Казахме ли ви?

Крайните десници отново на гребена на вълната след атаките в Париж
17 яну 2015 20:26,
143
Казахме ли ви?
Снимка: архив, Reuters

Ужасяващите терористични атаки в Париж продължават да отекват из Европа. Политически лидери от ЕС се присъединиха към милиони французи, излезли на шествие срещу насилието и нетолерантността, а на целия континент продължават да се организират публични бдения, помени, пазене на минута мълчание в памет на жертвите.

Но налице са не само смирените реакции. Водачите на крайно дясното обвиниха ислямската религия и заклеймиха имигрантите, бяха осквернени множество джамии, а ксенофобско движение в Германия събра десетки хиляди на протест срещу “ислямизацията на Европа”. Според Си Ен Ен тази крайна позиция от страна на общественост и политици получава силен импулс след трагичните събития в Париж.

Антиимиграционните и антиислямските настроения в Европа са силно застъпени в последните години. Мнозинството европейци нямат проблеми със свободното движение в рамките на държавите от ЕС, но са с крайно негативно мнение, когато става въпрос за имиграция на хора извън съюза.

Особено що се отнася до мюсюлманите. Повечето от половината европейци считат, че ислямът не е съвместим със западния свят, а 1/3 от британците и 2/3 от испанците виждат в тази религия пряка заплаха за сигурността си. Атаките в Париж могат само да послужат като потвърждение и да разколебаят сериозно тези, които са с по-умерени възгледи по въпроса.

Именно подобни настроения, съчетани със страховете от икономически срив и съмненията в бъдещето на общоевропейския проект, доведоха до възхода на популистките и крайнодесните партии.

Тенденцията се вижда в почти всяка страна-членка, а общото присъствие на крайнодесни в новия Европейски парламент стигна до 20% след миналогодишните избори. За лидерите на тези партии случилото се в Париж е “казахме ли ви, че ще стане така” момент.

Найджъл Фараж от Британската партия на независимостта обяви, че вината за трагедията е в “петата колона в нашите страни”, визирайки имигрантите-мюсюлмани. Холандският политик Геерт Вилдерс беше категоричен, че е време за “деислямизация”. Водачът на френския “Национален фронт” Марин льо Пен призова за край на отричането и лицемерието по отношение на мюсюлманските имигранти. Александър Гауланд от “Алтернатива за Германия” отсече: “Всички, които игнорират ислямската заплаха, разбраха, че са в грешка”.

Сега, повече от всякога, тези изявления отекват силно в съзнанието на европейските граждани, ужасени от поредното безмилостно терористично нападение на територията на ЕС.

За Си Ен Ен първото пряко следствие ще е за европейските мюсюлмански общности. Атаките на религиозна основа ще зачестят и страхът и отчуждението ще се засилят. Сегрегацията ще се задълбочи, а това е изключително благодатна почва за радикализиране. Накратко, съществува сериозен риск от отлъчване на европейските мюсюлмани.

Политическите климат и култура в Европа също ще се променят. Екстремистките атаки ще принудят големите управляващи партии да вземат конкретни мерки и да се отдалечат от типичната си (с някои изключения) умерена, центристка политика. Затягане на мерките за сигурност, по-строги имиграционни закони, недопускане на бежанци от военни зони. В резултат ще бъдат жертвани доста от настоящите права на европейските граждани. Подобно решение е нож с две остриета, защото създава среда, в която радикалите ще намират нови и нови оправдания за действията си.

Твърде вероятно е не само мюсюлманите да пострадат. От доста време насам се повдига въпросът за имигрантите от Централна и Източна Европа и ограничаването на свободното им придвижване към по-богатите страни от ЕС. В настоящата ситуация подобни ограничения изглеждат далеч по-вероятни за приемане и прилагане.

Европа е на път да издигне нови стени. Дали ще се стигне дотам зависи от политическата класа, която трябва да вземе трудни решения и трябва да го направи много бързо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не бяха ли тия точно дето са за толерастиятя ?
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da se vavede petrolno i gazovo embargo na evropa da vidim togava s kvo shte zadvijat ikonomikata si tolerastite ,hem shte smu4at petrola na arabelite hem nqma da gi iskat ,ili ili
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това... Хм, все едно да смесваш вода с олио. Прекалено сме различни както и да го въртиш.
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Evropa se razpada ili shte prieme emigranti koito da rabotqt ili da rajdat deca ,s vtoroto e yasno 4e nqma da stane ,naselenieto na evropa stava vse pove4e na star4eska vazrast
10
6
 
42
 
! Отговори
Студент овчар преди 9 години
Тези които водят война против "неверниците",дали са се замесляли ,че ако ги няма "неверниците" няма на имат нищоооо...... нито джипове, лекарства,храна,ток,интернет дори джапанки изобщо нищо........така ще има да гонят някоя дърта камила да я направят чеверме и да се бият с някоя *** да един банан.... хем не харесват "неверниците" хем всичкото арабел напира да живее в EU....защо не остане в Турция,ОАЕ ами напира за Европата.....
9
3
 
46
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Продължавайте с надменното отношение към национализма и ще се разхождате с фереджета. национализмът отново ще завладее Европа. Европа трябва да е на нациите, не на някаква си комисия и парламент.
8
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно как крайните "десници" въртят, сучат, но все сучат от непресъхваща кремълска бозка напоследък...
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Norvejeca deto izbi 70 dushi e ot dobrite teroristi ha ha,tolerastka rabota
6
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета кво става днес в ЕС и като гледам старите записи на Путин и негови исказвания по този проблем, мисля, че той е много по-добър от баба Ванга...
5
28
 
13
 
! Отговори
мм преди 9 години
Брайвик е просто психопат-убиец,,,
4
39
 
9
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
Както винаги расистите използват всяка смърт за тяхната гнусна пропаганда.
3
1
 
8
 
! Отговори
Окончателно решение преди 9 години
Името ми казва всичко.
2
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
брейвик беше прав.Европейски национализъм ще победи.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господи, защо смятате хората за толкова ***. Или първо ги затъпявате, за да им пускате после електронните игри на матрицата. Всичко е умишлено предизвикано, Европа е насрана. Нека предположим само за миг кой печели?