Военнопленници ли са украинските моряци? Москва: Не са!

Не могат да бъдат, ако Русия и Украйна не са във война
9 дек 2018 08:08,
124
Военнопленници ли са украинските моряци? Москва: Не са!
Снимкa: Reuters, архив

Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленници, категорични са от руската Федерална служба за сигурност.

От ведомството обясниха, че според международните конвенции те могат да бъдат третирани като военнопленници, ако Русия и Украйна са в състояние на война. От Федералната служба дадоха подробности от операцията по задържането на украинските кораби в края на ноември, предава БНТ.

Още по темата

Напрежението в Азовско море започнало още през август, заяви заместник-началника на бреговата охрана на Русия. Тогава, според него, украински кораби заплашили руски, че ако се приближат на 4 километра от тях, ще открият огън. На 25 ноември руските служби получили сигнали, че трите украински кораба се движат към протока.

"Първоначалните съобщения бяха, че трите кораба нямат намерение да преминават през протока. По това време в зоната имаше 166 граждански плавателни съда", казва зам.-началник на бреговата охрана на Русия вицеадмирал Алексей Волски.

Три часа по-късно корабите навлезли в протока.

"В 8:30 часа руските екипажи получиха сигнали, че украинските кораби са преведени в бойна готовност. Установките на тях са били на 45 градуса към руските", допълва вицеадмиралът.

Последвал обстрел и задържане на екипажите. На арестуваните е предоставено правото да ползват преводач, но се е възползвал само един. 10 от тях са се възползвали от правото на телефонен разговор. Трима се лекуват. От Федералната служба за сигурност заявиха, че нараняванията им са от разрушаването на корпуса на кораба, а не от куршуми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
23
 
! Отговори
УХАААААА преди 5 години
ТЕЗИ НЕ СА ВОЕННОПРЕННИЦИ, А КРИМИНАЛЕТА--ТЕ ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ СА НАРУШИЛИ ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ---ДО СЕГА ПОРЧЕТО НЕ Е КАЗАЛО В ПРАВ ТЕКСТ ЧЕ Е НАПАДНАЛ РУСИЯ---ТАКА ЧЕ ТЕЗИ ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ КАТО КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ----АКО ПОРОШЕНКО ОФИЦИАЛНО ЗАЯВИ ,ЧЕ Е ОБЯВИЛ ВОЙНА НА РУСИЯ--ТОВА ВЕЧЕ Е ДРУГ ВЪПРОС-ЕЙ ДЖЕНДЪРАЦИ...АБЕ МНОГО СТЕ *** БЕ
68
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агресията върху Украйна продължава с пълна сила. Азовско море е на всипки . Срам след срам създава джуджии. И говори за демокрация и свобода : )
67
2
 
12
 
! Отговори
ttt преди 5 години
Има Женевска конвенция за военнопленниците. Там всичко е посочено много ясно. Според нея украинските матроси не са военнопленници!
66
2
 
0
 
! Отговори
Степан преди 5 години
До Анонимен 67 Омръзна ми от анонимни селяни.Айде лек ден.
65
16
 
5
 
! Отговори
До привет из Германи преди 5 години
Мани това ,ама те руснаците нямат пари дори за стандартна военна екипировка на едномилионната си армия.Само 80 хиляди могат да бъдат екипирани професионално.Другите при евентуална война ,ще носят и ще стрелят с каквото им дойде първо на ръка.При сериозна война ,Русия ще фалира у ще се самоунищожи още на първия месец.
64
5
 
2
 
! Отговори
Степан преди 5 години
До ПроСоТо Забравил си да сложиш Т след С -ПроСто То.По ти прилича.
63
15
 
6
 
! Отговори
Степан преди 5 години
До привет из Германии А руският кон Лавров в др.статия ще съди украинските моряци,че навлезли в руски води.Педставяш ли си нахалството на руските колхозници?Завземат украинска територия и ще съдят украинци преминаващи през нея.Това само изверг комунист го може.
62
25
 
