Самоубийството на децата булки в Афганистан

150 милиона момичета под 18 години по света са жертви на сексуално насилие
5 яну 2013 12:03, Елка Василева
211
Самоубийството на децата булки в Афганистан
Горчива е съдбата на момичетата и жените в Афганистан. Снимка: архив, Reuters

В Афганистан за момичетата, обещани за съпруги на далечен роднина, дори да са едва на 9 години, смъртта често пъти е единственият изход, защото само с един краен жест брачният договор може да бъде обявен за невалиден. Това бе добре известно на 18-годишната Насрин от провинция Кундуз, която през декември взе една ловна пушка и се застреля, пише в. "Кориере дела сера".

Насрин не е единственият пример. 17-годишната Фатима от Кабул опита да направи същото преди няколко месеца, но при нея нещата се развиха по-зле. Тя оцеля и за да бъде анулиран нейният годеж, трябваше да се яви пред съда, където действат законите на шериата и където, за да бъде чут гласът на едно момиче, то трябва да доведе най-малко 5 души, които да свидетелстват в негова полза и които естествено трябва да са от мъжки пол.

Според хуманитарните организации, които действат в Афганистан, броят на момичетата, които решават с един краен жест да сложат край на семейните обиди или на нежеланите бракове, нараства.

Другата алтернатива пред тези момичета е бягството. Тази опция отваря вратите на затвора за много жени, според правозащитната организация Хюман райтс уоч. Понастоящем около 500 жени се намират сега в затвора, защото са се опитали да се спасят от принудителен брак или от съпруг-насилник.

Третата опция е убийството на разбунтувалата се годеница. През ноември в Кундуз 14-годишната Гиза беше обезглавена безмилостно, след като отказа да се омъжи против волята си.

Двама мъже, идентифицирани от полицията като Садък и Масуд, бяха арестувани за това престъпление. Според афганистанските медии двамата са близки роднини на Гиза и са искали да се оженят за нея пряко волята й. Но момичето и баща й няколко пъти отхвърлили настойчивите им предложения за брак. Тогава двамата се съюзили и нападнали девойката, когато тя се прибирала вкъщи, след като отишла за вода до кладенеца. Тялото й беше намерено насред поле в окръг Имам Шахиб.

Друг нашумял случай беше този на 20-годишна жена, която също беше обезглавена от семейството на съпруга си, защото отказала да проституира, за което настоявало то. Миналия септември пък петима души бяха арестувани, защото бичували 100 пъти на публично място 16-годишна афганистанка, обвинена, че имала сексуална връзка.

През 2009 г. благодарение на влизането в сила на закон за премахване на насилието срещу жените в Афганистан бяха забранени принудителните бракове и практиката да се подарява момиче, за да се решава спор, както и други прояви на насилие.

Но за много афганистански жени действителността не се промени. Според данни на британската организация Оксфам 87 процента от афганистанките са се оплакали, че са станали жертва на насилие, било то сексуално, физическо или психологическо.

Това обаче е само малка част от горчивата истина, касаеща нелеката съдба на момичетата в някои части на света.

Неправителствената организация План съобщава, че днес 10 милиона деца по света са принудени да се омъжват насила. Което означава едно момиче на всеки три секунди. Сто и петдесет милиона момичета под 18 години са жертви на изнасилване или на други форми на сексуално насилие. Кога международната общност ще започне действително да разследва всички тези престъпления?
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
136
 
Отговори
тати преди 11 години
Д-р Димка Зантина съобщи още, че 15-годишни ромки раждат трето дете на тази възрастКратка калкулация: 2 *** и 2 българи за 60 годишен период ...2 ***: първо дете раждат на 15 г, до 30-тата година правят средно 6 деца, на 30-тата година, първото им дете вече има едно дете. След още 30 г, 6-те им деца имат по средно 6 деца. Или на 60-тата година общо *** стават приблизително: 2+6+36 = 44 ...2 българки: първо дете раждат на средно 25 г, до 30-тата година правят средно 2 деца. След още 30 г, 2-те им деца имат по средно 2 деца. Или на 60-тата година общо българите стават приблизително: 2+2+2 = 6 ... Една 11-15 годишна ***, която вместо да учи, роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи :- 100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на *** ( след 1-та година тези 100 лв. месечно продължават да се дават, но вече като соц. помощ)- 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 г. на ***- 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия "Евророма"- още 2,15 лв. МЕСЕЧНО допълнителна помощ за достигане на семейния ДМД(ДМД = Диференциран Минимален Доход по Закона за Социално Подпомагане)- 150 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за бременност- 250 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за раждане на първо дете- 284 лв. ЕДНОКРАТНА енергийна помощ- 325 лв. е максимума на т.н. "КРАТНА ПОМОЩ", за посрещане на инцидентни обстоятелства- 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ, и от БЧК )Това прави около 240 лв. чисто (без никакви данъци върху тях) МЕСЕЧНО !!!Г-да политици, въведете модела на т.нар. грамотна и осъзната раждаемост или за 3-то и нагоре дете, нито стотинка от държавата, ако: 1)родителите не са с мин. средно образование 2)не са навършили 25г. 3) нямат поне 3г. трудов стаж. Иначе вървим към гражданска война, престъпността и социалната тежест ще ескалират с още по високият процент ***. Просто се минават всякакви граници вече на търпимост !!! Скъсала съм се да уча, скъсвам се да работя, страх ме е да родя второ дете в този несигурен свят и вместо правителството да влага парите от моите данъци да направи държавата по-приятно място, тя ги дава да хрантути неграмотни, безработни, с криминални увлечения животни!!! ТОВА ОБЕЗСМИСЛЯ ТРУДА НА ВСИЧКИ НИ!!!
107
5
 
