14 европейски държави експулсират руски дипломати

САЩ дадоха срок на "50 шпиони" да напуснат страната
Обновена: 26 мар 2018 17:48 | 26 мар 2018 17:37, Екип на Dnes.bg
176
14 европейски държави експулсират руски дипломати

14 от 28-те членки на Европейския съюз ще изгонят руски дипломати заради отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му край Лондон в началото на месеца.

Шефът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи новината от Варна, където се намира за срещата ЕС-Турция.
В петък ЕС реши да проведе "координирани действия" срещу Кремъл, който определиха като автор на нападението "с висока вероятност".

Германия и Франция ще изгонят по 4-ма дипломати, същото ще направи и Полша. Литва и Чехия гонят по трима, Дания и Холандия по 2-ма. Румъния, Италия, Хърватия, Унгария, Финландия и Латвия по един. Заедно с 23-мата експулсирани миналата седмица от Великобритания – прогонените руски дипломати стават 51.

Още по темата

България не е сред страните, които се включват в акцията. Това беше намекнато от премиера Бойко Борисов в Брюксел. Той каза, че няма достатъчно доказателства за участието на Русия, както и че трябва да се консултира с коалиционните си партньори от Патриотичния съюз преди да реши дали София ще участва в европейската акция.

Туск каза, че през следващите дни може да се очаква още европейски държави да обявят санкции срещу Русия заради атаката с химическо бойно отровно вещество в Солсбъри.

Трите Прибалтийски републики са извикали във външните си министерства руските посланици и са направили демарш пред тях по повод атаката.

Анонсът на Туск идва малко, след като Съединените щати дадоха срок на 60 руски дипломатически служители да напуснат страната. Според информациите става дума за 48 души от консулството в Сиатъл, които са известни като резиденти на руското разузнаване и за 12 души от мисията към ООН в Ню Йорк.

В събота ЕС привика за консултации своя посланик от Москва Маркус Едерер. Той разговаря с първия евродипломат Федерика Могерини. Днес Европейската комисия съобщи, че Едерер остава в Брюксел за допълнителни консултации, като отказа да посочи срок, в който той може да се върне в Русия.

Прибирането на посланици "за консултации" е обичайна мярка в дипломацията, показваща обтягане на отношенията, когато двете страни не желаят да формализират този факт, понижавайки нивото на мисията.

Европейските лидери признаха британската версия за атаката за вероятна и безалтернативна на срещата си в Брюксел в края на миналата седмица. Те я определиха като недопустима и първо използване на химическо оръжие в Европа след края на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
36
 
! Отговори
До 20 Burzum преди 6 години
Ще се наведат и то мнохо удобно и ниско , и много добре смазани......
25
3
 
54
 
! Отговори
Гурбетчия 2.5 преди 6 години
Ей тези "миротворци" , хамериканците и всичките им гъзолизници, ще прецакат целия свят. Путин им го каза в прав текст, не са го послушали преди време, а и така като гледам на къде отива света, няма да го послушат и сега.
24
2
 
57
 
! Отговори
P преди 6 години
Трепането на инструкторите на ИД в Сирия не се отразява добре на запада.
23
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ, Канада, Украйна и 14 държави от ЕС експулсират руски дипломатит.е.15 европейски държави гонят дипломати от РФ
22
3
 
35
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен21не е точно така. преди началото на съединението, руснаците си изтеглиха командващите българската армия офицери. останалото е "дембельская портянка". за съжаление, ние нема как да изгониме гоце, доган и продуцентите не бтв и нова.
21
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рядко се съгласявам с Борисов, но за съжаление този път сме на едно мнение - Не съм оптимист за световния мир.
20
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шефът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи новината от Варна, където се намира за срещата ЕС-Турция."Тъклмо да кажа че и ни е "барабар петко с мъжете" и..."България не е сред страните, които се включват в акцията. Това беше намекнато от премиера Бойко Борисов в Брюксел. Той каза, че няма достатъчно доказателства за участието на Русия...."добре че му е останал малко акъл в главата. Са да гледа и да натвърди че ще седиме настрана.
19
3
 
61
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Е, как е разбра целия свят ? Ислямска англия нон стоп повтаря лъжата, че Русия е виновна без да покаже на света доказателства. Те да се радват, че Путин пак стана преьидент, *** айо беше станал някой луд като Жириновски англия нямаше да я има вече.
18
20
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези които наивно си мислят че Китай ще подкрепя Русия е нивник!Както гласи един нов виц: на въпроса как ще се казва следващия президент на Русия ?Отговора е Пу Ти Цин.
17
26
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така целия свят разбра , само *** още търсят доказателства :)
16
4
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без доказателства, само по устното обвинение на лондон , ес попадат в капана на Глу по стта. Нищо вече не ме учудва в морално пропадащия ес.
15
22
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес бандата на Пригожин ще заработва яко копейки !
14
2
 
64
 
! Отговори
Shark преди 6 години
"определиха като автор на нападението "с висока вероятност". Значи 14 държави, имащи се за цивилизовани, направиха нещо, не издържа на притчата за трите сита на Сократ:1.Ситото на Истината-"с висока вероятност" означава че изобщо може и да не е вярно, 2. Ситото на Добротата- това със сигурност не е нещо добро и 3. Ситото на Ползата -това определено не е полезно за тях. Пък казват, че били цивилизовани, странно е цивилизовани хора да правят неща които не са нито верни, нито добри, нито полезни.
13
2
 
64
 
! Отговори
ей хора преди 6 години
Дипломатите са хората който решават проблемите и водят диалог,а когато ги няма идва войната,много глупав ход.
12
3
 
65
 
! Отговори
Шавки прибалтийски преди 6 години
Разбираем е демаршът на трите балтийски държави. Отначало те страшно лаеха и обиждаха Русия. РФ мълчаливо отговори като си построи пристанища и спря транзита си през Литва, Латвия и Естония. Прибалтика остана на сухо, много я боли и страшно страда, но това не и пречи да продължава да лае в угода на началника..
11
18
 
35
 
! Отговори
metd преди 6 години
муцки, много тихо бе. Къде са руските *** във форума?
10
24
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесна новина :) Нека източното квичене започне сега :)
9
10
 
48
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Браво а скоро ще гледаме филма Ердоган и Русия и Китай срещу джъндърите кой не обича разкази с неочакван край хахаха. БГ отива в Турция ,а Румъния отива в Русия.И Путин и Ердоган сядат да пият по един коняк.
8
3
 
45
 
! Отговори
НАЦИОНАЛИСТИТЕ преди 6 години
се гушнаха КРОТКО под шкембето на БОРИСОВ
7
7
 
87
 
! Отговори
Тралала преди 6 години
14 държави доказаха, че са пълни *** и само отрязаха връзките си със Русия, които и без туй са отрязани. Светът вижда, че ЕС иска да търгува с влияние и да казва кой е убиец кой не е. ЕС вече не е демокрация, а някакво мръсно блато на хора със интереси да ловят жаби в тинята