Надежди, реформи и сценариите пред Путин

Санкции пречат на руската икономика повече от когато и да е
132
Надежди, реформи и сценариите пред Путин
Снимка: Reuters

Инфраструктура, образование, инвестиции - икономическите среди се надяват на спешни реформи, които да бъдат извършени от новото правителство на президента Владимир Путин, който вече заяви амбициозни цели за икономически растеж през четвъртия си президентски мандат, без да обявява конкретни мерки, отбелязва Франс прес.

Отношенията на Русия със Запада са изключително обтегнати и американските санкции пречат на руската икономика повече от когато и да е. Новото правителство трябва да даде нов импулс на растежа, за да изпълни целите, набелязани в речта на Путин пред парламента в началото на март. Тогава Путин си постави като цел да раздели на две за 6 години ръста на "неприемливата" бедност, инвестирайки по-специално в инфраструктурата, жилищата и здравеопазването. Той обеща и растеж от 4 процента при прогнози, говорещи за 1-2 процента растеж на икономиката въпреки нейното стабилизиране след рецесията от 2015-2016 г. Но Путин не каза какви средства ще приложи, за да постигне тези цели и да разреши проблемите, преди всичко от структурен характер, които забавят растежа.

Икономическите среди се надяват, че конкретни реформи и планове за развитие с реални етапи в тях ще бъдат обявени след утрешното встъпване в четвърти мандат на Путин.

През последните четири години правителството на Путин насочи предимно политиката си върху бюджетната и валутната строга дисциплина, за да избегне неконтролируеми повишения на дефицита или на дълга в Русия, която все още е травмирана от финансовата криза от 1998 г.

Сега както изглежда има нужните условия за начало на реформи. Икономическите играчи искат мерки, целящи разрешаването на проблема със слабостта на трудовия пазар и неблагоприятната демографска динамика. Те искат и реформи в областта на образованието и здравеопазването. Подкрепа за инвеститорите също ще е добре дошла, както и финансиране за руските региони. Благодарение на овладяване на инфлацията тези цели биха могли да са по-постижими в сравнение с миналото.

След като встъпи в длъжност, Путин бързо ще назначи правителство, в което бившият финансов министър Алексей Кудрин, който е уважаван от бизнес средите и в който понякога Путин се вслушва, може да има роля, най-малкото на съветник, смятат наблюдатели. Кудрин, който е на 57 години, каза вече, че е готов да помогне, при условие че не става дума за половинчати мерки. Той бе близък до Путин през последната му предизборна кампания и не се страхува от мерки, които не се харесват. Кудрин говори за намаляване с 30 процента за 6 години на броя на руските чиновници и за увеличаване на възрастта за излизане в пенсия на 63 години. Сега тя е 55 години за жените и 60 години за мъжете и е най-ниската в света. Наследена е от годините на СССР. Но предвид демографския спад пенсионната система е нарастваща тежест за федералния бюджет въпреки ниските пенсии.

Какви са обаче сценариите пред Путин?

Той ще управлява 6 години, до 2024 г., но отсега анализаторите гадаят какво ще се случи след това - дали той ще се оттегли от властта, дали ще се опита да остане на власт. Франс прес предлага няколко сценария за Путин след 6 години.

Оттегляне

Ако не бъде направена конституционна реформа, Путин няма да може да е кандидат за президент отново през 2024 г. Руската конституция забранява кандидатиране за повече от два последователни мандата. През 2024 г. Путин навършва 72 години и след 24 години на власт може да реши да се оттегли. В интервю за американската телевизия NBS Путин каза, че мисли за потенциален приемник още от 2000 г. Той обаче допълни, че в крайна сметка руският народ ще вземе решение по този въпрос.

За момента Путин не дава и най-малката индикация за човека, който той мисли, че може да стане негов приемник. През 2008 г. Путин, който беше изкарал два последователни президентски мандата и не можеше да се бори за трети, отстъпи мястото на Дмитрий Медведев, а той стана премиер. След това отново се върна в Кремъл през 2012 г., а Медведев е настоящ премиер на Русия, което обаче не го прави обезателно потенциален приемник на Путин.

