НАТО загуби руски доставчик, остава без Антонов-124

Самолетът е разработен по съветско време, превозва и хеликоптери
136
НАТО загуби руски доставчик, остава без Антонов-124
Снимка: Reuters, архив

Руската транспортна авиокомпания "Волга-Днепър" се е отказала да продължи договора си с НАТО за транспорт на военни товари със своите самолети Антонов-124, съобщи централата на алианса в изявление, цитирано от ТАСС и Франс прес.

"Бяхме информирани от "Волга-Днепър", че няма да продължат услугата си след изтичането на настоящия договор в края на 2018 г.", съобщи НАТО.

"Волга-Днепър" заяви вчера, че иска да се съсредоточи върху гражданския търговски сектор, но запазва готовност за сътрудничество с всички организации за превоз на хуманитарни товари и участие в програми за премахване на последствията от природни бедствия и извънредни ситуации.

Съществуващият проект SALIS (Strategic Airlift Interim Solution - Временно решение за стратегически въздушен транспорт) е за временно ползване на търговски компании с цел компенсиране на недостигащата на НАТО военнотранспортна авиация, която е необходима за операции в отдалечени военни зони. Проектът е задвижен през януари 2006 г., когато алиансът се нуждаеше от постоянни превози за операцията си в Афганистан.

НАТО уточни, че работи със страните от проекта SALIS за проучване на варианти за нуждите им от военен транспорт от януари 2019 г.

Десетте страни от НАТО, които използват този проект, са Белгия, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Люксембург, Норвегия, Полша, Словакия и Словения.

В света съществуват само двадесетина самолета Антонов-124, които се притежават от три компании: руската държавна фирма "Флайт Юнит ФЮ-224", украинската частна фирма "Антонов еърлайнс", която също е доставчик на НАТО, и "Волга-Днепър", която е собственик на повечето съществуващи самолети от този модел.

Самолетът Антонов-124 е разработен по съветско време. Той има по-голям капацитет от Еърбъса А400М и може да превозва хеликоптери или бронирана техника.


136
Още по темата: НАТОсамолетАнтов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
4
 
! Отговори
msc преди 8 месеца
До СатаНАТО
C 5 e възможно превъзхожда Ан 124 по всички параметри в паралелният свят много близко до теб.Но не и в този.Ан 124 се издигал със 170 тона товар( Руслан може да пренася И такъв товар естествено с малки габарити) на височина 10 километра та си мисля не ли време модераторите малко по сериозно да се занимаят с откровеното тролене тук .
132
0
 
7
 
! Отговори
Калин преди 8 месеца
До СатаНАТО

Не знам, но от всички транджендъри ти си най слабоумният и се нуждаеш спешно от компетентна лекарска помощ, я от Карлуково, я от Аушвиц...глупендел
131
13
 
0
 
! Отговори
СатаНАТО преди 8 месеца
Американските самолети и като аеродинамика са по-добри от руските.
За Як-141 и Ф-35 .... ако руснаците бяха толкова добри, Як-141 щеше да лети, но той седи в музея.

Двигател като на Ф-35 руснаците няма да могат да направят и след 50 години - с подемен вентилатор.

Всичко западно (Рафал, Ф-35), лети по-добре от руските бракми.
А ПАК–ФА е най-зле.
130
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 129 преди 8 месеца
Кокенце умно, разбирам ЦАГИ. Вече дадох пример с Як-130. Жабарите от Aeromacchi взеха самолета, поставиха му други двигатели и бегом - на пазара. Другият пример е пак с ОКБ Яковлев.Твърди се, че от Локхийд Мартин са броили добра сума на закъсалото тогава бюро срещу документацията на свръхзвуковия Як-141 с отклоняемо надолу сопло на главния двигател и са го приложили при F-35В.
"Аеродинамиката вече е "флай-бай-уайър", тоест компютри". по-голяма tъпотия отдавна не бях чел! Аеродинамиката е наука!
129
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До Коко от №123

имат технологии, имат най-добрата аеродинамическа школа в света. Доставят колесара на А-380, титанов, тежи 3.5 т!
-------------------

Какво точно разбираш под "най-добрата аеродинамическа школа"?
Или така пише в наръчника за руски тролове?
Аеродинамиката вече е "флай-бай-уайър", тоест компютри, а за маневреност - виж как лети френският Рафал.
Най-доброто крило има Дриймлайнър и А 350.
Проссията нямаше нов самолет цели 25 години.
128
19
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 8 месеца
Ан-124 е разработен като конкурент на Ц-5 Галакси, с десет години закъснение и въпреки това няма толкова голям обсег
В момента има Ц-5 М, който е по-добър от Руслан по всички параметри.
Имам подозрението, че американците наемат всичко руско, за да му скапят ресурса.
127
3
 
