Ужасът на блокадата на Ленинград – оцелели "За" и "Против" парад

Идеята за такава възпоменателна проява разбуни духовете
25 яну 2019 21:30, Елка Василева
494
Ужасът на блокадата на Ленинград – оцелели "За" и "Против" парад
Снимка: Reuters

Идеята изглеждаше добра: възпоменателна проява по случай 75-ата годишнина от края на страшната блокада на Ленинград, в която от 1941 до 1944 г. са загинали близо 800 000 души. С решението за военен парад в неделя обаче властите шокираха мнозина в Санкт Петербург.

Противниците на парада пред Ермитажа насред Санкт Петербург, в който се предвижда да участват 2500 войници и легендарният танк Т-34, свързват това събитие с милитаристичната пропаганда, водена от властите при управлението на Владимир Путин.

Според тях парадът ще оскърби паметта на хората, изживели неизразими ужаси, когато Ленинград (днес Санкт Петербург) е бил обсаден от нацистите в течение на 872 дни между 1941 и 1944 г.

"Аз съм против милитаризма", обяснява пред Франс прес 87-годишният Яков Гилински, оцелял от блокадата. Най-добре ще е годишнината да се отбележи с минута мълчание, с възпоменателни концерти, но без да се възвеличава войната, уверява той. "Войната е ужасно нещо", добавя мъжът.

"Кощунствен карнавал"

В бившата столица на имперска Русия живеят към 108 000 бойци-ветерани и хора, оцелели през блокадата. Над 800 000 души са загинали от глад, болести или от бомбардировките в този град с тримилионно население преди войната.
Мнозина историци смятат, че истинските числа са дори по-големи. Яков Гилински си припомня зловещи подробности - още като малко момче например зърнал през прозореца камион, пълен с трупове.

"Колата ги събираше из улиците, щом свърши зимата", разказва той.

Гилински наред с още около 5000 души е подписал петиция с искане властите да отменят насрочения "кощунствен карнавал". Според документа властите и до днес не са изготвили пълен списък на загиналите в блокадата. Хиляди военни, направили опит да пробият обсадата, се водят безследно изчезнали и са останали непогребани.

Историкът Вячеслав Красиков също е шокиран. По време на блокадата майка му трябвало да спи в едно легло с трупа на малката му сестричка, защото майка им нямала сили да я погребе. Предстоящите военни празненства ще изглеждат според него подобно на парад в нацистките концлагери.

"Възпоменанията за човешки трагедии трябва да протичат другояче. Странно е, че някои не схващат тези прости неща", пише той в санктпетербургското онлайн издание "Город-812".

Историкът Даниел Коцюбински обвинява Йосиф Сталин, че е оставил града на произвола и е пожертвал хиляди войници в неумели опити за пробив на блокадата.

"Провеждането на парад е най-вече безнравствено спрямо паметта на загиналите", заявява той пред АФП - според него при всяка церемония във връзка с блокадата трябва главно да бъдат осъждани тогавашните власти.

В допитване онлайн на местния новинарски сайт "Фонтанка", събрало 3000 участници, над 50 на сто от тях се обявяват против парада. Градската управа отказа да коментира този резултат.

"Военен ритуал"

"Получихме заповед да организираме парад и ще го направим", заяви пред АФП пожелал анонимност служител от министерството на отбраната, работещ в Санкт Петербург. "Военният парад представлява военен ритуал", а не празнично събитие, подчерта той.

Пред зрителите ще дефилират танкове, ракетни установки и бронетранспортьори, ще маршируват курсанти от военните училища, облечени с овчи кожуси и плъстени ботуши като някогашните съветски бойци.

"Днешните кадети (курсантите) май ще разберат добре какво значи да браниш отечеството зимно време", добави министерският служител.

Не всички оцелели от блокадата впрочем са против проявата. "Един парад не може да е обиден за никого", смята 80-годишната Анна Незванова, според която шествието "символизира неумиращия дух на града".

