"Ню Йорк таймс": Владимир Путин - най-влиятелният човек в света!

И дойде Путин и възстанови стабилността!
3 апр 2018 22:34, Елка Василева
280
"Ню Йорк таймс": Владимир Путин - най-влиятелният човек в света!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Кой е най-влиятелният човек на планетата? Аз гласувам за Владимир Путин. Путин се утвърди като полюс в големия дебат на сегашната епоха - между авторитаризма и демокрацията. Той има последователна стратегия за пропагандиране на идеите на авторитарния лагер в този дебат. Притежава умението, когато си поиска, да унижи и подкопае позициите на своите демократични съперници и това да му се разминава. Навсякъде в културен план той се превърна в герой за популистките консерватори - във Франция, Италия, Филипините и Овалния кабинет, пише Дейвид Брукс, в. "Ню Йорк таймс".

Постоянно се казва, че Путин е добър само тогава, когато трябва да изиграе своята ръка, а картите му са слаби. Всички очакват в крайна сметка той да се провали, защото руската икономика има толкова много проблеми. Ръката му всъщност обаче не е толкова слаба. Това е така, защото властовата му база не е икономическа; тя е културна и идеологическа.

Както Кристофър Колдуел пише в изданието "Импримис", международният престиж на Путин започва от историята, която той разказва. Той дойде на власт, според своята версия, след като западните реформатори почти бяха унищожили неговата страна. Екипите от американски икономисти смятаха, че ако се извърши приватизация по правилния начин, редът, законността и социалното единство ще се зародят от само себе си.

Последва социална катастрофа. Средната продължителност на живота в Русия стана по-ниска от тази в Бангладеш. Държавата банкрутира. Представителите на някогашната комунистическа номенклатура разграбиха ресурсите на страната. На световната сцена Русия беше унижена от поредица американски правителства.

И дойде Путин и възстанови стабилността. Средната продължителност на живота в Русия сега е 71 години, исторически връх. Икономиката също се възстанови. Русия отново е световна сила, способна, както се видя само преди седмица, да приеме с насмешка комбинираната дипломатическа атака на цял куп западни страни. След 17 години на Путин във властта рейтингът му на одобрение у дома надхвърля 80 процента.

Още повече че през следващите години авторитарните лидери от путински тип ще имат няколко ключови предимства във войната на идеи.

На първо място, либералната демокрация се опира на представата, че властта трябва да е разпределена между система от отношения и институции.

Путин олицетворява представата, че властта трябва да е централизирана, с един лидер на върха и железни линии на упражняване на тази власт надолу по вертикалата. Той олицетворява идеята, че либералната демокрация неминуемо изпада в хаос, когато няма социално доверие, че тя е една измама, която позволява на хората с добри връзки да грабят от всички останали.

Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да се застъпвате за модел с ясна и централизирана власт, отколкото за такъв, в който властта е разпръсната и аморфна.

Второ, в крайна сметка лоялността към либералната демокрация е към нещо абстрактно - към конституция, убеждения и набор от демократични норми. Ние в демократичния лагер винаги сме обезпокоени, когато видим как някой като Путин или Доналд Тръмп, или Си Цзинпин погазва нормите, за да съсредоточи власт у себе си.
Лоялността на авторитаризма по същество е към една личност. Към самия човек.

Както се изразява М. Стивън Фиш в изданието "Джърнъл ъв димокръси": "Путин е не само най-известният и най-влиятелен политик в Русия; той е единственият политик там". Нито поддръжниците на Путин, нито тези на Тръмп, нито онези на Си Цзинпин са особено притеснени от погазването на нормите, стига на върха да има човек, който да е готов да командва парада.

Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да обедините хората около личност, отколкото около абстракция.

Трето, либералната демокрация се опира на вяра, вяра в способностите на отделния гражданин. Вярата, както знаем, е увереност в неща, на които се надяваме и за чието сбъдване не сме видели доказателства. Ние демократите вярваме в идеята, че хората знаят най-добре как да управляват живота си и че този личен избор е възможно да намери място в обществената тъкан.

