Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море

Никакви санкции не са вечни, заяви президентът пред руско издание
Обновена: 21 май 2018 14:14 | 21 май 2018 10:15, Елка Василева
377
Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море
Румен Радев. Снимка: архив, БТА

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант".

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум.

"Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

България не може да купи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС, заяви също така президентът.

Това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна", посочва Радев.

Още по темата

Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29 и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.

В интервюто си Радев уверява, че санкциите срещу Русия не са повод за замразяване на отношенията. Той обаче предупреди Москва да не се намесва в българската вътрешна политика.

"Моето отношение към санкциите е известно - казва Радев. - Те не са повод за замразяване на отношенията. Никакви санкции не са вечни. Санкциите нанасят щети на всички страни и са неефективен инструмент", посочва държавният глава.

Предстоящата утре в Сочи среща на Радев с руския държавен глава Владимир Путин е първата от десет години насам.

"Толкова дълга липса на диалог на най-високо равнище не отговаря на интересите на нашите народи, обединени от многовековни духовни и културни връзки", казва Радев, като обаче отбелязва, че "народната дипломация", общуването между туристи, артисти, професионалисти, журналисти, културният обмен и прочее никога не са прекъсвали.

"Липсата на политическа воля и смелост винаги са били компенсирани от историческата и човешката близост", заявява държавният глава, като посочва, че днес е важно да бъде възстановено доверието и да се пристъпи към конкретни действия.

Радев обаче припомня, че ограничителните мерки на ЕС срещу Русия имат за цел да бъде разрешена кризата в Украйна.

"Отмяната на санкциите е свързана с пълното изпълнение на Минските споразумения от всички страни. Реализацията им ще позволи да бъде възстановено доверието между ЕС и Русия", посочва президентът.

Радев припомня, че България вече предприема мерки за опростяване на визовите изисквания за руските граждани, като те вече дават резултати. Той отбелязва, че над 450 000 граждани на Русия са купили недвижими имоти в България, основно в морските курорти.

Запитан дали според него е обосновано изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия финансира политически партии и се намесва във вътрешните работи на България, Радев казва, че в страна, в която към Русия исторически се отнасят със симпатия, подобни действия могат само да й навредят.

В интервюто Радев съобщава, че отново ще покани руския президент Владимир Путин да посети България през 2018 г.

Днес президентът Радев започва двудневно работно посещение в Русия. През първия ден е планирана среща с руския премиер Дмитрий Медведев, а утре са разговорите на българския държавен глава с руския му домакин Владимир Путин в Сочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
до #242:.-И тук ли смърдиш,Джерхане?!...СРАМ!
225
0
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 5 години
Нито една Медия няма Новини за Ердоган в Сараево , интерсенo е какво казва той за Османските турци в Европа , че живеят от 1000 г. на Континента , тва означава само едно че Българските турци са точно тези Османски турци и не от 100 или 200 г. а от 10 века по думите на Ердоган
224
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резидента ще пълзи пред Путин. Срам
223
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две тръби по старото трасе на Южен поток. Загубихме Турция, Гърция. Загубихме и преките доставки на газ. Украйна вече купува руски газ от Запада. България беше кръстопът на газовите доставки, вече е кръгово движение и газа я заобикаля и тя може само да е зависима от всичките си съседи. Две тръби през България ще са полезни и за Русия, ако отношенията с Турция се влошат в бъдеще.
222
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сиктир вече с тия потоци. Писна ми. Путин да си ги завре отзад.
221
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой по надолу беше написал че сме лутащи се балкански пудели, много е вярно. Видяхме че от запада нищо няма да получим даром, затова пак гледаме към Русия. Ама и от там няма да има, вече толкова пъти им обръщаме гръб.
220
13
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Братска Русия никога няма да остави България когато имаме нужда от нещо. Браво на Радев - велик президент!
219
1
 
4
 
! Отговори
Енчо преди 5 години
До Анонимен 226Леле колко си изостанал. Маккейн е аут. Не съвсем, но съвсем скоро ще е 100% аут и няма да може да дойде севидите
218
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел няма проблеми да подпише за втори поток, ние по-европейци ли сме от германците?
217
1
 
4
 
! Отговори
в Европа са 1000 г. преди 5 години
Ердоган казва в Сараево че 6 000 000 Османски турци живеят в Европа са 1000 г. и са същите тези турци дошли от Анатолия , да не забравяме че България се намира също в Европа , нито една Медия е пуснала Новината , по немската ТВ tagesschau.de има видео от Новините в 20 часа от 20.05 но на немски естествено
216
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българскиот пАток директно могат да го забият у гАзо на Белене :)
215
4
 
9
 
! Отговори
Шпиони преди 5 години
До НекойА около ББ какви са . Пак шпиони, но на западни централи! Ай стига! А ББ кой слуша, да не би да се вслушва в народния глас. След като е спечелил изборите с по-малко от 30% от вс. гласоподаватели, не трябва да се казва , че говори от името на народа, а от свое и това на партията. Та правителствата му да не би да са защитавали интересите на България. Той сам си призна! За Белене, за Южен поток, за Бургас-Александруполис. сигурно има и още. Защо не защитава българите в България, а само ци
214
0
 
7
 
! Отговори
ВНимателно преди 5 години
След нарко преврата в Киев отровиха населението на братска Украйна със спец наркотици..Отровени са и милиони БЪлгари. ДА се иска от подставените на власт в КИев рязко снижаване на конфронтацията с МОсква..НАпомня се ,че обсебени със спец наркотици в Киев наредиха масови убииства срещу населението на Источна Украйна..Убити зверски са десетки хиляди ..Без малко д а пламне ядрена война с Брюксел..
213
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Българския Паток ще му набиват пак канчето
212
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСамо турски поток
211
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей братушка, може да викаш болгар на румен радев, волен сидеров и прочие небългариАз съм Българин, не съм болгар
210
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Размечтал се.... Ще дойде пак Джон Маккейн и набързо ще им издърпа ушите .... Той решава да имали руски газопровод през България.....
209
4
 
6
 
! Отговори
медийна гюрултия преди 5 години
Тоя пък Радев си мисли, че Светът почва с него.Много отдавна руснаците казаха, че проект "БЪЛГАРСКИ ПОТОК" е "КОКЪЛ БЕЗ МЕСО" и нямат интерес.Що се очаква сега отговорът да е друг?
208
5
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Ние си имаме тръба минаваща през Украйна по която и сега получаваме газ. След като имаме договор с Русия , те са длъжни да ни снабдяват с газ. Отношенията им с Украйна не ни интересуват.Как ще заобиколят Украйна си е техен проблем, но да не ни замесват и нас.Пари нема.
207
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е Румба, империите не са вечни. Разпада се сибирската империя и санкциите падат - нищо вечно няма