16
 
! Отговори
русия е кочина преди 5 години
Путин не може ли да разбере че ако продължава да клати световния мир и се прави на бандит,заплашващ с ядрено оръжие ще получи война.Не сме 1945,целия свят е срещу руската объркана политика.Единствени съюзници на Русия са ислямски Иран,Сирия,Казакстан и Таджикистан.Дори Китай е най големия застъпник на глобалния свят,тъй като на това разчита икономиката му,а Русия иска да разклати този свят.Къде е тръгнал Путин,не вижда ли че обрича народа си на изолация,смърт и нищета.
61
6
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
тия руснаци изглежда имат нерви от въжета..Отвсякъде ги ръфат,лаят,провокират...Как издържат тия хора,не знам..Знам само,че ЗА ВСИЧКИ важи правилото че "прелее ли чашата",става страшно.....та не искам да мисля до какво може да ни изведе упорития,нелечим бяс,с който краварите заливат планетата..
60
2
 
15
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Степан Предателят си ти ,защото слугуваш на чужда нам религия англосаксонската .И си радетел на *** атлантическите ценности ,като забравяш за Българските ценности който англосаксонските ти господари искат да се откажем .
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всеки 3-4 месеца краварските *** спретват подобна провокация в Украйна срещу Русия. На мястото на Русия бих пратил морячетата да ловят снежинки в Черния делфин в Мурманск.
58
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ги държи да извива сега ръцете на Украйна. Но, това престъпление ще бъде наказано.
57
3
 
30
 
! Отговори
маймуната преди 5 години
Путин наистина е голям човек.Той ги довежда до паника,когато го има и когато го няма. Когато говори и когато мълчи.Няма угодия.
56
18
 
3
 
! Отговори
Степан преди 5 години
До Степанчо, Изчаках да ми отговориш,ама явно не са ти спуснали още напътствията.Отивам да видя какво Конят Лавров рече:щял да съди украинските моряци престъпника неден.
55
1
 
28
 
! Отговори
Степанчо, преди 5 години
в главите ни звучат текстове от международни закони. А те казват, че украинците са закононарушители и трябва да си понесат наказанието. Особено като се има предвид, че са били приведени в пълна бойна готовност с насочени оръдия.Навсякъде другаде по света можеха да бъдат гръмнати с пълно право и никой нямаше да каже копче. Както евреите гръмнаха турския кратер, който даже не е бил военен.Ама на сороската ти тиква е трудно да се обясни.
54
24
 
3
 
! Отговори
Степан преди 5 години
До морко Абе бе-в този форум само предатели на България ли пишат?Вие тука знаете ли,че БГ е в НАТО и великите САЩ са наште приятели,или в главите ви още звучат залповете на крайцера Аврора?
53
13
 
1
 
! Отговори
Степан преди 5 години
До АнонимеН 43 За всичко си прав.Все пак 2015 Обанго беше на власт в САЩ,а днес е Трамп.На късият подполковник дните са преброени.Нищо не може да го спаси на този свят,камо ли заплахите на оня с конската глава.
52
19
 
3
 
! Отговори
Степан преди 5 години
До размисли 53 От САЩ война не искаме.Само ще нашамариме бледите бузки на джуджето от Кремъл,ей-така за цвят.
51
4
 
6
 
! Отговори
Степан преди 5 години
До Логично! Понеже в БГ сте много логични затова на запад смятат,че сте държава от 3-тия свят.
50
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинските моряци са 100%-тови военнопленници. Това какво казват руските пирати е без никакво значение. Що се отнася до териториалните води те са си все още украински по всички международни споразумения, така че пирата е ясен това е бандинска Русия. Всякакъв съд над украинските моряци ще е в разрез с конвенцията за военнопленниците. Ама то каква ли конвенция и какъв ли международен договор е спазила Русия?