Путинизмът, подобно на тръмпизма, се опира на цинизъм. Той се основава на представата, че не трябва да имаш никакви илюзии, че трябва да подхождаш мъдро към ставащото в света. На хората се гледа точно така, както ги е определил Макиавели - неблагодарни и лъжливи, боязливи пред опасността и жадни за печалба.

Съперничеството е неизбежно. Всичко е политизирано. Всеки или всяка институция, която твърди, че е обективна и стои далеч от крамолите, лъже.

В света всичко е пиар и колкото по-безсрамен фарс се предлага, толкова по-добре, защото хората ще повярват на всяко нещо, в което е в техен интерес да повярват.
Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да продавате цинизъм, отколкото идеализъм.

И накрая, либералната демокрация стъпва върху схващането, че хората, които не са като вас, също заслужават уважение и внимание, че в политиката става дума за постигане на компромиси с хора, с които дори не можете да изтърпите да стоите в едно и също помещение.

Путинизмът се опира на схващането, че хората, които не са като теб, сеят културен хаос; те пречат на твоя начин на живот. Путин последователно ругае срещу хомосексуалистите, мюсюлманите, атеистите и "яловия и безполов" Запад.
Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да се продава на нас/тях различия, отколкото толерантност към културното многообразие.

Накратко, никога не подценявайте този човек или каузата му. Навсякъде по света политическите режими се приспособяват, ставайки или малко по-авторитарни, или малко по-демократични. В момента инерцията видимо е в посока към авторитаризъм. Донякъде това се дължи на брилянтната и дръзка фигура, която стои начело на този лагер. Това е така и защото, ако се спрете и запитате кой е глобалният предводител на либералния демократичен лагер, няма да се сетите за нито едно име.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
8
 
7
 
! Отговори
Толкова е влиятелен преди 6 години
Че ходи н а посещения в Турция и СуданПулен *** е
117
5
 
6
 
! Отговори
Хи хи преди 6 години
*** е толкова влиятелен, че му разкараха шпионите от цяла Европа´)
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Анонимен 139Ето, либертащината показва до къде бившо човешко същество може да достигне, като няма контрол. До късо съединение и потенциална опасност да направи голяма беля!Мисля, че службите, натоварени със задачата да паззят обществото, незабавно трябва да се намесят, локализират индивида и го изолират по-добре от онези двамцата, които вчера им изчезнаха.
115
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-влиятелния човек на света е Доналд Тръмп, и това побърква Блатото и медиите им.Те знаят, че дните им са преброени и не се спират пред нищо. Готови са да съсипят САЩ , да предизвикат гражданска война, да насъскват междурасова омраза, жени срещу мъже, хомосексуални срещу хетеросексуални , да величаят дори Путин, за да се помисли за велик и да се опъне на Тръмп, да величаят Кимчо за да се опъне на Тръмп...стига да се отърват от Тръмп и спасят кожите,
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До138 Реално ти си говириш с извънземни,защото нямаДНК за всеки народ,това писания на шарлатани!Според такива ,,достоверни"изследвания македонците се изкарват роднини на хората от севрена Гърция, южна Италия и Сърбия с българите-tataри почти нямали нищо общо!В южна Италия е имало епархия към Охридската архепископия и македата твърдят ,че там имало македонци!Всичко е политика с тези ДНК изследвания!
113
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Ню Йорк таймс": Владимир Путин - най-влиятелният човек в света!"Ха-ха! И как няма NYT да изтърси тая глупост. Те са готови да лижат г... на Путин и му помпат самочувствието, за да не клекне пред Тръмп. Знаейки че Тръмп ще предложи на Путин морков , но и държи здрава тояга зад гърба си и ще иска споразумения в интерес на САЩ и Света. Кръв пик... либераааасссстите че Путин може да клекне и да се съгласи. А това ще край за цялото разпасано левичарство по Света. Победа на Тръмп смърт за тях
112
0
 
