Тръмп и Путин мерят мускули като НАТО и Варшавският договор

Наистина ли: Само на крачка от нова надпревара във въоръжаването?
23 окт 2018 21:30, Елка Василева
226
Тръмп и Путин мерят мускули като НАТО и Варшавският договор
Военната база Девеселу в Румъния е част от новата система за ПВО на НАТО. Снимка: архив, Reuters

Тръмп и Путин мерят мускули както НАТО и Варшавският договор по време на надпреварата във въоръжаването през 1980-те. Но има начин да спасим Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег, убеден е Удо Бауер, чийто материал публикува Дойче веле.

Поне от четири години САЩ знаят, че Русия нарушава Договора за ликвидиране на ядрените ракети с обсег на действие до 5500 километра. Защото на базата на разрешената ракетна система „Искандер" руснаците разработиха по-модерната "Новатор", която американците наричат SSC-8.

И този път Москва реагира така, както винаги реагира на подобни западни обвинения. Първо обяви, че новата система не е сред забранените от договора, после отговори с насрещни обвинения.

Според руснаците НАТО върши същото със системата за противоракетна отбрана в Румъния, която официално била насочена срещу ирански ядрени оръжия, но всъщност можела да се използва за нападение срещу Русия. И Москва трябвало да реагира по някакъв начин.

Назад към 1980-те години?

И както обикновено, и едната, и другата аргументация съдържат рационално зърно. Пита се обаче какво правим оттук-нататък.

Известно е, че Доналд Тръмп не признава тихата дипломация, той умее само едно: да тропа по масата и да заплашва. В момента, малко преди ключовите междинни избори в САЩ, американският президент иска да се хареса на избирателите си. Путин пък е длъжен да му се опъне, защото иначе ще изглежда като слабак в очите на сънародниците си.

Двамата мерят мускули точно както се случваше в началото на 1980-те години - по времето на голямата надпревара във въоръжаването между НАТО и Варшавския договор. Тъй че, когато беше сключен през 1987 година, Договорът за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег веднага се превърна в първа крачка към изхода от спиралата на оръжейната надпревара.

По онова време аз още бях студент и си спомням добре, че унищожаването на ракетите "Пършинг-2" от страна на НАТО, и съветските SS-20 от страна на Варшавския договор за мене беше огромна крачка към мира и разбирателството. И в никакъв случай не искам отново да се връщам в епохата на 1980-те години.

Решение има
 
Всъщност никак не е трудно да се намери изход от сегашната ситуация. Вместо да се отказват от договора, НАТО и Русия трябва (както тогава) да седнат  на масата за преговори и да обсъдят как могат да го спасят.

Тук веднага ще се обадят песимистите с твърдението, че за тази цел липсва обаче взаимно доверие: Русия анексира Крим и нападна Източна Украйна – как да вярваш на такъв партньор? Откъм Москва пък също ще попитат: Как изобщо можем да вярваме на НАТО, след като те вече от години струпват все повече войници и оръжие по западната граница на Русия, а в момента в Скандинавия провеждат най-голямото си учение след края на Студената война?

Но нека да припомня, че и през 1987 година взаимното доверие между Изтока и Запада не беше по-дълбоко. И въпреки това ракетите бяха ликвидирани, а светът стана по-сигурно място за живеене. Защо да не стане така и днес?

Затова: Хайде, господа, заповядайте на масата за преговори, заключава Бауер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доналде, закъснял си, Доналде. Мускули на Москва САЩ можеше да показва 90те. Сега Русия ще ви помете. САЩ дори срещу Северна Корея не могат да излязат, какво остава срещу Русия. Всеки отркит военен конфликт на САЩ с Русия означава само едно - САЩ ще бъдат унищожени.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалностите са много по различни от холивудските филми. САЩ не може и никога няма да стигне технологичното равнище на руската армия поради простата причина че няма необходимия капацитет и време за да създаде оръжия на нивото на руските. Не е достатъчно да имаш само пари, трябва и акъл. Края на САЩ наближава със страшна сила. Явно се оказаха неуспешен проект. Няма да могат да изкарат и 300 години. Такива като тях е имало много в историята и всичките са си заминали по каналния ред
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 78Е какво ти е виновен института Томпсон-Ройтерс? Не си доволен че е поставил Русия на 50-то място, това ли не ти харесва? Приличаш ми на един мой комшия заклет комунист, който някъде в началото на 92 година виждайки Горбачов по телевизията го напсува и удари с ръка силно масата. Масата се счупи. Викам какво ти е виновна масата та я счупи, той още повече се разкрещя по Горбачов. В действителност Горбачов спаси Русия от пълен крах и изчезване.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са тези високотехнологични неща би ли споменал и с какво са толкова високотехнологични.
55
8
 
