Гробът, който осъмва с надписа "Неосъден!". Кой е "Малкият Химлер"?

Защо не е осъден Вилхем Копе?
81
Гробът, който осъмва с надписа "Неосъден!". Кой е "Малкият Химлер"?
Снимка: Pixabay

Един гроб в Бон редовно осъмва с надписа "Неосъден!". Там е погребан бившият високопоставен нацист Вилхелм Копе. Кой е той и защо не е осъден, макар да носи вина за избиването на десетки хиляди поляци?

Разходите по поддържането на гроба на Вилхелм Копе в Бон са поети от неговите внучки Александра фон Ротберг и Беатрикс Хофман. Те знаят за престъпленията, извършени от някогашния началник на СС и на полицията. Преди 20 години започнали да търсят информация и стигнали до шокиращи разкрития, признават те пред Дойче Веле.

Кариерата

Копе е роден през 1896-а година, преди Втората световна война е търговец в Хамбург. Много преди Хитлер да дойде на власт, той става член на Националсоциалистическата работническа партия и на елитните нацистки военни части, а през 1933-а година е избран и за депутат в Райхстага.

През 1939-а година Копе получава още по-важна функция: "малкият Химлер", както в нацистка Германия наричали висшите полицейски и СС-началници, е назначен за шеф на сигурността в окупирана Полша. Със семейството си се премества в Познан и през следващите години отговаря за почти всяко престъпление, извършено по време на нацистката окупация. Копе е много усърден в работата си и колегите му започват да го наричат "дивият Копе". Самият Хайнрих Химлер, райхсфюрер и шеф на СС и на полицията, оценява високо неговия особено брутален подход при унищожаването на евреите и принудителните изселвания в Полша.

Копе разпорежда множество публични екзекуции. Като например в село Тухорза, където заставя 200 от жителите на селото да присъстват на обесването на 15 поляци, осъдени за убийството на германски полицай. В действителност никой от убитите нямал нищо общо със смъртта на полицая. Освен това - в отговор на акциите на полската съпротива - издава заповед всеки ден да бъдат разстрелвани по 50 поляци - на улицата, без съд и присъда. През 1944-а година срещу него е извършен опит за покушение.

Докато Вилхелм Копе ръководи апарата по сигурността в окупирана Полша, семейството му - жена му Кете и двете им деца Урсула и Манфред, водят охолен живот в една вила в Познан. Дали са знаели какво се случва около тях?

Вторият живот на семейство Копе

Още преди капитулацията на Германия на 8 май 1945-а година, семейството започва нов живот: през април Вилхелм се сдобива с нов паспорт с фамилното име на съпругата си - Ломан, с фалшива рождена дата и родно място. Променено е и името на сина му, а пред властите Кете използва друго свое моминско име - Юнеман, обявявайки съпруга си за мъртъв. Преместват се да живеят близо до Хановер, разделени на 15 километра един от друг, преструвайки се, че нищо не ги свързва. Копе, който вече се нарича Ломан, започва отново работа в търговията.

Маскировката функционира и след няколко години семейството вече се чувства напълно сигурно. Преместват се в Бон, а през 1952-а година Вилхелм започва работа в шоколадовата фабрика "Trumpf" в Аахен. Осем години по-късно става неин директор. Впоследствие казва, че никой от колегите му не е знаел за неговото нацистко минало.

Съпругата му Кете пък влиза в аристократичните среди - благодарение и на дъщеря си Урсула, която се омъжва за граф.

До процес така и не се стига

В началото на 60-те години Вилхелм Копе е разкрит и прекарва две години в предварителния арест. Излиза обаче на свобода, след като една банка плаща гаранцията му от 50 хиляди германски марки. Синът му Манфред, който междувременно е станал адвокат, поема защитата му и започва да събира доказателства за неговата невинност.

Копе е обвинен в подпомогането и насърчаването на убийства, включително за смъртта на 145 хиляди души в концентрационния лагер Хелмно, както и за съучастие в избиването на 1558 психично болни пациенти в град Джялдово. Но до процес така и не се стига, тъй като обвиняемият си изважда свидетелство, че страда от нарушено кръвообращение, високо кръвно налягане и атеросклероза. Лекарите пишат и, че пациентът трябва през повечето време да е на легло. През август 1966-а прокуратурата в Бон прекратява съдебното производство. Копе умира през 1975-а на 79-годишна възраст.

Манфред, синът на Вилхелм Копе, става известен юрист и през 60-те години е сред адвокатите, пледиращи за даване на амнистия на бившите нацистки престъпници. По-късно оглавява Германското дружество за икономическо сътрудничество. Умира в психиатрична клиника, като обстоятелствата около неговата смърт не са съвсем изяснени - самоубийството не се изключва. Манфред е погребан в същия гроб, в който преди това е положен баща му.

Пред ДВ племенницата на Манфред и внучка на Вилхелм Копе - Александра фон Ротберг - разказва за едно посещение при майка си Урсула преди около 15 години. "Беше привечер, майка ми плачеше пред телевизора - излъчваха филм за Холокоста. "Беше толкова ужасно", повтори тя на няколко пъти, без да има предвид филма по телевизията - имаше предвид нещо много повече", казва Александра.

