Москва обвини Запада в "антируска истерия"

Кремъл съзира директен политически натиск за Интерпол
22 ное 2018 10:00, Нели Христова
28
Москва обвини Запада в "антируска истерия"
Снимки: Reuters

Руските медии са възмутени от загубата на руския генерал Александър Прокопчук за президент на Интерпол. Според в. "Известия", ръководният пост е даден на южнокорееца Ким Чен Ян под натиска на ЕС и САЩ.

Срещу кандидатурата на ветерана от руските силови структури се обявиха САЩ, Великобритания и други страни от Европейския съюз. Мотивът им бе, че с избирането му на ръководния пост Русия ще злоупотребява още повече с "червените бюлетини" на Интерпол, за да преследва свои политически опоненти.

Медиите активно "раздухвали тази антируска истерия, а неизбирането на Прокопчук било като удар по позициите на Москва. Русия отбеляза безпрецедентния натиск върху процеса на гласуване и политическата ангажираност на решението, но реагира доста спокойно", пише "Известия".

Политологът Андрей Манойло разяснява пред изданието, че длъжността президент на Интерпол е всъщност церемониална и далеч по-важен е постът на генерален секретар. В момента той се заема от германеца Юрген Щок.

"Русия не би спечелила нищо, ако Прокопчук бе получил този пост - централният апарат на Интерпол се състои пак от американци и британци и лесно би блокирал решенията на ръководителя. Да не забравяме и генералния секретар отгоре. Тъй че Русия не губи абсолютно нищо", заявява Манойло пред "Известия".

На политическите интриги около изборите в Интерпол "би завидял френският кралски двор от времето на разцвета си", констатира "Московский комсомолец".

"Интерпол стана жертва на шантаж", твърди в заглавие "Росийская газета".

Според московския официоз "тази рутинна процедура се превърна в интрига, след като САЩ публично се обявиха против кандидата от Русия".

Демаршът на САЩ бе подкрепен от Литва и Украйна, които заплашиха да напуснат организацията, ако бъде избран човек от Русия. При все че никой от 192-те страни-членки на Интерпол не бе прибягвала преди до фактически шантаж на останалите в съвсем бюрократична и стандартна процедура. Кремъл съзря тук директен политически натиск, добавя вестникът.

"Да види гражданин на Русия начело на Интерпол бе непоносимо за Киев. Както и за Вашингтон", напомня за атмосферата преди гласуването "Комсомолская правда". Според руския вестник новият президент на организацията Ким Чен-ян "може би не схваща докрай в каква мръсна политическа интрига е бил въвлечен".

"Взгляд" търси обяснение за "истерията на украинците" по повод евентуалното избиране на руснак за шеф на Интерпол. Онлайн изданието вижда като основна причина желанието на Киев "да привлича вниманието към себе си с всякакви средства, включително политизирайки маловажни въпроси".

Освен това "украинската власт има собствени причини да недолюбва Интерпол - те се опитват да го въвлекат в политиката, а той се дърпа", добавя електронният вестник. Според него Интерпол например "отказва категорично да обяви за международно издирване" украински проруски сепаратисти от Донбас и чиновници от близкото обкръжение на бившия проруски президент Виктор Янукович. \БТА\

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Светлината преди 5 години
Бог ще победи сатанато,нема оттърване дяволе
21
0
 
1
 
! Отговори
Светлината преди 5 години
Запада е дявола.Дяволе ще ти разкажем играта.Ще те научим да целуваш,кръста
20
0
 
1
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До НеСоросоид 21Сорос е дал направо 50 хиляди милиарда за майдана. Плюс две атомни бомби , 800 танка , 50 изтребителя , 2 милиона автомата и 10 милиона джобни ножчета.И всичко това за да попречи на световното по футбол в русия.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Rusia e zaplaha za mira v sveta. Dranchi orajie I otpravya zaplahi, che sme shteli da slusha e Shoygu... A posle se oplakva, che drugi ya napadali.
18
5
 
2
 
! Отговори
sd преди 5 години
долу ватата! русия - вън от международните организации!
17
2
 
8
 
! Отговори
НеСоросоид преди 5 години
До никиХмм те руснаците ли дадоха 5 000 000 000 за майдана или беше ЦРУ... Май Виктория Нюланд каза, за какво са си платили..... Та кой викаш забърка кашата в Украйна Русия или ЦРУ-то ?
16
4
 
5
 
! Отговори
Бил и видял... преди 5 години
До niki 13..онези времена...какво знаеш пикльо за онези времена...да тогава нямаше простички като теб , зашото учеха а не си купуваха дипломите...
15
9
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Ти въобще добре ли си? Прочете ли поне малко кой е Александър Прокопчук? Та дори в статията го пише-руски ГЕНЕРАЛ. Къде мислиш е станал генерал? В курса по шивачество ли? Изобщо е без значение къде се е родил, важно е на кой бог се кланя. Неговият бог се нарича Путин.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да ни командват пиндоси .Набийте си го в кратуните .
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другият път руснаците да предложат двама кандидати за Интерпол - Чепига и Мишков !
12
7
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Много приказки, но не става ясно защо трябва да бъде избран руснакът? С какво той е по-добър от другите?
11
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Малка победа за Запада. Един червен генерал по-малко ;)
10
20
 
11
 
! Отговори
niki преди 5 години
Даже не сме 50/50 , руските *** се опитват да ни накарат да мислим, че е така. На практика 3/4 от българите не могат да понасят рашките и само като се сетят, че може да се върнат онези времена и настръхват.
9
20
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
В цял свят ненавиждат и странят от рашките, само в "бившата руска автономна республика НРБ" е 50 на 50!
8
19
 
11
 
! Отговори
ники преди 5 години
Значи първо правиш мизерии в Украйна, създаваш конфликт за десетилетия напред, после тровиш агенти на територията на ЕС, после правиш опити да 'хакваш' централата за допинг в Холандия и след това се чудиш защо хората от ЕС хич не те харесват и сега ги обвиняваш, че имало антируска кампания. Стига глупости!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ание Боци и КО заради Южен поток, че останахме отвънка, във външната тоалетна
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повръща ми се, повръща ми се, ще повърна....Рубашките пак квъчат!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ХАЙДЕ ДЕ- ИМА В ИЗОБИЛИЕ ВЕЖЛИВИ ТУРИСТИ..
4
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя антируската истерия си я правите сами без "братушки". Нищо не става от *** ви. От където сте минали трева не никне. Толкова територия, толкова ресурси и накрая едно нищо. Газ и калашници. Какво искате нормалните хора да търсят при вас?
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А запада обвини Москва, че се меси в ЕС!