Руският политически живот е белязан от борба между два съперничещи си клана - силовиките, произхождащи от армията и от службите за сигурност, и представителите на едно по-либерално движение, свързано с бизнес средите.

Според независимия анализатор Николай Петров борбата вече е започнала и никой няма да чака пасивно, а всяка група ще се опита да прокара интересите си. Той допълва, че Путин няма да си тръгне, без да е определил своя приемник.

Повтаряне на сценария от 2008 г.

Ако иска да остане на власт, Путин може да повтори сценария от 2008 г., когато изпрати в президентството Медведев и му стана премиер за 4 години, запазвайки контрола върху ключови въпроси в страната. Но той може да се откаже от този сценарий заради възрастта си. През 2030 г., когато би изтекъл евентуалният мандат на Медведев, той ще бъде на 78 години. Запитан от журналист във вечерта на победата си през март дали обмисля този сценарий, Путин отхвърли хипотезата с думите: "Шегувате ли се! Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не".

Доживотно президентство

Ползвайки се от голяма популярност, всеприсъстващ в руските медии, Путин изгради държавната власт като "вертикала на властта", тоест зависеща само от него. В интервюто за NBC той отрече, че иска да се вкопчи във властта и припомни, че никога не е променял конституцията и няма никакво намерение да го прави и днес. Така той намекна, че не обмисля да е президент доживот по примера на китайския лидер Си Цзинпин, който чрез промяна в конституцията постигна отмяната на ограничението за броя на президентските мандати.

Според анализатора Дмитрий Орешкин обаче Путин едва ли ще се откаже от властта след 6 години, дори и да му е писнало. "Той не може да си тръгне, защото не вярва, че някой ще може тогава да го защитава", смята анализаторът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом според демогравския спад пенсионната система е в тежест на бюджета било то държавен или семеен то ще се работи до 100 години то е ясно независимо там си колко прага има за възраста,туй са прагове за преодоляване срещу бедноста,които могат да бъдат обявени,а не тихомълком работи се 3 за 2 що по зле 3 за 1 докат нещо се признае кат пропорция и придобие в надежда за порция кат за праг в нещо кат добавка за заместителство докат спада трае при тоз проблем огромен м/у силовите и либерални бизнеси.
45
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Путин! Истински държавник!
44
9
 
10
 
! Отговори
Сергеев преди 5 години
ПУТИН И РУСИЯ СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА СВЕТА .... ВЕЛИКО Е , ЧЕ ФАЛИРА ТАЗИ *** ..
43
8
 
9
 
! Отговори
Да преди 5 години
Украйна скоро в ЕС И НАТО !!!! РУСИЯ в Сев. Корея и Венецуела ......
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия деца не умират от глад.
41
5
 
