Сватба или... Австрия е Троянският кон на Русия в Евросъюза!

Австрийската външна министърка критикувана, че е поканила Путин на венчавката
17 авг 2018 21:40, Елка Василева
278
Сватба или... Австрия е Троянският кон на Русия в Евросъюза!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Защо един от най-влиятелните хора в света ще посети дълбоката австрийска провинция? Дали наистина е заради сватбата на една външна министърка, която едва познава? Или пътуването е част от една по-обща дипломатическа стратегия?

Австрийското министерство на външните работи вчера трябваше да "оправя положението" на фона на възмущението, което провокира външната министърка Карин Кнайсъл, след като покани руския президент Владимир Путин на сватбата си този уикенд.

"Става дума на първо място за частно събитие и за частна визита. Това няма да доведе до промени във външнополитическите позиции на Австрия", заяви говорител на министерството, цитиран от австрийската агенция АПА.

Виенските дипломати съхраниха близки отношения с Москва през Студената война и след падането на комунизма. Австрия е една от малкото европейски държави, които не изгониха руски дипломати след предполагаемото отравяне на двоен агент във Великобритания, пише ДПА.

Още по темата

Австрийският канцлер Себастиан Курц също ще присъства на сватбата в събота. В атмосфера на напрежение между Запада и държавите от Централна и Източна Европа, включително Унгария и Русия, той превърна крайнодясното си правителство в посредник.

Австрия е и председател на Съвета на Европейския съюз до края на тази година.

"След като каниш Владимир Путин на сватбата си, значи вече не си неутрален", написа в Тwitter украинската депутатка Хана Хопко, председател на комисията по външни работи в парламента.

"Отсега нататък Австрия не може да е посредник в Украйна. Точка," добави тя.

Защо руският президент ще се отклони по пътя си към Германия, където ще се срещне в събота вечерта с канцлера Ангела Меркел, за да присъства на сватбата на политик на по-ниско равнище в отдалечен хълмист район в близост до границата със Словения?

Путин ще се приземи на летището в Грац в Южна Австрия и след това ще се качи на хеликоптер. Във връзка с посещението ще бъдат разположени няколкостотин австрийски полицаи.

"Владимир Путин се възползва от сватбата, за да спечели престиж в Западна Европа и по света", коментира на видеозапис главният редактор на популярния австрийски вестник "Курир" Хелмут Брандщетер.

Миналата седмица САЩ обявиха нови санкции срещу Москва. Като причина бе посочена отговорността на Русия за опита за убийство на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитично вещество в британския град Солсбъри.

Герхард Мангот, водещ австрийски експерт по Русия, заяви пред ДПА, че Путин иска да осуети приемането на аналогични наказателни мерки от Европейския съюз. Този въпрос се очаква да бъде ключов и в разговора на Путин с Меркел, твърди ученият от Университета на Инсбрук.

Западните сили, сред които САЩ и ЕС, вече въведоха поредица от санкции срещу Русия през последните четири години, откакто Русия анексира полуостров Крим от съседна Украйна.

"Това ще се отрази негативно на Австрия", каза Мангот за посещението на Путин. "То подхранва подозренията, че страната е Троянският кон на Русия в ЕС."

Въпреки че 53-годишната Кнайсъл не е член на Австрийската партия на свободата (АПС), тя бе предложена за член на правителството от крайнодясната формация, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция на консервативната Австрийска народна партия на канцлера Курц.

АПС е на позиция, че ЕС трябва да отмени свързаните си с Крим санкции. Тя подписа и споразумение за сътрудничество с руската управляваща партия "Единна Русия".

Въпреки това не е известно независимата Кнайсъл да има близки или лични отношения с Путин или с руския външен министър Сергей Лавров.

При посещението си в Москва през април тя предложи да играе ролята на посредник в сирийския конфликт. Тогава Лавров безцеремонно отхвърли предложението й по време на съвместната им пресконференция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че Путин вече е избрал подарък за Кнайсъл и нейния бъдещ съпруг, бизнесмена Волфганг Майлингер.
Руският президент от време на време присъства на подобни частни мероприятия, каза Песков.

