Най-мощните армии в света! Къде се намира България в класацията?

Първата тройка: САЩ, Русия, Китай. Комшиите от Турция са 9-ти
Обновена: 24 ное 2018 08:11 | 23 ное 2018 19:50,
296
Най-мощните армии в света! Къде се намира България в класацията?
Снимка: pixabay

Финализираната глобална класация за военна мощ (Global Firepower list) използва над 55 отделни фактора, за да определи резултата на PowerIndex ("PwrIndx") на дадена нация.

Уникалната вътрешна формула позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, макар и по-слабо развити.

На първо място очаквано се нарежда САЩ със своята двумилионна армия и над 1.2 млн. активен военен персонал. В щатите от 145 млн. души работна ръка, 120 от тях са годни да служат. САЩ също така разполага с над 13 хиляди военни самолети, от които 2 830 са атакуващи, а военните хеликоптери са 5 700. Имат и почти 5 900 танка и 39 000 бронирани бойни сухопътни машини. Военноморските активи на САЩ са 415 като 66 от тях са подводници, а бюджетът за сигурност на страната е... 647 млрд. долара.

На второ място се нарежда Русия със своята 3,5-милионна армия, от които обаче само 1 млн. са активен военен персонал. Държавата разполага с 3 914 въздушни военни единици, от които 1 416 са атакуващи, а хеликоптерите на страната са 1 400. Танковете на Руската федерация са 20 300, а общия военноморски резерв на страната е 352 бойни единици. От тях подводниците са 62. Бюджетът на страната за национална сигурност възлиза на 47 млрд. долара.

Третата най-могъща армия в света в момента е китайската. Военният персонал е над 2,6 млн. души, от които почти 2.2 млн. са активни. Във въздуха Китай притежават 3 035 военни единици, от които 1 527 са атакуващи. Хеликоптерите пък са 985. Танковете на страната са 7 700, а военноморския флот възлиза на 714 бойни единици. От тях подводниците са 73. Бюджетът за защита на страната е 151 млрд. долара.

Четвъртата армия е тази на Индия. Общият брой военен персонал възлиза на над 4,2 млн. души, от които активни са 1.3 млн. Броят на въздушните военни машини на страната е 2 185, от които 804 са за атака. 720 са хеликоптерите. Танковете в Индия са 4 426, а бронираните бойни машини 3 147. Военният флот на страната възлиза на 295 военни единици, от които само 16 са подводници. Индийският военнен бюджет е 47 млрд. долара. 

Като 5-та най-силна армия в света се нарежда френската. Общият военен персонал възлиза на 388 000 души, от които 205 000 са активни. Военните самолети на Франция са 1 262, от които само 299 са атакуващи. Хеликоптерите пък са 570, а танковете 406. Военноморският флот на страната възлиза на 118 бойни единици, от които 10 са подводници. Бюджетът за национална сигурност на страната е 40 млрд. долара.

Съседката ни Турция се нарежда на 9-тото място в класацията. От 710 565 души военен персонал, 350 000 е активната армия на страната. Военните самолети възлизат на 1 056, от които 207 са атакуващи. Хеликоптерите са 475. Турция притежава почти 2 500 танка и 194 военноморски бойни единици. От тях подводници са само 12. Бюджетът за сигурност на страната възлиза на 10.2 млрд. долара.

България се възкачва в класацията и се нарежда на 60-то място в света. Страната ни разполага с 52 650 души военен персонал, от които 33 150 са активна армия. Имаме 73 военни самолета, от които 32 са атакуващи. Танковете ни са 531, а имаме и 1 100 бронирани сухопътни бойни машини. Общият брой на военноморският флот възлиза на 29 военни единици, от които няма нито една подводница. Бюджетът за сигурност на страната ни е 700 млн. долара.

Някои качества, които трябва да се спазват по отношение на финализираното класиране:

- Класирането не се основава единствено на общия брой налични оръжия за една страна, а по-скоро се фокусира върху разнообразието на оръжията.

- Ядрените запаси НЕ се вземат предвид, но признатите ядрени сили получават бонус.

Статусите на развити и развиващи се страни също са взети под внимание.

- Географските фактори, логистичната гъвкавост, природните ресурси и местната индустрия са влияещи елементи.

- Общата налична работна ръка е ключов фактор, тъй като влияе върху наличния персонал и промишлеността.

- Наземните държави НЕ са ощетени поради липса на постоянен флот; Въпреки това, морските правомощия СА ощетени, ако има липса на разнообразие в наличните активи.

- Съюзниците от НАТО получават лек преимущество, благодарение на теоретичното споделяне на военните ресурси.

- Взема се предвид финансовата стабилност/ здравето на нацията.

- Текущото политическо/ военно ръководство НЕ се взима предвид.