По думите на 84-годишната Зинаида Арсениева, живяла две години под обсадата, "градът се сражаваше, не сме чакали покорно смъртта". "Победата е наше общо дело", добавя тя.

Извън рамките на този дебат военният аналитик Александър Голц твърди, че парадът преди всичко илюстрира превръщането на Русия в "милитаристична държава". В страната вече се организират всяка година три големи военни парада, включително главното шествие на 9 май и демонстрациите на военноморските сили в Санкт Петербург през юли.

Според Голц Кремъл използва тържествата по повод победата на Съветския съюз над нацистка Германия, за да укрепи положението си. "Споменът за националната трагедия бе трансформиран в оптимистичен патриотичен пърформанс", смята той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 4 години
Военен парад не значи само показване на военна мощ , но и почит към всички , които са взели участие в тази ужасна война !
253
0
 
0
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 5 години
Калека (на руски - инвалид) несчастный! Это у тебя мозги искалеченные! Живял съм във Великия град повече от 5 и 1/2 години и съм се наслушал на такива ужаси от преживели блокадата, че зомбираната ти главица никога няма да може да побере, камо ли да разбере! Няма друг такъв подвиг в света за цялата му история! Паднел ли Ленинград, войната би била загубена. Триъгълникът Ленинград-Кронщадт-Ораниенбаум е бил ключът към победата! При това заводите са произвеждали оръжие за фронта. Слава на героите!
252
0
 
0
 
! Отговори
До Гошу 259 преди 5 години
Психолозите ясно ще кажат, че си с нестандартни наклонности, като видят каква тематика те вълнува, бе пдрст. Това твърди съвременната наука.Колкото до момчетата, те ще пораснат и ще станат офицери в най-силната и боеспособна армия на света. Става ми смешно, като гледам мекотелите, без всякакъв боен дух и морал да се репчат на тези!Сега по-малко известен антропометричен факт - руските бели дебели са много по-големи от на техните братовчеди от долното течение на Дунав. Дето само дрънкат легенди!
251
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 265 продЕто ти друг пример Т-34-85/45г от далече много прилича на ИС-2/44-45г и много немски разчети на противотанкови оръдия си приписват победа над ИС-2 което реално не е така примерно последните танкове са били в резерва на главното командване и са се ползвали само при големи сражения или за организиране на танкови засади.Същото е от другата страна поради недостиг на оръдия Тигър и Кралски тигър са поставяни оръдия от Пантера - СССР воени са обявявали масово поразени Пантери за Тигри
250
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 265Умнико в миналото винаги е имало изкривяване на истината - ФАКТЕто ти пример Ротен командир Лейтенант за да скрие своята некомпетентност и заради това са загинали голяма част от подопечните му войници в капан на немците праща донесение че противниковите сили са 2-3 пъти по-големи от колкото реално са и включва донесение за собствените си загуби. Тази изкривена информация подпечатана с кръв продължава да изкривява общата информация получена от Ген щаба и съответно влезла в архивите
249
4
 
1
 
! Отговори
До Боби преди 5 години
Каквито и глупости да пишеш, ***, неотменим факт е, че от тогава до ден днешен от руснаците се скрива истината за тази война.
248
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До -"Парадът е неуместен не заради руснаците, а щото в Европа е кощунствено при цялата мрачна обстановка"Съжалявам не съм на твоето мнение1. Питер е освободен с военна операция и постигната при това военна победа2. Ако финландците не са били 3 години пасивни или бяха позволили немски войски да нападнат от север нямаше да има "Пътя на Живота"3. Хитлер още от самото начало е искал да унищожи Питер поне като население за назидание - но Флота, армията и обикновените хора са оцелели
247
6
 
