Фондация „За доброто“.

Проект "СколиХелп" на Фондация "Живот със сколиоза". Целта на проекта е предоставяне на психологическа помощ на деца, възрастни и техните семейства във всички етапи на заболяването.

Наградата връчи Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия. „Децата в Центъра за деца и младежи с тежка епилепсия нарисуваха картините, които сега се връчват на всеки от наградените проекти, и омесиха питка за гостите на церемонията. Тези прекрасни моменти, които изживяваме всички заедно, също лекуват децата. Чрез нашия проект „Пътешествие в познанието“ обиколихме различни райони от България и научихме доста за билките, събрахме и хербаризирахме билки. Децата са щастливи, когато им се даде шанс да покажат какво могат“, сподели г-жа Събева.

Силвия Гордеева

Силвия Гордеева от Фондация „Живот със сколиоза“ обясни при приемането на наградата, че 5000 семейства в България имат дете със сколиоза и че това е много тежко заболяване, което поразява цялото семейство. „За сколиоза не се прави мониторинг в училищата и само трима специалисти я лекуват адекватно“, обърна внимание г-жа Гордеева.

Проект "Подобряване на качеството на живот и подкрепа за раково болни пациенти" на Сдружение "Интайм Ер Ем". Целта на проекта е подкрепа и образователни кампании на раково болни пациенти в област Смолян.

Наградата връчи Радослава Ганозова – асоцииран директор „Корпоративни дейности“ на ТЕВА в България. „Нашите служители са изключително съпричастни с дарителската програма „Заедно за здраве“, защото те разглеждат проектите и решават кои от тях ще получат финансиране“, обясни г-жа Ганозова.

Емилия Пенева от Сдружение „Интайм Ер Ем“ заяви: „Дарителската програма на ТЕВА ни даде огромна възможност да помагаме на онкологично болни хора. Ще проведем за тях специални семинари в постоперативния период, за да се чувстват ценени, обичани и подкрепяни, да се чувстват пълноценни хора и да продължат спокойно живота си.“

Проект "Празник на приятелството" на Сдружение „Търговищко дружество за психично здраве”. Целта е подобряване на качеството на живот на хора с увреждания чрез активна подготовка и участие в „Празник на приятелството”.

Наградата връчи Георги Димчов - директор „Здраве и безопасност на работното място и опазване на околната среда“ в завода на ТЕВА в Дупница. „Щастлив съм, че имам възможност да връча наградата на един от печелившите проекти в програмата на ТЕВА „Заедно за здраве“. Щастлив съм също, че тази програма се припознава от нашите служители, които оценяват проектите и избират печелившите. В производствените мощности на ТЕВА в Дупница и Троян работят над 1200 човека, които със своята ежедневна дейност правят така, че пациентите да получават медикаменти за своята терапия. В ТЕВА всички ние сме „Заедно за по-добро здраве“, това е нашата корпоративна цел и се радвам, че към нас се присъединяват организации, които гледат и работят в същата посока“, сподели Георги Димчов.

Наградата прие д-р Маринова - председател на Търговищкото дружество за психично здраве: „Идеята на нашия проект е да съберем хора с тежки психични заболявания от няколко центъра и защитени жилища да организират и се забавляват на празника на приятелството. Вярвам, че ще продължим да обогатяваме живота на тези хора“.

Елена Маринова и Георги Димчов

Дарителската програма на ТЕВА „Заедно за здраве“ се провежда за втори път в България. Тя насърчава инициативи, които влияят положително на живота на пациентите и техните семейства – за по-хуманна среда, за по-добра грижа и здравеопазване. Постъпилите проекти се оценяват от специална комисия, която селектира полуфиналистите. Служителите на компанията  чрез гласуване определят проектите победители. В първото издание бяха подкрепени четири проекта на пациентски организации в България.

Повече информация за програмата на:

https://www.teva.bg/humanizing-health/

https://www.tevapharm.com/patients-and-caregivers/humanizing-health/


Спонсорирани публикации