Путин и Меркел обсъдили газ, санкции, крупни проекти

Срещата им продължила 3 часа, била полезна
Обновена: 19 авг 2018 08:33 | 19 авг 2018 08:30, Александър Попов
148
Путин и Меркел обсъдили газ, санкции, крупни проекти
Снимка: Reuters

Преговорите на президента на Русия Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел, продължили около три часа в събота вечерта, са били полезни и обстоятелствени. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след приключване на срещата, предаде ТАСС.

Той каза, че Путин и Меркел са се съгласили, че политизирането на темата за Северен поток 2 е неправилно.

"На срещата се обсъждаха такива крупни проекти като Северен поток 2. Беше подчертан изключително търговският характер и конкурентното преимущество на този проект. И Путин, и Меркел се съгласиха, че е абсолютно неправилно по какъвто и да е начин да се политизира този проект," заяви Песков.

Той каза, че двамата лидери са засегнали и въпроса за възможни санкции от САЩ срещу компании, участващи в реализацията на Северен поток 2.

Песков каза, че е необходимо да се вземат мерки, за да бъде предпазен проектът от възможни неконкурентни и незаконни нападки от страна на трети страни.

За Сирия Песков каза, че Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога във формат Русия-Германия-Франция-Турция. Диалогът в този формат ще бъде продължен на експертно ниво. На въпрос дали ще има и среща на върха в такъв формат, Песков каза, че засега това не е съгласувано, но той не изключи възможността за такава среща.

Песков каза, че Путин е призовал ЕС да положи усилия за връщане на сирийските бежанци у дома.

По въпроса за Украйна Песков каза, че Путин и Меркел са изразили съжаление заради това, че прилагането на минските договорености не напредва.

Говорителят допълни, че е било изразено и безпокойство във връзка с неясните перспективи за удължаване на изтичащия закон за особения статут на Донбас, който се явява доста важен елемент от минските договорености.

По думите му Путин и Меркел са говорили и за перспективите за удължаване на газовия транзит през територията на Украйна.

Путин е потвърдил заинтересоваността на Русия от разширяването на присъствието на германски компании на руския пазар.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкции, санкции, но в изявлението си пред журналисти, преди да влязат за разговори, Путин наблягаше на активизирането на икономическото сътрудничество между Германия и Русия, говорейки почти само с числа. Само за последната година обемът се е увеличил с 25%.
34
2
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Фрау има вид на арестувана - а Путин сякаш е опрял цев в гърба и и с досада на перфектен немски - айде шнелер *** - докога ще ме моткаш с тоя СП - 2...
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
41 Германия е в Северна Европа а алернативите идват от юг.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Имаш дръжки.
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До30. На тебе все САЩ И ЕВРЕЙТЕ СА ВИНОВНИ.НЕРАЗБИРАШЛИ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТРУДАТ И ДА ПРОИЗВЕЖДАТ САМО С ТИЯ ИЗКОПАЕМИ НЕ СТАВА.България е станала изстривалка на руснаците. И тука като си въртят мръсния бизнес без контрол. Това е проблем. Тук употребата на газ е най малката от всички държави в ЕС.И В ФИНАНСОВ ПЛАН НЕ СИ СТРУВА БЕДНА РУСИЯ ДА ВЛАГА МНОГО РАЗХОДИ ЗА НЕНУЖНА ДЕЙНОСТ.А ОТ ДРУГА СТРАНА ДА ПРОСИ И ПРОДАВА СТОКА НА ЧЕРНИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ПАЗАР.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 имаме много по силна конкурентна и експортно ориентирана икономика от преди. Само чегеварчетата не го виждат това защото са тъппи.унряха тези производства които не можаха да се адаптират към свободния пазар.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Каква алтернатива имаш бе ? И Германия да не би да е на Луната, че нямала била друга алтернатива ? Думай да ти видим алтернативите.
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35 На Европа и най вече на Източна Европа и е нужно отскубване от руската енергийна зависимост. Технологиите се развиват и идва краят на въглеводородите. Знам защо Германия се натиска за Северен паток понеже до 2022 затварят ядрените си централи и на първо време искат да се подсигурят допълнително с енергия. Те нямат друга алернатива освен Русия или втечнен газ но ние тук в южна европа имаме други алернативи.
27
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма друга държава която да е мачкала България повече от "братска" Русия факти:Русия е тази която заявява че на балканите няма нация българи, а има само сърби и гърци, когато се формира българската Екзархия! Русия е против съединението на България и застава на страната на сърбите, като си изтегля офицерите и заплашва страната ни! Руският външен министър, след края на първата световна война предлага България да престане да съществува и да бъде разделена между Румъния, Сърбия и Гърция! 45 годин
26
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нас газ не ни требе. И без друго си немаме промишленост.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Не знам. Не знам. Проверете се. Задайте си въпроса защо на Европа са и нужни няколко потока от Русия. Може и да ви подскажа - защото имат постоянно развиваща се промишленост, която да захранват. И не ги интересува специално газта руска ли е или танджинайска. Това нерви Америка въпреки, че не може да докара необходимото количество газ с кораби. Нерви ги европейската промишленост и искат да я ограничат по политически причини и такива като вас се връзват.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
32 наши вие бяхте 80% или вече не сте
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Общия капацитет на ТАНАП е 15 млрд кубически метра газ. Общия капацитет само на Северен поток се е планирало да бъде 110 млрд кубически метра. ТАНАП едва захранва покрайнините на Европа. На кво се радваш бе 80процентен ?
22
6
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Глеам снимката, и ми се струва че баба Мерк е по-висока от чичо Жужи!
21
1
 
13
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Браво ПУТИН на баба и трябва още малко и за Крим ще се съгласи.
20
1
 
13
 
! Отговори
Санкции! преди 5 години
Тръмпи да санкционира фрау задето бъра бъра три часа с Врагът! А на външната австрийка - дето го направи пръв сватбарин - да и прати Шести Американски Флот - ама да види първо има ли някакво море около Австрия!
19
0
 
4
 
! Отговори
Путин преди 5 години
До АнонименОбаче нямат мен !
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Защо е туй реване ? Не може ли по-кротко ? Няма смисъл. Ще си докарате някоя зла гад от нерви. И въобще какво искахте да кажете с това излияние ?
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво бе *** не искате да живеете в Германия ли?Смях, не бъдете толкова скромни при знайте си! Защото фактите говорят че най голям брой руснаци бягат точно в Германия, държавата която уби 20млн от тях, защо? Нали сте велики!? Защо германската икономика е три пъти по голяма от руската? Защо германския работник взема 12 пъти, повече от руския? Защо Путин се Моли на Меркел за някое евро и защо Меркел не се моли на Путин за рубли! Отговорете, стига глупости, сорос-морос, гейски и т. Н щур
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Къде ги тия много доставчици бе Смехурко ? Къде са им тръбите ?