Как да успокоим бързо възпаленото и болезнено гърло?

Спонсорирано съдържание | 6 мар 2024 09:30, Александър Попов
Как да успокоим бързо възпаленото и болезнено гърло?
Снимка: Istock

Често при боледуване от остри респираторни инфекции причинителят остава неизследван. В по-големия процент от случаите се касае за вирусни инфекции, но те могат да бъдат отключващ фактор за т. нар. вторични бактериални инфекции, които най-често се дължат на условно патогенни бактерии. За последните е характерно, че при некомпрометирана имунна система не се размножават, но при подходящи условия – каквато е една вирусна инфекция – те значително нарастват.

В практиката навлязоха бързите тестове – както за вирусни (аденовируси, грип, коронавируси), така и за бактериални причинители (стрептококи), което позволява насочване за специфично (етиологично) лечение.

Симптоматичното лечение – независимо дали за облекчаване на болките в гърлото, кашлицата или хремата, има важно място в терапията, без значение дали е започнато етиологично лечение или не. Причината е, че симптомите значително влошават общото състояние и в някои случаи могат дори да компрометират приема на терапевтични средства или храна. Такъв е случаят със силно болезнено гърло, когато преглъщането може да бъде изключително болезнено.

Нестероидните противовъзпалителни средства са група медикаменти, които имат основно значение при симптоматично лечение на остри респираторни заболявания, но чрез намаляване на възпалението, подобряват и действието на други медикаменти, които се прилагат. Тази група лекарства са сред най-често използваните както по предписание, така и без рецепта.

Действието на нестероидните противовъзпалителни средства се осъществява чрез блокиране синтеза на простагландини, които при инфекциозно огнище нарастват по количество и дразнят локално нервни окончания, които изпращат сигнали за болка към мозъка. Различните представители на групата имат някои особености по отношение на тяхната ефективност, като се прилагат в зависимост от състоянието и оплакванията на пациента.

Когато говорим за болезнено възпалено гърло, една от най-предпочитаните молекули е флурбипрофен. Поради аналгетичните, противовъзпалителни и антипиретични свойства, активната съставка може да се използва под различни форми за приложение – както перорално, така и за локално въздействие.

Локалното приложение позволява избягване на евентуалните странични ефекти, възможни при системно приложение (какъвто е например пероралният прием). По този начин флурбипрофен под формата на таблетки за смучене, действа директно в огнището на инфекцията – в случай на зачервено и болезнено гърло се облекчава оточната лигавица на фаринкса.

Така се постига бързо и надеждно облекчаване на симптомите, независимо от източника – бил той бактериален, вирусен или гъбичен. Тази неселективност позволява ефективност, дори и да нямаме изолиран причинител.

Активното вещество в състава на лекарствения продукт Флурбимед минт е флурбипрофен, като неговото действие се изразява в намаляване на възпалението, овладяване на болката и облекчаване на симптомите, характерни при болезнено възпалено гърло като оток и затруднено преглъщане. Прилага се при възрастни и деца над 12-годишна възраст.

Флурбимед минт
осигурява измерим успокояващ и покриващ ефект от 2-рата минута след прием и продължава да действа до 4 часа. Освен това е с приятен и охлаждащ вкус на мента и не съдържа захар.

Препоръчително е да се избягва прием на два или повече медикамента едновременно, съдържащи активна съставка от групата на нестероидните противовъзпалителни, поради риск от нежелани странични реакции.

Автор: д-р Ралица Правова

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.
 


Още по темата: възпалено гърло
Още от

Спонсорирани публикации