7
 
! Отговори
До Коко от №123 преди 8 месеца
...консултираха Локхийд Мартин за F-35, който пък стана най-скъпия военен проект за цялата човешка история и с много посредствени летателни качества. Олег Сикорски им измисли хеликоптера, Асен Йорданов им помогна да направят знаменития DC-3 Dakota. Надявам се новите руски двигатели да не се разпадат и перки от тях да не убиват пътници.
До 126
Глупи, "изделие 30" лети на Су-57. Има клип. Не ти разбирам мотивите... Чисто нова разработка!
126
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изделие 30 може да полети само като скрап в момента не случайно го дялат вече 28 години още имаше някакъв остатък от ссср тогава към 2040 току виж го доодялат
125
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боже колко са кухи ватенките .Антонов е Украинска фирма . А волга днепър са едни от многото таксиджий опериращи с тоя самолет ан 124 и явно вече са зле с резерните части . Пък и без това което се вози с ан 124 може да се вози и с С 5 .
124
8
 
5
 
! Отговори
До Коко от №123 преди 8 месеца
...като АЛ-41Ф1, да станат файтърите им по-маневрени. А в края на миналата година полетя и новият "изделие 30" на Су-57. Първият постсъветски двигател, с много по-добри характеристики от АЛ-41, направен от нулата, а не модернизация. Човече, в "Расия" има много мозък, има съвършено нови сплави и прочие материали, имат технологии, имат най-добрата аеродинамическа школа в света. Доставят колесара на А-380, титанов, тежи 3.5 т! Бюрото "Яковлев" разработиха за жабарите тренировъчен самолет, консултир
123
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Коко
Ти все пак си чел нещо, за разлика от примаtите, дето и това не са чели, но ругаят Русия. Това не намалява погнусата ми от твоето изделие. Точно ти трябваше да знаеш, че ПД-14 е перфектен двигател, а до 3 години ще излезе мощният ПД-35, който в суров вид е направен, но се нуждае от съвършено модерна автоматика. Едно добиче тук се пенявеше, че руснаците никога няма да направят двигатели от класата на Pratt&Whitney.
Е, направиха! А кога P&W, Rolls Royce, Gen.Electric ще направят двигател к
122
6
 
3
 
! Отговори
Коко преди 8 месеца
До Боби 114
Експерте!!ПД-14 още не лети никъде(поне с пътници)!!Трябва да полети с МС-21 ама евентуално догодина!Колко е надежден и икономичен тепърва ще видиме.та недей с манипулациите!Засега изоставането на Расия в модерните самолети и двигатели навлиза в 30 година....Само виж японците какво направиха за 7 години-Р-1,С-2,MRJ-90.Канадците също.....
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Волга днепър не са единствената такси фирма оперираща с ан 124 5
120
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е без руския шофор може и да е останало но фирмата Антонов е Украйнска и на път към НАТО по скоро русия е останала безрезерни части за тоя самолет
119
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Су 35 ами кукорузник порноиндустрията се пак е основния работодател за руската жена
118
3
 
16
 
! Отговори
бай Герги преди 8 месеца
До БългаринБрато, на източния фронт няма пленени само български, швейцарски, португалски и гръцки войници. От всички други държави са участвали армейски съединения на фронта. Цяла Европа е била пияна по Хитлер. Фронтовата линия минава през България за един ден, без нито един изстрел, без разрушени градове и села. България спасява своите евреи. Защо не четем историята по този начин. На управляващите през тези години паметник трябва да вдигнем.
117
14
 
20
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
До като в тая държава има хора върти опашка цялия свт ще ни унижава.Наскоро бях в Испания и там прочетах в една статия за българите.Там се казваше така;Българите се народ без морална история.Русия ги спаси от османците а те казват,че ги спасили финланците.Баха с Хитлер,после с СССР после с НАТО.Ако доидат враждебни извънземни,българите и пакт с тях ще подпишат.Наистина ме е срам да се нареча Българин по някои път заради хора без морал.
116
12
 
18
 
! Отговори
Су 35 преди 8 месеца
САЩ имат пари само за порноидустрия,там им е силата и наи вече на тръмпи.
115
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това шега ли е :))) САЩ имат ракети, пари, учени, университети и всичко необходимо да направят всичко. Към момента използват евтина ръка и материали от русия. Нищо повече. Пак почнаха фантазиите на някой от вас и после пак носовете, ще са под земята :))
114
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Анонимен 111

Ано Експерте

Ако поставя един до друг Б737NG, А320NEO, МС-21, ССДЖ-100, Бобардиер CS300 и Ембраер Е195 кажи ми колко хора ще могат да различат различните модели и марки?
Ако специално всякакви номера и надписи ги прикрия само по външен вид ще можеш ли да определиш Кой кой самолет е? (хайде Б737 има характерно скосяване на двигателя но другите)

Кажи ми колко от нормалните хора ползващи по-големите летища с гъвкавите пътеки за пътници даже виждат от вън самолета с който ще летят