2
 
! Отговори
Сат преди 5 години
САЩ произвеждат най-скъпите и високотехнологки неща, Китай произвежда огромни количества ширпотреба. Руснаците пък се занимават с дребносерийна железария - камази, армати, су-та... които не летят. Каквито неща се правят в САЩ и Западна Европа в *** няма да се правят и след 50 години.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ разполага само с морално остаряло въоръжение от края на втората световна и си мислят че могат да уплашат някого. И шахтовите им ръждиви кюнци са от 60те години, и ПРО и ПВО нямат като хората и танковете са им от 70те и гърмят като пуканки из близкия изток. И самолетчетата им са вече видими и крилатите ракети ги свалят разни армии като сирийската и тн. Много ама много са далече от истината. Русия е на светлинни години пред тях с многократно по малък бюджет ама там не се краде и има учени.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой му пука какво мисли една пропаднала и фалирала държавица като САЩ. И без това заминават в канализацията. Русия ги отвя във въоръжението и технологията и вече диктува световния ред и сигурност. Колкото и да *** рижавия cмешник, на всички е ясно че САЩ няма какво да противопоставят на колосалната ударна мощ на братска Русия. Ще ги прегазят като луда крава теле.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 64 от славянинСлавянчо, на теб нищо не ти е ясно. Тези пари $21.7 трилиона въртят цялата световна икономика. Това е локомотива, ако го спреш спираш и световната икономика. САЩ печатат пари и с тях внасят всичко каквото им е необходимо, но с тях те захранват останалите държави. САЩ е най-крупния вносител в света, ако той престане изведнъж да внася това ще е смъртоносен удар по цялата световна икономика. Това хубаво го запомни и не се излагай повече с този дълг, той е от полза за всички.
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз ти цитирам данни на института Томпсън-Ройтерс"Ти освен да цитираш друго не умееш. Собствена мисъл нямаш. Целият ти живот е един цитат. Реплика, копие, имитиране, цитиране. Менте с една дума.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аллоооу безмозАчния соррросоид, пАржола се пише с Ъ бе, ***.
49
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 66Знаеш ли колко е цената на едно Су-35? $120 милиона долара. Хайде сега ми обясни как с 16 пъти по-малък бюджет Русия ще се въоръжи 16 пъти повече от САЩ. Писна ми от руски подлизурковци.
48
2
 
5
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Трибунал за нато!
47
5
 
4
 
! Отговори
Хе хе преди 5 години
Че кой е *** така се Мери с Тръмп Велики?!Някой е пил Боиярщник тука... Мдаа
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ водят безсмислена надпревара за въоръжаване с надеждата да изтощят икономически Русия. Но се оказа, че с 16 пъти по малък военен бюджет благодарение на високите технологии и интелектуалния си потенциал Русия успя да постигне паритет и дори превъзходство над САЩ. Докато икономиката на САЩ се разпада и Тръмп се чуди как да я спаси.
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако нещо стане с Русия то тогава няма да има свят
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАз ти цитирам института Форбс-Инвестигейшън който прави статистики за целия свят за научните открития.
43
5
 
7
 
! Отговори
Гудбай Америка преди 5 години
Циркът си отива!
42
4
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Питъраз па понеже съм неукян съм чул от третия братовчед на лелята на чичото на комшията на бръснаря ми на брат му, че никой не иска да чува за нищо друго освен саюз нерушимий. даже и самите руснаци са казали на дядото на чичото на един познат на кмета на мойто село че са видели, как никой не си помисля нищо друго.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Аз ти цитирам данни на института Томпсън-Ройтерс който прави класация на научните достижения по страни и клонове от науката. Ти какво ми цитираш?
40
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 5 години
Друго ще измислят.