Руската шпионка с афинитет към оръжията: Коя е Мария Бутина?

Възможно ли е 29-годишната рускиня да се е намесила в US вота
19 юли 2018 20:15,
78
Руската шпионка с афинитет към оръжията: Коя е Мария Бутина?
Снимка: БТА

Тази 29-годишна рускиня официално се води асистентка на зам.-управителя на руската Централна банка. Но сега я арестуваха в САЩ - по подозрение в шпионска дейност. Коя е тази жена и какви цели е преследвала в САЩ?

Тъкмо в деня, когато Тръмп и Путин се срещнаха в Хелзинки, във Вашингтон беше арестувана 29-годишната рускиня Мария Бутина. Обвиняват я, че е участвала в заговор на руското правителство за въздействие върху политиката на САЩ. Твърди се, че е работила в САЩ за руското правителство, без да го е декларирала официално. Според американските закони, чуждестранните лобисти и дипломати са длъжни да се регистрират в Министерството на правосъдието още преди да започнат дейността си. А Бутина пребивавала в САЩ със студентска виза.

Коя е Мария Бутина?

Трудно е да се каже дали моментът на нейното задържане е избран преднамерено или не. Но вече от доста време се знае, че тя може да си има ядове в САЩ. Защото името ѝ фигурира в списъка с хора, за които се твърди, че по един или друг начин са се намесили в президентските избори в САЩ през 2016 година, пише "Deutsche Welle".

Мария Бутина пише за себе си, че е съучредителка на руската организация "Право на оръжие", в чийто Управителен съвет членува. Профилите ѝ в социалните мрежи се пълни най-вече с "меме", вицове и статистики, чрез които се опитва да внуши, че правото да притежаваш оръжие е по-добро от всякакви ограничения. Бутина твърди, че е отраснала с оръжия - баща ѝ бил ловец и я научил да стреля още когато била дете.

Мария Бутина е родена в руския град Барнаул. Завършва политология в тамошния университет, след което се захваща с бизнес - продава мебели и дори успява да изгради малка мрежа от магазини. Участва и в местната политика: подкрепя кампаниите на депутати, а на едни предварителни избори сама влиза в листите на младежкото крило на кремълската партия "Единна Русия".

Скоро обаче Барнаул ѝ отеснява. На 22-годишна възраст Мария Бутина заминава за Москва, където бързо прави кариера. Успява да привлече хиляди членове за националната руска организация, която се застъпва за свободното притежаване на оръжие. После става асистентка на влиятелния политик Александър Торшин, който първо беше сенатор, а сега е заместник-гуверньор на руската Централна банка.

Торшин, който освен това е важна фигура в партията "Единна Русия", има с Бутина един общ интерес: легализирането на оръжията и разширяване на връзките с американските съмишленици от Националната оръжейна асоциация (НОА), смятана за най-могъщата лобистка организация в тази област. НОА отхвърля почти всички ограничения върху притежаването на оръжие и вече многократно е оказвала - с пари и с пропаганда - сериозно въздействие върху избори в САЩ. Само двама руски граждани са удостоени със специалния статут "безсрочно членство" в НОА: Торшин и Бутина.

Торшин познава Тръмп още от 2011 година

Тъкмо благодарение на членството си в НОА през 2011 година Торшин се запознава с милиардера Доналд Тръмп, който също членува в организацията. След срещата Торшин хвали Тръмп заради подкрепата му за "традиционните семейни ценности". Позовавайки се на своята асистентка Бутина, Торшин добавя, че Тръмп "реално се застъпва за сътрудничество с Русия". Смята се, че тъкмо Бутина е първият руски представител, задал на Тръмп въпроса как би развивал отношенията между САЩ и Русия. Питането е отправено още през 2015 година в рамките на публично мероприятие.

Мария Бутина попадна в полезрението на американските медии веднага след изборната победа на Тръмп. Според въпросните публикации, Бутина се изявявала в САЩ като сътрудничка на руската Централна банка, като лобистка за свободното притежаване на оръжие и като журналистка.

Рускинята привлича специално внимание, когато се опитва да установи контакт с водещи американски политици. По-късно медиите в САЩ съобщават, че ФБР се интересувало от дейността на Бутина и Торшин - и особено от въпроса дали с помощта на двамата руснаци НОА не е получила дарения, които косвено са били използвани за финансиране на кампанията на Доналд Тръмп. Защото НОА наистина подкрепи Тръмп и отпусна пари за неговата кампания. През април тази година САЩ наложиха санкции срещу Торшин.