За 2018 г. в базата данни на GFP са включени общо 136 държави. Нови в класацията за 2018 г. са Ирландия, Черна гора и Либерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един турчин 205Скоро Ердоган-султан..............лудия диктатор ще пукне, защото е много болен................Турция ще се разпадне............кюрдите ще си имат държава...................всички съседни на Турция народи ще се радваме.............българи , гърци, арменци, сирийци, грузинци, иранци, иракчани...........да .............Турция е голямо зло за света!!!С лудия диктатор Ердоган-султан!!!
174
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И какво са самолетите?Ако един батальон се разсредоточи,както е по новите хибридни тактики -какво би направил един самолет -ще пусне няколко бомби или ракети които струват няколко стотин хиляди долара и ще убие няколко човека.А другите просто ще го праснат с една стрела или стингер и загубата ще скочи на няколко десетки милиона долара.Тия самолети са за други цели каквито България няма.Я помислете.Голяма част от бойните самолети са скъпо летящи патици в небето .същото важи и за танковете.
173
3
 
15
 
! Отговори
Сибел преди 5 години
За да има мир по света всички трябва да се опълчват против САЩ! НАТО е съюз без бъдеще просто се усвояват милиарди долари от властта! Така евреина Соломон Паси смени трабант с Мерцедес щото е президент на Атлантическия клуб в България!
172
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е по силен от русия По веднъж да се изолюят всичките и руснаците ще се издавят
171
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са се доказали като най бездарната армия в Европа .Дават повече жертви от врага и са щампиони по предаване в плен
170
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не важно на кое място е важно е кой как воюва.Ако погледнете историята се вижда колко държави в света могат да воюват.Доколкото за Турската армия,знае да воюва и е била имперска армия.Аз съм да няма война ама знам ,че всеки ден се воюва.И пак като миналото нищо не се променя,дано ние на Балканите да можем да създадем някакъв съюз за да можем да живеем спокойно и нас да не ни командват европейците и руснаците
169
2
 
15
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Имаме 73 бойни самолета...Така е .Четири са видими , а останалита са по стелт технология. Не видими.
168
8
 
5
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 188 Започне ли война да не дава Господ руската армия ще закуси , но за обяд денги няма.Нямаш ли силна икономика, не започвай.Печелят тези които имат силна икономика и високи технологии. Живата сила не е от основно значение.Това че Китай могат да искарат 1 милиард армия , не ги прави силни.
167
2
 
20
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Софиянецо, махай се. Вие така сте бягали и когато Левски е опитал да ви събере за борба. Добре, че е бил интереса на руснака към проливите, че да видите свобода, макар и подарена. Мразете ни, ние не ви мразим, но такива като теб ви съжаляваме. Каква Турция ще бориш? Нямаш сила само байраците да свалиш. А те са червени от кръвта на падналите за тях. Разбра ли разликата?
166
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А от индийци кога са ставали войници?"-----------------------Не мога да се съглася с това. Забравил си кои спряха похода на Александър Велики на изток и къде. Великите индийски войни го спяха и го обърнаха на запад.
165
3
 
9
 
! Отговори
Лазо преди 5 години
Чудна класация,НЯМАМЕ АРМИЯ,А СМЕ НА 60 то МЯСТО В СВЕТА!Строихме ограда за милиони да спираме бежанците.Спряха ги другите не ние.Това не пречи,строим лагери за бежанците,храним ги облича ме поим и образоваме.Имаме МНО,което по численост вероятно е по -вече от редовната ни армия.Най-жалкото е,че имаме военен министър влюбен в революционната борба на Македония,генерали без армия и президент с летящи Мерцедес-и.Топим се ежечасно,а продаваме български паспорти.От всичко това лъха,стреля далавера!
164
6
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
егати и вестникаегати и свободата на словототрият ме веднаганагушените джурналета
163
13
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
има един голям фактор при една война-МОТИВАЦИЯТА.А нашата мотивация срещу турците е вършила и ще вурши чудеса.Мразиме ги от дъното на душата си и има защо.И не само ние българите.И да не се забравя-в съвременния свят ако има схватки-те няма да са с милионни армии.Сега се играе ан хибридни войни.А там злобата играе голяма роля.Може да нямаме оръжие но злобата срещу турци и *** ще навакса.И пак казвам-има защо да ги мразим.
162
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е поръчкова и фалшива новина. Къде виждате армия в България? Ако снаражите с пълно бойно снаражение мацките едва ли ще направят три крачки. И от женския контингент една трета бременни извънбрачно, една трета разведени и една трета се сетете сами...
161
19
 
3
 
! Отговори
До 1 турчин преди 5 години
Турцка,армия,смях ако ги напънат руснаците ще хвърлят оръжие и всичко.Те Евреите на кораба Мармарис им разказаха играта.За да имаш Арм. трябва да имаш мозък,вие го нямате
160
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Джордж Фридман, сметнал ли е че само една Френска бомба от тия където Турция няма, ще направи Истанбул на стъкло.
159
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчин върви си в твоя рай,наречен АД
158
2
 
5
 
! Отговори
Торанага Шогуна преди 5 години
Мачкай Вова,с теб съм
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си едно правило, че силната армия трябва да бъде подкрепена от силна икономика. Войната е технологична, по добрите оръжия печелят, а Русия е втора, заради огромната си територия и най големия ядрен арсенал в света.
156
4
 
7
 
! Отговори
Торанага Яо преди 5 години
колкото а се пъните,Руск. арм е най велика.За Сталину,за Родину.Всичко друго е бош лаф