Западът зове Русия да освободи украинските кораби

Осъждам руската употреба на сила в Азовско море, написа Туск
26 ное 2018 18:40, Красимир Ангелов
128
Западът зове Русия да освободи украинските кораби
Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Русия за престане да провокира Украйна и да върне всички нейни кораби и моряци, задържани край бреговете на Кримския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

"Осъждам руската употреба на сила в Азовско море", написа днес в "Туитър" Туск. Той добави, че е обсъдил ситуацията с украинския президент Петро Порошенко и че по-късно днес ще се срещне с негов представител. "Европа ще остане обединена в подкрепата си за Украйна", декларира Туск.

Още по темата
Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел призова Русия да освободи украинските моряци и кораби, пленени при морското противопоставяне по кримското крайбрежие. Щефен Зайберт прикани двете страни бързо да започнат диалог за изясняване на случая и намаляване на напрежението. По думите му инцидентът поставя "сериозни въпроси преди всички относно прилагането на военна сила от руските сили, която, съдейки по известните досега факти, явно е неоправдана".

По-рано днес от германското външно министерство съобщиха, че на предвидената за днес в Берлин среща на политически директори от външните министерства на Германия, Русия Франция и Украйна - т.нар. Нормандска четворка - ще се обсъждат и събитията по кримското крайбрежие, предаде АП.

Париж също призова Москва "възможно най-бързо" да освободи украинските моряци и да върне конфискуваните морски съдове. "По нищо не личи, че употребата на сила от Русия е била обоснована", се казва в декларация на френското външно министерство.

Западът трябва да помисли за налагането на нови санкции срещу Русия, каза във Варшава съветникът на полския президент Анджей Дуда по външнополитически въпроси. "Засилването на санкционния режим срещу Русия ще бъде разгледано и обсъдено със съюзниците", каза съветникът Кшищоф Шчерски на пресконференция след телефонен разговор между Дуда и Порошенко.

Както е известно кораби от руската брегова охрана обстрелваха вчера три украински плавателни съда край Керченския проток и ги плениха заедно с екипажите, с което повишиха напрежението в региона. По-рано днес украинският президент Порошенко подписа указ за обявяване на военно положение в Украйна за срок от 60 дни. За да влезе в сила, указът трябва да бъде одобрен от парламента в Киев.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че украинските моряци, пленени от Русия при вчерашния инцидент край анексирания от Русия полуостров Крим, трябва да бъдат разглеждани като военнопленници, предаде Асошиейтед прес. Пред журналисти в Киев Климкин каза, че правителството разговаря с Червения кръст, за да се увери, че моряците са третирани като военнопленници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
2
 
! Отговори
Алабала преди 5 години
А "Западът" кога ще осъди касапницата в Йемен, ами в Нигер? И излязоха ли ксерокопия-снимки на "руската морска агресия". Направих ли повечко копия за сесията на ООН? За неопровержимите доказателства, става дума (за тъпите, които не разбраха...)
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И АКО НЕ ГИ ВЪРНЕ КО ША СТАНЕ?Май нищо.
95
2
 
9
 
! Отговори
ХА ХА ХА ! преди 5 години
1/3 от Украинския военоморски флот е конфискуван от руската гранична полиция :)Руснаците даже не са пуснали военоморските си сили в действие!
94
3
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Само ГЕРБ.
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе споко ще им върнат коритата, а украинчетата току решили русначета да станат...
92
3
 
12
 
! Отговори
славянин преди 5 години
''Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани Русия за престане да провокира Украйна.....''Както отдавна пиша - интелектуалното ниво на атлантиците е паднало под санитарният минимум - то не бяха Скрипалите, не бяха ''химическите атаки на Асад срещу собственото му население'' сега тая полска *** настоява, че руснаците ''постоянно провокирали'' ''великите'' македонци, пардон окраинци!
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияПротиворечиш си. Уж ***, пък пък не можело да нямат пари.Между другото бях там това лято и съвсем не личеше недостиг на пари. Красиво, чисто, хората приветливи. Бях на червения площад в деня, когато беше празника на руските десантници. Видях доста войници и офицери, които съвсем не изглеждаха нещастни.
90
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Искам Златка от Биг Брадър. Искам и зъби като на Благо
89
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Искам Златка от Биг Брадър. Искам и зъби като на Благо
88
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този туск си има физиономия на квартален пиянка,абе всички в ръководството на ес да не са компания от някой брюкселски пъб
87
2
 
12
 
! Отговори
аз преди 5 години
Туск е паляч. Не може да разбере че, силна Европа е - заедно с Русия, а не срещу нея. Искаме да четем в учебниците, не за Американската древна история, а за Европейската.В която България е водещ фактор, като една, от най старите цивилизации в света.
86
0
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Биг Брадър президент.
85
0
 
4
 
! Отговори
РККА преди 5 години
До привет от Германия Забелязах да се подписваш с много имена......според експерти това е първи признак на шизофрени.я ПП искрено се надявам да е платено добре...успех
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре че Путин не е като Тръмп, иначе досега е попнала войната и да пилете от окопите!
83
0
 
6
 
! Отговори
Привет от България преди 5 години
Василев и Привет от Германия са един и същ човек
82
2
 
5
 
! Отговори
Kr преди 5 години
киевски русофобски клоуни и полски русофоби - братя ))))
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Туск , някой бръсне ли го въобще за слива .
80
1
 
11
 
! Отговори
Сеянин преди 5 години
Къф тоа туск ба ? Ваахгуусуека
79
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Гледайте Биг Брадър селяни
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова не е единствената провокация от страна на Украйна, насъсквана до крайност от Запада и САЩ. Да ги нахранят със сандвичи и супа и са готови на всичко