Няколко години по-късно Урсула заболява от деменция. А дъщерите ѝ се питат дали нейното заболяване не е свързано по някакъв начин с миналото. И дали не е бягство от действителността, насочено към забравата? Смъртта я застига през 2017-а година.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 месец
...Напълно съгласен съм с генерал Вашингтон,че трябва да защитим тази млада нация. А заплахата господа са евреите...реч на Бенджамин Франклин от 1787г. Какво е давало основание на този държавник да има подобни опасения още преди 250години?
64
6
 
6
 
! Отговори
ил преди 2 месеца
Поляците са виновни.Агресори.
63
7
 
10
 
! Отговори
Роза преди 2 месеца
До полковник Колев
Всъщност тези,които са "драскали" по гроба,не са написали обида за покойния,а са казали една истина за него-че не е осъден.Извършил е престъпления,а не е бил осъден.Правосъдието не си е свършило работата и това трябва да се знае.Потомците на невинно убитите жертви заслужават поне това символично "възмездие"!
62
6
 
8
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 месеца
Тези които са драскали по гроба и не са уважавали един умрял,за наказание да изживеят един нов холокаус - който е пак крайно време наложителен...
61
1
 
29
 
! Отговори
Demonaz преди 2 месеца
Да,да ясно. Кажете за червените кхмери какво са правили, а ? И ***-хувейбини? Също някоя дума за черните в южна африка, които са получавали помощ от сесесере да убиват бели фермери.
60
1
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 2 месеца
Бате, оооо колко си п*рост :D
59
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 месеца
da poptavim pisee taka a ne raka
58
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 2 месеца
na ednata ot tyah pishe raka i nie byahme kato vas i viee ste doidete pri nas ranno ili kasno
57
8
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До ВЕЧЕ ЗНАМ .../45

"НЯКОИ ОТ БИВШИТЕ БЕЛОГВАРДЕЙЦИ СЕ ВЪРНАХА ОТ ТАМ ....И РАЗКАЗВАХА СТРАХОТИИ!" - те и от брюксел разказват едни страхотии... дето само неграмотните не могат да схванат, че са чисти лъжи.
56
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Анонимен/55

"а обикновените войници са възстановявали разрушенията на войната." - Ц. обикновените войници първо са били в концлагерите на Айзенхауер.
55
2
 
14
 
! Отговори
Мяу преди 2 месеца
Не само Герб управлява с Пеевски_ДПС. С тях управляваха всички през прехода. Борисов се бореше против Орешарски, защото управлявал със задколисието .След като Орешарски стана(С)да(Д)седне(С,) Борисов, последният изгради с Пеевски империя на злото!!
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пълен *** е бил, няма какво да го мислите. Жалко, че не са го хванали на времето... След края на ВСВ основно военнопрестъпници, всякакви *** са избягали в Южна Америка, САЩ и Канада, предимно с фалшиви документи. Защото са имали пари и злато да си платят,а обикновените войници са възстановявали разрушенията на войната.
53
12
 
26
 
! Отговори
Мяу преди 2 месеца
Ако го нямаше Сталин, нямаше да има избити толкова много избити руснаци на първо време.Това е един болен мозък в историята. Има и още други.
52
3
 
11
 
! Отговори
Мяу преди 2 месеца
Е като имал толкова пари, изхарчил ли ги е? Умрял като скот?
51
11
 
27
 
! Отговори
Мяу преди 2 месеца
Без Сталин българите щяхме да сме заедно с германците и щяхме да имаме по_добър живот. Защо? Защото след войната, За двете Германци отиваха най_хубавите стоки от соц.страните и най_хубавите стоки от запада. Те бяха „витрините” на Изтока и Запада. Ние ядяхме боклуците за т.н.вътрешен пазар.
50
6
 
11
 
! Отговори
Мяу преди 2 месеца
То не само Герб управлява с тях. Всички от прехода управляват с тях и ги крият. Борисов се„ бореше ”срещу Орешарски, защото управлявал със „задколисието” .След като се намести на мястото на Орешарски, изгради империята на злото с Пеевски.
49
6
 
21
 
! Отговори
Додо преди 2 месеца
Интересно, германската полиция разследва ли това престъпление на омразата, каквото оскверняването на гроб? (За бавноразвиващите се: това е риторичен въпрос.)
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мяу А сега защо ГЕРБ управлява с Пеевски -ДПС
47
14
 
22
 
! Отговори
неандерталец преди 2 месеца
руснаците кога ще ги осъдят за техните престъпления
46
11
 
12
 
! Отговори
V преди 2 месеца
SS са били разследвани за подкупи и злоупотреби още 36 година с първия конслагер Дахау .Нацистите първо са се опитали да се борят със злоупотребите и корупцията в лагерите и не само в тях но после са разбрали че не е възможно да се справят. Губернатора на Полша също е осъден. Химлер е разследван но е бил чист. За сметка на това всички под него са крали и са вземали подкупи .А след войната като отварят сметките на Гьоринг се хващат за главата .Гьоринг е крадял като наш боко и с *** си.