70
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки талибан ще се роди момиче в следващите си 10 живота и то в нетолерантни страни. Това ще е Божието наказание.
106
2
 
18
 
Отговори
bg преди 11 години
Turskite nevernici sa osnoven vuzel v heroinovija terorizum.
105
6
 
7
 
Отговори
bg преди 11 години
do # 158-plus tova da ne zabravjame 4e 90% ot ravinite sa pedofili.
104
1
 
13
 
Отговори
bg преди 11 години
do #158-B.Helzingski Komintern ne vijda nishto greshno i nepo4teno v ciganskite nravi i obi4ai.
103
4
 
7
 
Отговори
bg преди 11 години
Celta na zionistko-nacistkite sataninski lukavi murshi e ne da osvobodat Afganistan,a da napravat mrusna buferna zona mejdu Rusia,India i Kitai,i da podkrepjat sunitskija heroinen terorizum sreshtu Iran i Izto4na Evropa.
102
9
 
7
 
Отговори
Полицай преди 11 години
До МАЛАЧЕTова няма какво да го пишеш тук. На коя българска или международна институция си подал сигнал, че си стигнал до Днес.бг?Звучиш не като защитник на деца, а като гаден, разгонен, незадоволен перверзник, който търси повод да удовлетвори поне виртуално желанията си.
101
2
 
15
 
Отговори
весо преди 11 години
А в България да се оженят мюсюлманка и християнин може ли??? И какво става с родителите на момичето, особено бащата? Това не е ли също полуафганистанска история?
100
0
 
5
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
u turcia kak e?
99
1
 
21
 
Отговори
Do 109 преди 11 години
Нещастникът напсал този коментар, явно здравата си е изпатил от някоя българка и сега плюе ли плюе. Така е, като не знаеш как да задържиш една жена до себе си. Това няма нищо общо с националността. :)
98
0
 
43
 
Отговори
Aman преди 11 години
Ужасно е всичко това... причините са освен религиозни, простотия, неграмотност, примитивизъм сравним с ранното средонвековие в Европа и редица други...ОБАЧЕ нашите *** не са ли по смисъла на НК педофили...колко ***-деца родиха и раждат деца.... и всичко това оправдано с традиции, бит, ромска култура, но най-вече дивотия и тотално оскотяване...
97
0
 
40
 
Отговори
Валя преди 11 години
Пращали са ми призиви на правозащитни организации по случаи в Афганистан. За никакъв Шериат не става въпрос, по скоро за закона на джунглата. Някой, който го играе местния дерибей или просто е нагъл и има оръжие, си набелязва някое момиче, а пък то направо дете, и "го иска за булка", направо го отвлича. РОДИТЕЛИТЕ му не го дават, опитват се да го защитят, но са безпомощни да се съпротивляват на въоръжени банди. Правото е на по-силния, никакво друго няма, ни ислямско, ни светско, ни никакво.
96
1
 
52
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Общества където жената няма никакви права не могат да вървят напред! Жената е майката на децата и тя ги възпитава. Една малтретирана ,мачкана ,неграмотна ,ограничена и пр. жена ,възпитава по същия начин и децата си ,били те момчета или момичета. Не е засегнато в статията ,но все още в много страни обрязват жени и щом майка изтърпяла това варварство може да принуди дъщеря си на същото ,то тя е тотално оскотяла. За съжаление няма начин да им се помогне...
95
4
 
30
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
лицето на исляма
94
10
 
24
 
Отговори
Валя преди 11 години
Pазсипаха тази страна, първо руснаците, после американците, цели поколения са израсли във война и насилие и не знаят що е нормален живот. Половината свят, включително и България, от което ме е срам, използва земята им за плацдарм, на който да демонстрира сила и да използва всякакви оръжия. И какво очакваме от собствените си действия там? Напредък? Тържество на високонравствени ценности? Първо за нашите си грехове трябва да помислим.
93
4
 
28
 
Отговори
Да да преди 11 години
Точно едни и същи плюят целенасочено срещу българите и българките .Живея в Америка , и американски жени са ме питали , какво има на тези мъже от Ирак и Турция , защото не ставали за приятели , камо ли да се женят за тях.( избягвам да казвам подробности ) Ами казах им , след като в техните държави се продават и купуват ... сигурно това им е и възпитанието, на поведение между мъжа и жената . За това , не мъж от чужда религия. , особено в тези времена.
92
7
 
39
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Е,...и какво??....Исляма бил цивилизована религия??! Друг път!!Това са си диваци и такива ще си останат!
91
1
 
32
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези са по-зле от нашите ***!
90
4
 
22
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
за тея атомна бомба
89
2
 
13
 
Отговори
До 142 преди 11 години
И за Иран може да се каже същото.