2
 
! Отговори
- преди 5 години
Дълбокият размисъл и изводите пак му убягват на автора- хлъзва се по процедурите, честването и прочие ефекти, а смисъла за руснаците е ясен- всяко семейство има убит и знае и помни. Парадът е неуместен не заради руснаците, а щото в Европа е кощунствено при цялата мрачна обстановка.
246
6
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
"Ужасът от блокадата на Ленинград" е застинал и по лицата на тези съвременни зомбита. Врагът който дебне пред портата им продължава да витае в умовете и на сегашните поколения, умело подхранван от бащици на нацията, като товарищ путин, който се явява наследник на бащиците Ленин и Сталин. Само дето Ленинград вече е Петербург, какъвто си беше по царското им време. Странно преплитане на историята в Матушката русь ... !!!
245
5
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
"Според документа властите и до днес не са изготвили пълен списък на загиналите в блокадата. Хиляди военни, се водят безследно изчезнали и са останали непогребани."Тези които обвиняват властите в това не са учили елементарна история.1. Финландците осигуряват на СССР спокоен северен фронт - който позволява да се организира пътя на живота - ФАКТ2. Мястото където СССР е опитвала 3 години да пробие блокадата е между 2 реки вливащи се в Ладожкото езеро Кошмарен терен Форсиране на реки и немски ог
244
6
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Гoшу"От тези на снимката един мъж няма. Само Джeндъри. Вижте им личицата само - кьосета с женски личица"ЛЕЛЕ КОЛКО Е НЕОБРАЗОВАН ТОЗИ ИНДИВИД Гошу1. Това са КАДЕТИ(Младежи обучаващи се във военизирано средно военно училище) - Даже не са в Казармата2. Ако не си МИНИМАЛНО иделано избръснат при -10 на площада ще получиш за 2-3 часа колкото е събитието със сигурност измръзване3. Почти съм сигурен че ползват защитен крем(скъпата ползва подобен и като го сложи кожата и блести като мрамор)
243
8
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
От тези на снимката един мъж няма. Само Джeндъри. Вижте им личицата само - кьосета с женски личица
242
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Solar PowerПоверчо, този княз Святослав не е ли украинец? Хайде си уточнете понятията - когото ви отърва, Чернобил е руски, "Запорожец" - също! Когато ви отърва - и Гогол става украинец!
241
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франс Прес защо не се занимава с годишнината от позора на маршировката на дойче золдатен покрай Триумфалната арка?Еврейчик Яков Гилински не се ли вълнува от Деня на Холокоста?Изкарал блокадата в Ленинград, но не е излетял през комина в Освиенцим или Дахау!В един 4-милионен град винаги ще се намерят 3000 мислещи не като другите.Да сведем глави пред паметта на жертвите, да изкажем уважението си пред подвига на защитниците на славния, красив, несравним град! Не виждам защо да не се проведе парад
240
4
 
10
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
парада не е маскарад или карнавал а помен за героите загинали за родината си вечна памет на такива герои.
239
3
 
6
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
парада не е маскарад или карнавал а помен за героите загинали за родината си вечна памет на такива герои.
238
14
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Лично аз съм ЗА парада.И колкото по-величествен, толкова по-добре. Нека си харчат парите за глупости Искам всеки ден да правят паради, до прилошаване.
237
11
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
*** Е агресор. И е виновна и за двете световни войни. И освен това напоследък много зле се израждат в тотални милитаристи и демагози.
236
3
 
16
 
! Отговори
Позор! преди 5 години
Противниците на парада в Санкт Петербург, в който участва и легендарният танк Т-34 са извратени мародери, родоотстъпници, това са потомците на тези, които са предавали защитниците на държавата си на Гестапо, това са мъpшояди, те трябва да бъдат екстрадирани от Русия. Вън предателите на Русия, вън тези, които се гаврят с избитите и измрели от глад хора! Вън! Място за тях в Русия няма!
235
1
 
13
 
! Отговори
тя преди 5 години
Парада е вълнуващо нещо и възхвалява войнишката храброст допринесла за победата!