Протести в Русия срещу поскъпване на горивата

Експерти: Ситуацията в Русия няма да се промени коренно
1 юни 2018 11:00, Елка Василева
67
Протести в Русия срещу поскъпване на горивата
Снимка: архив, Reuters

Автомобилисти от различни региони на Руската федерация протестират срещу рязкото поскъпване на горивата, разказва "Комерсант". За днес е насрочен митинг в сибирския град Омск, вчера протестираха хора от Новосибирск, по-рано и жителите на други руски градове.

Поскъпването е безпрецедентно за толкова кратко време, коментира Дмитрий Минор, търговски директор на компанията "Сибирски спедитор".

"Протестите са възможност да се изтъкне колко сериозен е проблемът - казва той. - Ако нещата не се променят, мнозина участници може да фалират. Надяваме се властите поне да стабилизират цените на горивата."

Руското правителство заяви, че с цел да стабилизира пазарната ситуация ще свали акцизите върху горивата още днес, вместо да ги вдигне от 1 юли. Но и браншовиците, и протестиращите са убедени, че това няма да намали цените по бензиностанциите.

Свалянето на акцизите няма да свали автоматично и цените по бензиностанциите. Такова решение може да вземе само регулаторът, след като се стабилизират цените на едро, обяснява Иля Мороз, оглавяващ нетърговското сдружение "Съвет по стоковите пазари". Но според него подобно развитие ще последва само "в случай на твърда политическа воля".

Президентът на фонда "Петербургска политика" Михаил Виноградов сравнява акциите на автомобилистите с мащабните протести срещу сметищата в Подмосковието. "Тук има следизборна емоция, изпускане на енергията и протестната нагласа - заявява той. - Колкото по-емоционална е проявата, най-често толкова по-зле е организирана, а организаторите нямат особена представа какво да правят утре и вдругиден. Значи това сравнително лесно може да се манипулира."

Протестите няма коренно да променят ситуацията в Русия, заключава политологът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
16 преди 5 години
Има ли демокрация без избор?
16
2
 
6
 
! Отговори
13 преди 5 години
За демокрацията в РБ по телевизията ли научи. Бензина ще поевтинее ли в РБ?
15
5
 
10
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Всичко хубаво, но нека си говорим в цифри. Цената на бензи 95 в момента в Москва е 43.6 рубли за литър, което по курса за деня е 1.16 лева. *** понеже е горд евроатлантик плаща по 2.20 за литър ;)
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
малко или много, но реална, народна демокрация има само и единствено в европа!в уса - псевдо демокрация, от долу - брутален диктатор, от дясно - безкрупулен фашага, посягащ даже на чужди територии!
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, някой знае ли защо България се напълни с бежанци от руския Гулаг...вече 400 000 !'
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на фона на диктаторите около нас (от долу и от дясно) все повече се вижда, че няма нищо по-читаво от европейският тип демокрация, където малко или много - гласа на хората важИ - два протеста за нещо, което е в разрез на хората - свалят правителства. правилата трябва да са за всички!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10:Нали сте русофили-братушки..и вие работите по социалистически, пък искате да ви плащат по капиталистически.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Връщат се постепенно към комунизма и СССР с ниски държавни цени..връщат се друг път! всичко ще скочи много яко, вкл. и данъците!
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протести ли?Абе, какви протести?Я, всички веднага арестувани, да им дейде акъла.Ще протестират те срещу великото държавно управление на царя-джудже.
8
2
 
16
 
! Отговори
**** преди 5 години
Руснаците хич да не ги мислим,а да гледаме тук какво става,всяка година от 1юни или юли ли беше,ни вдигат тока и водата,а от там и всички останали цени на стоките растът,но ние не виждаме гредата в нашето око,а сламката в чуждото!!!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщат се постепенно към комунизма и СССР с ниски държавни цени.
6
7
 
10
 
! Отговори
Галя преди 5 години
я что-то про такое не слышала.Наверно болгарские средства массовой информации лучше знают
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тепърва ги започва тези, дето го избрахаоще не е дошъл ефекта от новите данъци...тогава какво ше става ?!бай дончо свърши добра работа с нефта...наля вода в мелничката
4
8
 
8
 
! Отговори
Одеколончик преди 5 години
Цената на антифриза също да не пипат!!!
3
9
 
10
 
! Отговори
Путин преди 5 години
Протести? В матушка Русия? Това не може да стане. Отново империалистически лъжи. отново се опитват да съсипят социализъма в Русия и по цялото земно кълбо. Тук в Русия никога няма и няма да има протести. Тука си живеем най-щастливо и свободно. и тези които се опитват да протестират ще ги обявя за капиталистически предатели, терористи, разпространители на детска порнография и наркотици. И веднага следва да бъдат арестувани и затворени без съд и присъда. Тя ще е след това. Така де, тук е социализъм
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай Вова *** и ушанките. Само терор за тях. Ден бял да не видят. Само така ще ги държиш в подчинение и смирение пред своя величав образ.
1
5
 
17
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Горивата да поскъпват ,само водката да не пипат !!