Евросъюзът предупреди Русия за изборите в Източна Украйна

В Донецк и Луганск насрочиха местен вот за 11 ноември
Обновена: 9 сеп 2018 16:38 | 9 сеп 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
250
Евросъюзът предупреди Русия за изборите в Източна Украйна
Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз предупреди Русия, че провеждането на избори в Източна Украйна ще навреди на интересите й и я призова да убеди сепаратистите да се откажат от тях.

В нарочно изявление говорителят на дипломатическата служба на Съюза изрази очакване “Русия да използва влиянието си върху сепаратистите” и да не се стига до вота, насрочен за 11 ноември.

Още по темата
С не признава народните републики в Донецк и Луганск и продължава да ги смята за част от Украйна. Според европейската дипломация провеждането на местни избори в непризнатите републики противоречи на Минските споразумения, сключени между Франция, Германия, Русия и Украйна за урегулиране на положението в Източна Украйна.

“Европейският съюз подкрепя независимостта, суверинитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници”, се казва в изявлението на говорителя.

Според ЕС провеждането на избори във владяните от сепаратистите райони “противоречи на духа и буквата на Минските споразумения, които имат спрециални условия за организирането на местни избори в този регион”.

Брюксел поставя изпълнението на споразуменията като условие за премахване на санкциите срещу Русия.

Украинското външно министерство също обяви, че няма да признае резултатите от изборите и че те няма да имат правни последици.

На 31 август при бомбен взрив в кафене в Донецк беше убит лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко. Започналите вътрешни междуособици възродиха идеята за провеждане на избори, която беше отложена за неопределено време поради липса на необходимост от преизбирането на местните депутати. Сепаратистите обявиха, че са променили мнението си в петък и насрочиха дата за гласуването.

От септември 2014 г ЕС прилага дипломатически и икономически санкции срещу Русия заради подкрепата й на сепаратистите и участието й в конфликта в Източна Украйна. Забрана за пътуване в ЕС и замразяване на финансовите активи има издадено срещу 155 лица и 44 фирми.


250
Още по темата: избориУкрайнаРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
6
 
32
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 месеца
ЕС е едно джудже в сравнение с необятната Русия !!! С нищо не можете да уплашите Великия СССР !!! С нищо!
120
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След сключването на т.н. мински споразумения Украйна не е изпълнила нищо от тях. Въпреки исканията на Русия нито една от другите , подписали ги държави не укори или наказа Украйна за това. Наказана бе само Русия, защото тя не ги била изпълнила, въпреки,че тя няма какво да изпълнява. Сега ЕС предупреждава Русия. Това е 100% двоен стандарт, който рано или късно ще й се върне.
119
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕС действа недемократично като се меси във вътрешните работи на суверенна страна!
118
1
 
15
 
! Отговори
ДО 115 преди 5 месеца
Нещо грешиш,за тези които говориш те не са комунисти, те бяха членове на партията влезли там за власт и облаги. Те затова докараха капитализма и смениха името на партията. Истинския комунист си остава до край комунист. Той е враг на капитализма.
117
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна се управлява от президент ЕВРЕИН - ПЕТРО ВАЛЦМАН (с майчина фамилия Порошенко) и
ПРЕМИЕР ГРОЙСМАН - също евреин.
Това не е ли малко странно?
116
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
МНОГО НИ РАЗСМЯ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО НА ЕС.

САМО ДЕТО ПОРАДИ РУСКЕИТЕ САНКЦИИ ФРЕНСКИТЕ ХЛАДИЛНИ БАЗИ ПРАЩЯТ ОТ С.ВИНСКО МЕСО И НЯМА КЪДЕ ДА СИ ГО ПЪХАТ.
ЗАТОВА ЩЕ УНИЩОЖАТ СВИ.НЕТЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, ТА ДА КУПУВАМЕ ТЯХНОТО. ФАКТ! А НА РУСИЯ НЕ И ПУКА ОТ ТЕХНИТЕ САНКЦИИ.
115
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕС е против изборите и за диктатура. Нека първо даде пример, като върне Косово на Сърбия и забрани изборите в Косово. Двоен аршин и криви сметки без кръчмаря.
114
1
 