"Жалко е, че Карин Кнайсъл превръща сватбата си от най-прекрасния ден в живота си в политическо събитие", отбеляза Хелмут Брандщетер.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
18
 
6
 
! Отговори
Как пият преди 5 години
Руснаците или защо те се друсат , вместо да се насладят на алкохола.Норнално ли е да пиеш до припадък , дори наркоманите не се размазват така.После защо всички леки жени са от Русия , ми там няма кой да ги задоволи , още от соца нлитаха на родните гларуси.
140
1
 
14
 
! Отговори
Табун Троянски Коне преди 5 години
Днес чувате цвиленето ни - утре ще почувствате копитата ни...
139
4
 
37
 
! Отговори
Сс преди 5 години
Крим не можа да стане Американска база, а?
138
15
 
0
 
! Отговори
До 168 преди 5 години
На коя водка стигна до този извод.
137
0
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 5 години
До 162 Събота е. И днес още в ранни зори сте се надрусал ! На какво прилича това нещо
136
3
 
22
 
! Отговори
Троянише Конен преди 5 години
За Православие,за Путина - пък вий си ревете от зори до мрак - магаренца нещастни русофобски! Вас няма да ви поканят на сватба,понеже присъствате на погребението на ЕС...
135
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тая прекрасна алахо-джендърска политика на ЕС, не е кон, а е цял табун троянски коне. Европейците сами се самоубиват, а за това са им виновни... руснаците?Де логика да видиш.
134
0
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До До 157//Ама какво общо има преминаването на кораби през Босфора,със сватбата на австрийската министърка.А преминаването на кораби през Проливите е уредено с конвенцията от Монтрьо подписана през 1936 година.Или е важно Русия да бъде ***-неолиберално демонизирана
133
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"защо никога не са ни благодарили , за помоща в руско-турската война".............................................Да ти благодарят, че са те освободили?Санитарят /151/ има напълно обосновано основание:Всички психично разстроени чакат съботния ден, за да напъплят Днес.бг и да споделят натрупаните през седмицата налудни мисли.
132
7
 
1
 
! Отговори
До 157 преди 5 години
Какво печели , че не разбрах.Всички войни са за това да завладеят босфора.Защото и до днес , всеки руски кораб си плаща за да мине.И кажи сега , кога руснаците не плащат такса на босфора , през кой век.
131
18
 
8
 
! Отговори
До 151 преди 5 години
Само русофил може да изръси тъпня , като отворен интернет.Съвсем се объркахте от руската шизофрения.Путин го мислите за православен светец,а после открива най-голямата джамия в цяла Европа , насред Москва.Приемате го за брат и приятел , а той се прегръща с врагът ви(Ердоган) и ви нарича страхливци.Кажете ми кой европейски лидер ни е обиждал публично така.И защо никога не са ни благодарили , за помоща в руско-турската война , без която те нямаха шанс за победа.60хил. към 20хил. наши жертви.
130
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преди 100 годиниПреди 100 години, 8-хилядният американски окупационен корпус нападнал Русия във Владивосток е само една малка част от държавите-интервенти. В завоюването и разграбването на Русия са взели активно участие "цивилизованите" европейски съюзници на Пиндостан.
129
1
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Русия губи/Синопското сражение е морска битка на 30 ноември (18 ноември стар стил) 1853 г., начало на Кримската война (1853 1856). Завършва с победа на руския флот, ръководен от вицеадмирал Павел Нахимов, който разгромява и унищожава османския флот в течение само на няколко часа. Битката дава повод на Великобритания и Франция да обявят война на Руската империя (през март 1854).
128
10
 
3
 
! Отговори
Яяяяя преди 5 години
Петата руска жива мумия се раздвижи.
127
3
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Русия губи/Снощи май сте прекалили с пушенето.Руско-турските войни са низ от войни между Русия и Османската империя, водени през 17, 18 и 19 век. Техният конфликт по време на Първата световна война може да се разглежда като 11-тата руско-турска война, а ако се прибави първата руско-турска война от 1568 и двете руско-кримски в 16 век общият им брой става 14, а времето което обхващат 349 години.Губи само тези през 16-ти век,но всички останали печели.Кримската е коалиционна война,
126
3
 
16
 
! Отговори
Обоснован извод преди 5 години
Майнгот казал, че Австрия е Троянският кон на Русия в ЕС.Не е оригинален.Преди него много подобни "познавачи" на елинската митология наричаха така България, Гърция, Унгария.Вървейки по този път, съвсем скоро числото на Троянските коне на Русия в ЕС ще бъде равно на страните членки на ЕС.
125
1
 
1
 
! Отговори
До 151 преди 5 години
151 е в челните редици Ха Ха :D
124
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрия е троянския кон, а ние сме троянското магаре на ***.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така e нали го знаете "за едни сватба, за други брадва" пък всеки да си го тълкува както му е удобно.
122
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми тя тази Хопко е хохлуха, какво можеш да искаш от нея.