11
 
! Отговори
23 преди 5 години
Интересно , руснаците още не са вкарали фашистът Путин в затвора !!!! А и може би вече е късно - той ФАЛИРА РУСИЯ !!!!!
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна! *** то има ли още такава държава?
39
6
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До ПитанеПо-важно е какъв флаг се вее над Киев. Не съм вярвал че при подялбата на Украйна, Русия ще се задоволи с 7% . Путин ще остане в руската история като човекът загубил Украйна.
38
8
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Следващият световен конфликт няма да е между Русия и някоя световна сила, а между световните сили за Русия. В средата на века - Китай, САЩ, ЕС и обединение около Иран ще спорят за ''руското наследство''.
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ЕДНА ПЛАНЕТА С ПОЧТИ ИЗЧЕРПАНИ РЕСУРСИ С ЧОВЕШКА ПОПУЛАЦИЯ ОТ ВЕЧЕ НАД 8 МИЛЯРДА ДУШИ ДА ИМАШ ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ С ПЛОДОРОДНА ПОЧВА С ОГРОМНИ ЗАЛЕЖИ НА ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ И НЕИЗЧЕРПАЕМИ РЕСУРСИ И ВСИЧКО ТОВА ПОДПЛАТЕНО С НАЙ ДОБРИ ОРЪЖИЯ И НЕПОБЕДИМА АРМИЯ...Е КАК НЯМА СВЕТОВНИЯ И Ж И Д И ПОДОПЕЧНИТЕ МУ МЕДИИ КАТО ТОЗИ САЙТ ДА ВИЯТ И СЕ ГЪРЧАТ ОТ ЗЛОБА ЗАВИСТ И БЕЗСИЛЕН ГНЯВ КЪМ РУСИЯ,РАЗБИРАЕМО Е АМА САМО ВИЕНЕТО И ГЪРЧА ЩЕ ИМ ОСТАНАТ НА МОШЕНЦАТА И ТЕХНИЯ ЗАПАД
36
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЕЖИМИТЕ ПО СВЕТА СТАВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО!!!СЕВЕРНА КОРЕЯ ПРИКЛЮЧИ!ИРАН Е НА ПЛЮНКА ЖИВОТ !КИТАЙ ПРИКЛЮЧИ ЗАРАДИ СЕВЕРНА КОРЕЯ!-------------------ОСТАНА САМО ГЛАВНИЯ ПРОБЛЕМ КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА ЗЕМЯТА ЗАПЛАШВАЩО ХРИСТИЯНИТЕ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И ДАЛО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА ИРАН! СЪСИПАЛО СИРИЯ ЗА ДА НАПРАВИ ОГРОМНИЯ БЕЖАНСКИ ПОТОК КЪМ ЕС ПЛЮС ДА ОКРАДЕ ЗЕМЯТА И ИЗБИЕ НАСЕЛЕНИЕТО ТОВА ЧИСТО ЗЛО!
35
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че са руснаците с тройно по-малките заплати да идват да им чистите стаите в хотелите и да им сменяте чаршафите иначе щяхте да изпукате като въшkи от глад.
34
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Русия се плашат всички.Тя превзе КРИМ и никой не посмя да ги защити.Сега ще направят РЕФОРМИ за 2 години и ще бъде чудо в света.
33
8
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СМЕШНО И ЖАЛКО е да даваш нови обещания, след като 18 години си начело на държавата и цялата власт е съсредоточена в теб.Малко са президентите в света, които могат, когато си искат, да назначават и уволняват министър-председателя и министерския съвет, да разпускат парламента на държавата и да насрочват нови избори, да назначават главния прокурор и още, и още...
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в свободното и демократично есе може ли да направиш анти-гей протест?
31
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЙТЧЕТО НА БЛУМБЪРГ ПАК СЕ(ЗАГРИЖИЛО) ЗА СЪДБАТА НА РУССИЯ И ПУТИН И ДОКАТО ТУК СЕ РАЗТЯГАТ НЯКАКВИ ЛОКУМИ КАКВО ЩЯЛО ДА СТАНЕ,АКО ТАКА ИЛИ ОНАКА С РУСИЯ И ВЛАДИМИР ПУТИН В МОСКВА НА ПАРАДА НА 9 МАЙ-ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА ЩЕ ВЗЕМАТ УЧАСТИЕ И РУСКИТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ ВЪОРЪЖЕНИ С РУСКИТЕ ХИПЕРЗВУКОВИ КОМПЛЕКСИ КИНЖАЛ ,КОИТО КОМПЛЕКСИ ЗАСТЪПИХА ВЕЧЕ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ В РФ. НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ ЮДЕЙЧЕТА- ГЕЙЧЕТА ,ОТКРАЙ ВРЕМЕ Е ТАКА ,ЧЕ КОЙ ДЪРЖИ СОПАТА ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ ПРАВИЛАТА
30
7
 
16
 
! Отговори
Питане преди 5 години
Следното питане имам: След няколко години санкции на Запада срещу Русия какъв флаг се вее днес в Крим? Предвоарително благодаря на всички симпатични евродупенца за точните и изчерпателни отговори.
29
8
 
9
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Вижте на снимката надеждата за един по добър свят и лидер на свободния свят.
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не я мислете Русия, там минималната заплата е почти двойно по-ниска от нашата. Да се оправят.
27
7
 
15
 
! Отговори
факт преди 5 години
Русия е огромна страна с всякакви полезни изкопаеми и ресурси,с издържлив и силен народ,да санкциите пречат на развитието но постепенно страната започва сама да произвежда санкциони стоки и услуги.....