Американските следователи смятат, че чрез НОА Бутина се е опитала да отвори комуникационни канали между руските власти и водещи представители на една партия в САЩ. Въпросната партия не е посочена изрично, но най-вероятно се има предвид Републиканската партия на президента Тръмп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
23
 
! Отговори
к преди 5 години
В САЩ еврейското лоби се опитва да промени конституцията и да наложи контрол върху оръжията - защо? Ясно е защо - САЩ са на раба на гражданска война !!!Мария Бутина е прецедател на една от най-влиятелните организаций на противниците на контрола над оръжията.Сега ясно ли е защо евреите я обявиха за Руски шпионин .... то то и Тръмп е Руски шпионин според гнусния еврейски глобален заговор
37
5
 
21
 
! Отговори
Тази... преди 5 години
....само като я погледнах - и веднага ми стана ясно, че няма как да не е избрала американския президент за президент! Междувременно със сигурност е отровила и г-н Скрипал. Има нещо отровно-избиращо в погледа й! Ъхъмммм.;)
36
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мата Хари ряпа да яде! Таз трябва да е гений, щом до 22г завършва университет, създава верига магазини, развива политическа дейност, после прави шеметна кариера в Москва, по някое време се озовава в щатите, служител на руската банка, активист на НОА.И накрая на 29г арестувана, след като помага на Тръмп да стане президент. Браво! Трябва да и дадат медал за особени заслуги, не да я арестуват.
35
1
 
24
 
! Отговори
Хибридна стършинка преди 5 години
Девизът на Бутина:"Прави любов, а не война!"Ха ха ха ха ха
34
6
 
21
 
! Отговори
Старий мост преди 5 години
Тая червена лисица чак до Тръмп се е промушила.Сигурно е много хитра лисаната.
33
4
 
41
 
! Отговори
американска трагедия преди 5 години
Американците вече започват да се досещат кое е най-страшното оръжие на руснаците!?Путин ги баламосва с разни Кинжали,Авангарди,Сармати ,Калибри,а в същото време превзема САЩ чрез рускините!?Вече подозирам,че на територията на САЩ е изпратена една дивизия рускини от 25 до 35 г- и им е дадено поръчение да определят кой да стане конгресмен,кой сенатор,кой -губернатор!И президент,разбира се Проблемът може да се усложни само от това,че много елитни американци сменят резбата !?
32
4
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Велето много ме кефи напоследък!Толкова успешно копае дъното,че скоро освен в България,никъде другаде няма да го цитират/препечатват.Щото ние вървим години след другите-Сорос губи позиции в САЩ,дори в Израел го критикуват,а от Унгария направо го изгониха!Обаче тука неговите хрантутници са на почит,добре представени са и в правителството(примерно Външно министерство).
31
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом една жена е повлияла на избора на Тръмп, значи САЩ са много слаби.Хакери им бъркат из секретните сървъри, вадят оттам каквото си поискат.Слаби, слаби САЩ.
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казвал съм много пъти, че жените са опасни и то особено тези рижавите;-)
29
4
 
42
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Толкова години си мислех,че шпионите са потайни хора и тихомълком вършат работата си...Обаче тия ме опровергаха-в САЩ руските шпиони действат с гръм и трясък,обичат да дават изявления и да ги показват по медиите.В Англия пък тровят наред и разхвърлят по парковете шпионско оборудване и консумативи.Мда,явно шпионажът се е променил много напоследък...
28
3
 
9
 
! Отговори
Германия преди 5 години
Да не ходят в Уса и да си нямат ядове. Така правя аз и си живея добре и хич не ми пука на кого съм роб, на турци, руснаци или германци.
27
5
 
23
 
! Отговори
русофоб преди 5 години
ей това момиче на снимката решава кои ще са президентите на САЩ. Ей за тва ненавиждам Путин и Русия
26
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако една 29 годишна рускиня е успяла да разклати ФАЩ толкова яко....... по добре да не се е.ават с Путин да не им пусне една рота пияни пандизчии че ще превзенат държавата. :)
25
4
 
27
 
! Отговори
Jobs преди 5 години
Преди малко някой питаше как плаща чичко Сорос, но май го изтриха!? На мен също ми е интересно, дали плаща и на онези, които трият коментарите.
24
6
 
36
 
! Отговори
Политически пророк преди 5 години
Опаа,САЩ започнаха да арестуват по примера на Ердоган и Сталинските комунисти " който не е с нас, е против нас". По подозрение за химически оръжия в Ирак е$аха мамата на една държава и един народ.Те и руснаците не са цвете за мирисане,но хамериканците ги надминаха.
23
41
 
15
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Чета и не вярвам на ушите си - цялото русо.фили.стично чер.веногъ.зо войнство се вдигнало като един да защитава поредната руска третокласна шпионка. Ми то се знае руснак ли е, или е алкохолик, престъпник или шпионин. ха така другари - дерзайте - утре раздават сребърниците в посолството. Зер който не свари да напише, няма да си получи издръжката, че то с тези дебели, бетонни глави освен да олизваш казашки ботуши за друго не стават.
22
5
 
41
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Абе хора, добре ли сте? Тази смешна "суперсила" САЩ една жена под 30 години ли ги пребори и им назначи президент?
21
5
 
27
 
! Отговори
М да преди 5 години
Видяхте ли кой всъщност генерира fake news издания като DW . ДВ си един *** където жърналистиката е на нивото на жълтите издания
20
6
 
37
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Съшито с...бели конци обвинение за някакъв...шпионаж и проруски...лобизъм от тази явна аматьорка.Да бяха...хванали поне някой от ГРУ,ама не са...посмели.
19
7
 
34
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Говедарската трагедия е по-ужасна от тази на добитъка в Странджа.