Българските изби впечатлиха световни дегустатори с бели и розе вина

New Bloom Winery от Съединение спечели три златни медала с актуална реколта на престижния конкурс Mundus Vini
Спонсорирано съдържание | 5 мар 2024 08:56, Александър Попов
Българските изби впечатлиха световни дегустатори с бели и розе вина

Българките изби впечатлиха световни винени експерти с бели и розе вина от актуална реколта. Тази година родните производители спечелиха общо 32 медала на престижния винен конкурс Mundus Vini. От тях 23 са златни, 9 са сребърни. От златните отличия разпределението е почти по равно - 11 за бели и розета и 12 за червени. Три са за изба New Bloom Winery от Съединениe, в сърцето на Тракия. Най-високо бяха оценени техните Verano Azur Совиньон Блан и Вионие, PIXELS Совиньон Блан и Face 2 Face, розе. И трите вина са от актуалната реколта 2023.

„Пролетната дегустация винаги е много добър показател за качеството на вината от новата реколта, които излизат на пазара сега. A производителите от Източна Европа предлагат все по-високо качество“, отчитат организаторите на Mundus Vini. В 34-тото издание на конкурса тази година бяха оценени над 7000 вина от 45 страни. Те бяха оценявани от 250 винени експерти от 55 държави в рамките на шест дни. Журито разполага само с основна информация като реколта и сорт грозде, така че фокусът по време на оценяването е изцяло върху качеството в бутилката. С най-много отличия тази година са производителите от Италия, следвани от Испания, Португалия и Франция. В средата на март наградите за най-добрите вина ще бъдат раздадени на производителите на ProWein -едно о най-важните изложения за вино в света.

Други пет отличия от Mundus Vini спечелиха вината на „Вила Ямбол“ – две златни за розетата Vineyards Selection 2023 и Kabile 2023 и три сребърни за Kabile Мерло Резерва, 2016, Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, 2019 и Vineyаrds Selection Каберне Совиньон 2016 Болярово.

Избата от Съединение New Bloom Winery предлага модерен прочит на познати световни сортове като залага на иновациите, тероара на Тракия и строгия контрол на всеки етап от производство – от лозовия масив до бутилирането и съхранението на бутилките. Избата налага и уникални за региона сортове като Дорнфелдер, Регент и Глера. „Медалите от Mundus Vini са независима, външна атестация за нас, че актуалната ни реколта отговаря на най-високите стандарти за качество. Щастливи сме да допринасяме за положителния имидж на страната ни като производител на отлични бели и розе вина“, коментираха от New Bloom Winery. Вината им се произвеждат от собствени лозови масиви – 8000 дка в Тракийската низина.


Спонсорирани публикации