22
 
! Отговори
Николаев преди 5 месеца
Пирожките свършиха крим севастопол отлетяха под носа на пиндосите украйна вече не е интересна. Не случайно отношението на сталин към хохлите е било глад глад та до канибализъм.
113
12
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 месеца
Захарченко е убит в заведение, което принадлежи на шефа на охраната му.
Убит е с насочен взрив - някой е поставил устройството непосредствено преди пристигането на групата, когато вече се е знаело кой къде ще седи.
Един човек от личната му охрана се издирва - излязъл е минути преди взрива и е изчезнал.
А охраната на такива важни личности се осигурява от ФСБ.
112
27
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 месеца
ЕС е страна в Минските съглашения, а *** не е.

Донбас е окупиран от терористи и в такива условия избори не могат да са валидни.

Минските съглашения изускват първо украинската полиция да получи контрола на руската граница, за да няма влияние отвън.

А Захарченко го очистиха именно руснаците и именно заеади изборите - за да нахъсват и “сплотяват” населението.
111
8
 
20
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 месеца
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
110
7
 
34
 
! Отговори
касандра преди 5 месеца
Честит празник на тези които построиха България, така че демократите вече близо 30 г е грабят и продават и още има.
109
2
 
19
 
! Отговори
Armagedon преди 5 месеца
Какъв ЕС?Всичко вече е въпрос на политически интерес.Защо десните в Германия са лощи а десните в Испания са добри?Защото и в ЕС интереса вече клати феса.
Пример.Всички известни политици от ЕС се изредиха на Македония,пардон,посетиха Македония за да я подкрепят към членство в НАТО и ЕС,не защото много я обичат а защото имат политически интерес.Меките либерали в ЕС се кланят и на запад и на изток в зависимост от своя политически интерес.Безпринципни лакей.Какво постигнаха след срещата Юнкер-Тръмп?
108
1
 
29
 
! Отговори
Death in no disgrace преди 5 месеца
Какво се пеняват някои? Спокойно. В Донбас едва ли им пука за мнението на ЕС. А тези територии вероятно повече няма да са част от Украйна. Вина за това имат украинските негодници които се продадоха за долари. Сега с убийството на Захарченко още повече ще се отдръпнат.
107
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къде беше ЕС когато Косово се отделяше от Сърбия. На мен сърбите са ми неприятни, но примера е показателен. Независимоста се взема с оръжие. И България така си я е взела. А Русия я е платила на Турция с 30-тина милиона златни рубли.
106
0
 
26
 
! Отговори
кукла преди 5 месеца
Тия дни имаше едни новини в германските сайтове, ама малко в страни от вниманието на четящите. А именно САЩ изпращат 1500 допълнителни войници към Германия. Тяхната военна министърка, по образовение гинеколожка, ги приветства че така щели да увеличат сигурността на Германия. И ето че сега осигурена Германия може да отправя предупреждения.
105
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо слагате минуси на 103? Човека ви написа историята на България. Тъпкана и мачкана в руски интерес след 1878 г. Постоянни нападения, окупации, отнемане на територия от България. ФАКТ!
104
4
 
29
 
! Отговори
ясно преди 5 месеца
До Един полу-грамотен
Да затова се появиха по жестоки крадци и убийци като НАТО и САЩ благодарение на който 30т. текат реки от кръв и убити хора.
103
5
 
37
 
! Отговори
факт преди 5 месеца
Ако Крим не се беше върнал в Русия там щеше да е същата касапница като в Донбас,единственото мирно решение е Донбас да мине в Русия и Украйна да продължи напред без тази област иначе там войната няма да има край.
102
21
 
5
 
! Отговори
Виц за бай Тошо преди 5 месеца
Веднъж бай Тошо се почесал по главата и му влязла една треска под нокътя.