Скандал с наемните армии в Русия – искат легитимиране пред света!?

Наемниците желаят държавни привилегии, нищо, че са забранени
Обновена: 24 ное 2018 08:12 | 23 ное 2018 21:00, Екип на Dnes.bg
209
Скандал с наемните армии в Русия – искат легитимиране пред света!?
Снимка: Reuters

"Доброволците" от частните руски армии заплашват, че ще предявят международен иск за легализиране на техният статут. Това е още един признак, че режимът на Владимир Путин отслабва, коментира Константин Егерт, пише DW.

"Ние сме родени, за да се сбъднат визиите на Кафка" - поради честа употреба този виц загуби остротата си в путинова Русия. Но в едно отношение той е много точен. Последното потвърждение на това, че "във всяка шега има известна доза абсурд", е заявлението на делегатите на Общоруското офицерско събрание, че ще сезират международния наказателен съд от името на тези, които са служили в частните военни и охранителни фирми и ще заведат дело срещу собствениците на тези фирми и срещу всички, които им съдействат. (Разбирай - руските власти.), допълва DW.

"Туристите" от частните армии и "черните пари"

Офицерското събрание премина под необичайно провокационното мото: "Частните армии. Гибелта на армията - #НиеНеСмеТук". Ако отнесем това мото към основната идея, то тя е колкото проста, толкова и логична. Участниците в частните военни фирми настояват за легализиране на статута си и за държавни привилегии, защото смятат, че в повечето случаи са изпълнявали държавни задачи. Сега ситуацията е парадоксална. Хиляди т. нар. "доброволци" воюват в Сирия, Централноафриканската република и в други страни, участват в руско-украинската война в Донбас и получават пари за това. Официално те живеят като обикновени граждани някъде в Перм или Партизанское и излизат зад граница просто като туристи. Ако държавните органи изведнъж "разберат" що за туризъм е това, трябва да вкарат "доброволците" в затвора. Руското законодателство забранява наемничеството. Руските наемници искат да получат легален статут, какъвто имат и бойците от американските частни военни фирми от рода на Blackwater, които работят за държавни институции като министерството на отбраната и ЦРУ. Те си мечтаят за договори, застраховки, обезщетения при раняване, а не за "парите в плик". Освен това подозират, че собствениците на руските частни военни и охранителни фирми им плащат много малка част от това, което получават от основния си работодател Кремъл и свързаните с него бизнес-структури. Сезирането на международния наказателен съд е сигнал на "туристите" към Путин: "Или Русия ще ни признае официално, или ще има скандал!"

Тайната война с Украйна може да стане явна в съда

Ако наемниците действително ангажират адвокати и заведат делото си с максимална публичност, тогава разследването за свалянето на млайзийския Боинг над Донбас ще се допълни с такива разобличения, които могат да го ускорят и задълбочат. Парадоксът на ситуацията е в това, че руският режим не иска да признае официално частните военни и охранителни фирми.  Това признаване би нанесло мощен удар върху концепцията за хибридната война и различните вариации на темата, че "те не съществуват" в Украйна, Сирия и Централната африканска република. Защото наемничеството в Русия престана на бъде привилегия на единици идейни романтици, или психопати, които през 1990-те години отидоха да воюват за сръбските "братя" на Балканите. Съдейки по информациите, станали обществено достояние през последните години, понастоящем се вербуват хиляди "доброволци".

Частните военни и охранителни фирми са огромна черна дупка с черни пари, които в крайна сметка се харчат не само за поддръжката на бойците на Асад, за сепаратистите в Донецк и Луганск, но и в защита на конкретни бизнес-интереси  на конкретни и много близки до Кремъл "другари". В руските медии нито веднъж не бе споменато името на т. нар. "кремълски готвач", бизнесмена Евгений Пригожин. В Русия не само храносмилането, но и въоръженото насилие вече е приватизирано от Кремъл. Скандалът с наемниците е повече от показателен.

Урок по история за Кремъл

В цялата тази история има и още нещо интересно. Повечето бойци от частните военни фирми са бивши офицери с просъветски, имперски и ултрапатриотични убеждения. Те са поддръжници на политиката на Путин и на самия президент на Руската Федерация. Още повече, че по силата на своята бивша и сегашна професия, те са максимално непублични личности. И това, че именно те поставят ултиматум на Кремъл, е изключително събитие.  Професионалните "войници на късмета" не са московските интелигенти с белите лентички или хипстерите с вдигнати плакати. Те са сила, която иска и може да вземе своето. Ако се наложи и чрез използване на професионалните навици. И ако сега те излизат на символичния площад, то в руската държава нещата не вървят така, както му се иска на сегашния режим.