7
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Дали си даваме сметка , че нищо чудно половината от хулещите се тука , може да сме пили и яли на една маса , но тука се заканваме и хулиме като каруцари ;)
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 116 стига лъжи И аз така казвам стига сте лъгали ,но за русофобите това е навик! Не е вярно ,че украйнците са пред руснаците в туризма ни!По данни на мин.на туризма украйнците са били 305 х.,руснаците 557хил.Реално пред руските туристи са немските 870х.,защото едвали черноморието ни е посетено от гърци -1.157млн.,румънци-1.139млн.,турци-640хил.,това са погранични посещения и на изселници!
110
3
 
2
 
! Отговори
До 136 преди 6 години
И аз си мислех , че сме съвкупност от раси , но има днк изследвания които показват , че доминиращата раса е тракийска.Но няма да забравя думите на един даскал по литература-гледам класа и не виждам един с друг да си приличат.
109
2
 
1
 
! Отговори
До 131 преди 6 години
Тази буква ли ти създаде мнението.
108
1
 
1
 
! Отговори
Трак до 130 преди 6 години
А как точно изглеждат днешните гърци-къдрави и ***.Тракийците са били светли по кожа и тъмни по коса.
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 128 ДанАци ли плащаш, бе ***?300 000 лева всяка година?Ти чекиитте откога ги имаш за данъци?
106
5
 
6
 
! Отговори
Трак до 118 преди 6 години
Аз всяка година внасям около 300хил. лева данаци в тази държава(без ДДС) и плащам заплати на 21 човека.Ти ли ще ми казваш как да живея и работя.От 25 години се боря тук и за България , а можех отдавна да си живея живота в Германия(майка ми е Хилдебранд от Берлин-ако си чел ще разбереш)но реших , че кръвта на дедите ми е по скъпа от уюта и парите.Аз се гордея , че съм българин и мразя всеки друг фил.
105
2
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
На хората се гледа точно така, както ги е определил Макиавели - неблагодарни и лъжливи, боязливи пред опасността и жадни за печалба.-Разбрахте ли как гледа на вас Путин?Идете сега пад да му целувате Г3.
104
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 121 Ккава печлба те гони от ЕС, бе крретеееееенннннн???Знаеш ли колко милиарда долара имаме да изплащаме за 8 годишното управление на Бойко Методиев Борисов на ЕС? 27 милиарда лева дълг. За справка бай Тошо за 40 години управление имаше само 15 милиарда лева дълг. Честито, креттен!
103
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 109 Руснаците ,ако са в средновековието лесно могат ,да се преселят на запад и никой ,да не остане в Русия!Обаче си стоят в родината и масовите преселения стават през летните месеци по западните курорти,но добре,че е България,та и ,,бедняците" на Русия,да почиват и да могат да си купят втори дом!
102
5
 
6
 
! Отговори
До 114 преди 6 години
Май обърка фобите с филите.Колко пари печелиме от Русия и колко от ЕС.Простата сметка сочи-2млр. загуби от Русия и 3млр. печалба от ЕС.Но ти се кефи на крадците
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 117 А вие лизаччите на Запада какви сте, бе? Не сте ли готови да се наггъзите на Тръмп и Ердоган веднага? М? Кажи, бе ***?
100
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Спри да *** мухи.Сорос няма бизнес в България от десет години.Щом си толкова знаещ , кажи защо Лукойл не е плащал и лев данък печалба за последните десет години."Хахаха хааа Сорос нямал дейност в България от 10 години, това беше добър виц. И между другото Лукоил е най-големият данъкоплатец в България и това е официално.
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен до Трак преди 6 години
Нормалния човек приема тази новина нормално, в теб виждам злоба и превъзбуденост.Трак е.и им майката на НПО и Козяк и се върни към нормалния начин на живот.Трак каузата е загубена както и със смръдливото "отравяне" на Скрипал.Трак на България и трябват психически устойчиви хора които да върнат вярата че България ще тръгне напред.Трак излез от лявата полоса и влез в правилната посока, Трак не бъди ***, гей, травестит, и хомо.Бъди нормален да оправим България.