През 1950-те години във Франция беше създадена "Organisation de l'armee secrete" OAS (Тайна въоръжена организация). Гръбнакът на тази организация съставляваха ветерани от войната в Алжир, които се бореха срещу предоставянето на независимост на страната. Тези ветерани действаха както в Алжир, така и във Франция. Те избиваха защитниците на независимостта, взривяваха влакове и главни квартири на неугодните им организации. Кулминация на техните борби, които завършиха с пълния разгром на OAS, беше покушението срещу президента Шарл дьо Гол на 22 август 1962 година в парижкото предградие Кламар. Събитията от онова време лежат в основата на класическия трилър на Фредерик Форсайт "Денят на чакала".

Наясно съм, че Франция отпреди шейсет години се различава от днешна Русия. Наясно съм, че Донбас не е Алжир и че историята никога не се повтаря. Но заявлението на "доброволците" от частните военни фирми ме накара да потърся романа в моята библиотека. За всеки случай. Надявам се, че няма да ми се наложи да го препрочитам!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
русофобски глупости
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде брекзит и да ви нема англопитеците.
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти си луд бе брайно. Вземи си лекарствата и си лягай.
14
20
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АЗ ЩЯХ ДА ЗАЛИЧА РУСИЯ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА АКО БЯХ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ НО ПОСЛЕДНИТЕ ДВАМА ПРЕЗИДЕНТИ НА САЩ СА СТРАХЛИВЦИ!КАТО ПРЕДИ ТОВА ЩЯХ ДА ДАМ ЕДНОМЕСЕЧНО ПРЕДИЗВЕСТИЕ РУСИЯ ДА НАПУСНЕ И УКРАЙНА И СИРИЯ И СЛЕД ТОВА СЛЕДВА ПЪЛНОТО ИМ ЗАЛИЧАВАНЕ!
13
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които искат легитимиране ще го получат под формата на некролози. Това поне е сигурно или Новичок.
12
12
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
последвалата реакция от кремъл е да ги обяви за предатели и накърни достоийнството им до степен че те да наведат покорно глави и да си мълчат поради опасност от репресии срещу близките имколкото и да наддават глас едостатъчнокремъл да ги заплаши и те ще си замълчатще им се промият мозъците пропагандно в стил патриотъзмът преди всичко за родину за сталину впериод и шумотевицата ще изчезне
11
5
 
19
 
! Отговори
Ал Кохол преди 5 години
Стигнах до Овче Зеле и спрях.Хубава вечер!
10
8
 
27
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
Дойче веле - новото " работническо дело" ЕС - новият СССР
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да има скандал с наемните армии в Русия защото там няма наемници. Там има само ихтамнети. Ихтамнетите са в Украйна, Сирия, Либия и Централно африканската република. Ихтамнета не съществува, така че няма защо да претендира за узаконяване тъй като е нематериален. А сега нека плювачите по Рассия да го дyхат мощно на Путин.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдейки по информациите, станали обществено достояние...Така се доказват фейк нюз. Както в приказките: Имало едно време една ламя...
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дойче велеутре да занесете цветя на паметника на съветската армия в трептов паркза опрощаване на греховете ви
6
22
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
САЩ НЕ СИ ИЗПЪЛНИХА ОБЕЩАНИЕТО ДА ЗАЩИТЯТ УКРАЙНА ПО ДОГОВОРА КОЙТО СА ПОДПИСАЛИ 1994-ТА ГОДИНА!САЩ ТРЯБВАШЕ ДА ЗАЛИЧАТ РУСИЯ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА!
5
22
 
13
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Руските троляги в сайта, май няма какво да кажат. Ще му дойде края и на Путин, не бойте се. И то както не се надявате.
4
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно обратното се случва: Питин рита дебели заднйци.
3
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спукана му е работата на Путин и сигурно се е скрил в килера след като е прочел тази новина. Майтапче
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е още един признак, че режимът на Владимир Путин отслабва, коментира Константин Егерт, пише DW.Мда, така е щом пише дойче веле...
1
10
 
31
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
DW ..........пак ли..............